Kerttervezés

A KERT ÉS A KUTYA

MGÉ
MGÉ
2016.07.26 19:38
A KERT ÉS A KUTYA

kert és a kutya, mint házi nagy kedvenc kapcsolata.

Sokan azt hiszik, hogy „vagy kert, vagy kutya”, de a kettő együtt lehetetlen. Valóban fogós a kérdés, de szerencsére egyik nem zárja ki a másikat: lehet gyönyörű kertünk és egészséges, boldog kutyánk egyidőben, csak mindkettő jóval több törődést igényel.

Fűválasztás

Amikor tudatosan készülünk egy kutya vállalására, akkor egy új kert építésekor olyan fűfajtát válasszunk, amely erre a célra leginkább megfelelő. Az állandó futkosás, terhelés miatt inkább szélesebb szálú strapabíró fűféle a megoldás (ilyen a Johnsons fűmagkeverék), amely még esztétikailag is megfelel a szép pázsit követelményének, és kiválóan regenerálódik.

Amennyiben nem fűmagvetésben gondolkodunk, akkor a gyepszőnyegválasztásnál is fontos szempont, hogy a gyep jól bírja majd az állandó ugrabugrálást, ezért  a Monori gyepszőnyeget ajánlom, ha a gyepet „kutya alá” vesszük.

Legtöbb esetben a kertben előbb van fű, mint kutyus, ezért a gyep nem feltétlenül a legjobb magkeverékből nőtt ki (hiszen a magvetésnél még nem gondoltuk, hogy egyszer kutyánk lesz). Ilyenkor az egyetlen megoldás: felülvetni a kikoptatott állományt egy strapabíró fűmaggal, ezzel meghosszabbítva gyep életét.

Kutyaválasztás

Először a választott kutyafajta helyigényét vizsgáljuk meg. A kertünk elég nagy a kutyának? Ne csak azt lássuk a kutyában, hogy milyen aranyos, hanem azt is nézzük meg, hogy milyen körülményeket tudunk neki adni. A kutyus csak akkor lehet boldog nálunk, ha jó körülmények között élhet, és annyi helye van, amennyit igényel.

Az új jövevény általában egy kölyökkutya, aki tele van játékkedvvel és bizony sokat kell tanítani, hogy ne a dísznövényeken vezesse le a fölösleg energiát. Az a legjobb, ha egy kis birodalmat építünk neki, így később hosszú időre is felügyelet nélkül futkározhat a kertben, mert tudjuk, hogy jó és biztos helyen van.

Törődés a kutyussal, tanítás

A kutyusra nem lehet haragudni, ha elkezd a kertben ásni. Hát honnan tudná a drága, hogy ezt nem lehet? Meg kell neki tanítanunk. Ehhez  segítségként  ajánlom  a távoltartó garnulátumot.

Ha a kutyus ás a fűben, akkor hívjuk el onnan és beszéljük meg vele, hogy ezt nem szabad (majd  szórjunk ki bőven arra a  területre  a gyógynövényes  riasztós  hatóanyagból). Ezzel a módszerrel könnyen leszoktathatjuk az ásásról, hiszen a kutyák nagyon okosak és nagyon érzékeny  szaglószervük  van.

A tanítás alatt különösen fontos, hogy törődjünk vele. A fizikailag kimozgatott és sok törődést, szeretetet kapott állat sokkal jobban viseli a szoktatási időszakot, mint azok, akik egész nap magányra vannak ítélve.

Igazán kitartást és türelmet igénylő feladat az, amikor a kutyust meg kell tanítani arra, hogy nem pisilünk összevissza mindenhová a füvön, és a végterméket sem szórjuk ám el akárhova.

A kutya által hátrahagyott sárga foltok

Ennek a témának nincs túl nagy irodalma és kevés igazán hatékony megoldást láttam. Nekem is kutyás (szuka) kertem van, így első kézből tudom, hogy a nyári felmelegedéskor bizony a vizelet miatti sárga kiégés elszaporodik a gyepen.

Megoldásféle az intenzív öntözés: tapasztalataim szerint ez enyhíti a sárga foltokat. Igen ám, de télen nem öntözünk és nincs is gyakran csapadék, ezért igen csúnyácska lesz tavaszra a gyep. De mi ezen nem aggódunk, mert nálunk a gyep a kutyáé is, ha már nem lett megtanítva, hogy hova illik piszkítani.

Tartósabb megoldás lehet az, ha egy kiadós tápanyagozással és öntözéssel mindig visszaállí

thatjuk az egyensúlyt. Ez olyan hatékony, hogy általában senki nem mondaná meg tavasszal vagy ősszel, hogy a kutya rendszeresen telepisili a füvet – hiszen a fű helyrejön.

Szoktam javasolni, hogy a kutya vizébe tegyék bele a Dog Rocks köveket, hátha kiipróbálásra jó, de azért a jellemzőbb az, hogy itthon ritkán van eredménye. Valószínűleg a hűvös Angliában nagyobb sikerrel működnek a kövecskék.

Az állatgyógyászatban ajánlják a vizeletsemlegesítő DL-Methionint tartalmazó ízesített tablettát, ami állítólag a sárga foltok megjelenését gátolja. Ha semmi más nem vált be, ennek is lehet adni egy esélyt.

Akik a természetes hatóanyagokra teszik voksukat, azoknak ajánlom a tőzegáfonya vagy feketeáfonya használatát: a kutyus ételébe tegyük. Az áfonya csökkenti a vizelet pH-ját.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony