Blog

Viano szerves és ásványi gyeptrágya fajták

MGÉ
MGÉ
2022.04.09 21:41
Viano szerves és ásványi gyeptrágya fajták

Észbontó időket élünk. Az árak egyik napról a másikra változnak.

Minden drágul, az energiaárak szinte teljesen elszabadultak, és egyre bizonytalanabbak az ellátási láncok is. Ilyen helyzetben nagyon nehéz tervezni.

Én is azt vallom, hogy meg kell ragadni a kínálkozó lehetőségeket, mert az elmúlt hónapok azt vetítik előre, hogy nem lesznek újabbak mostanában.

Ennek ellenére mégis jó hír az, hogy bővült a gyeptrágya márka választékunk.Az idei évtől bekerült a Viano termékcsalád a Kertfüvesítés webáruház kínálatába.

Most két terméket (szerves-ásványi) mutatok be neked:

  • 25 kg-os Turfprof Recovery talajjavításra alkalmas szerves -ásványi tápanyag új füvesítéshez és gyepápoláshoz
  • és a robotfűnyírós kertekbe ajánlott 20 kg-os  Robot & Mulching szerves-ásványi tápanyag gyepápoláshoz.

A szélsőséges változások miatt szinte lehetetlen szerves anyagok kiszórása és talajba való bedolgozása nélkül ma már sikeres füvesítés előkészíteni és fenntartani. A gyökérzónának szüksége van a morzsás talajszerkezetre, ami befogadja és meg is tartja a vizet. 

Tavasszal sokan vágnak bele a gyepszőnyegtelepítésbe és az új füvesítésbe is. A Turfprof Recovery 8-6-13+ 3MgO a magszórásnál és a gyepszőnyeg leterítésénél is jó választás. 25%-os szervesanyag tartalma és jó minőségű, kapcsolt ásványi anyagai ideális feltételeket teremtenek a gyökeresedéshez.

Utóbbira azért van szükség a professzionális tápanyagoknál, mert nincs olyan összetételű szervesanyag (illetve nincs elegendő), ami ilyen magas koncentrációban tartalmazná a foszfort és a káliumot, ami a fejlődés egyik kulcstényezője.

TÉVHIT, hogy az új fű telepítést sok nitrogénnel kell támogatni.
Ez egy közhiedelem, amit az ok-okozat megértése nélkül levont következtetések táplálnak.

Igen, nagyon szép ahogy meglódul smaragdzölden leterített gyepszőnyeg, de ilyenkor nem ennek kellene történnie, hanem a gyökérfejlesztésnek, a letapadásnak. Ha a levélzetet táplálod a nitrogénnel, akkor az fog nőni, és a növény nem a gyökérre koncentrál. Előfordulhat az is, hogy még hónapok múltán is vígan fel lehet tekerni a csíkokat a letapadás hiánya miatt. A kertépítők mégis inkább a növekedést tápláló gyeptrágyákat használnak, mert a megrendelő azonnal akarja a csodát.

És ha ez a füvesítés nem egy ideális időjárásban, évszakban történik, akkor pedig jön a csodálkozást, hogy mitől pusztul ki, betegedik le az egész állomány egyik pillanatról a másikra.

A természetnek megvan a maga rendje. Ha fel akarod rúgni, mert bedőlsz a megszokásnak, vagy a mendemondáknak, a saját bőrödön tapasztalod meg, amit a klímaváltozással, és a szélsőséges időjárással üzen a természet: nem az emberé az utolsó szó.

Ezért a talajelőkészítés során dolgozd be a megfelelő tápanyagot. A Viano Turfprof Recovery 25 kg-os kiszerelése 400 m2-re elegendő. Kisebb terület esetén arányosan oszd le az adagot, majd 1 hónap múlva szórd ki a maradékot a meglévő fűállományra.

Az első évben mindig lényegesen többet kell foglalkozni a talajélettel (pl. Esstence termékekkel), és a humusztartalom pótlásával (Humin Garden Plussal), mert ezek adnak stabil alapot a csodaszép és stressztűrő (szárazságot jól viselő) kertnek.

A robotfűnyírós kertek kicsit más igényekkel rendelkeznek, mint egy általános gyep. Itt előnyös, ha a fű nem nő túl gyorsan, így a keletkező, lényegesen kevesebb mulcs le tud bomlani, és nem válik a gombás betegségek melegágyává a szezon során. Nem véletlen, hogy egyre több gyártó kínál nitrogénszegény gyeptrágyát, kifejezetten a robotfűnyírók tulajdonosainak. 

Sikeres ÚJ FÜVESÍTÉST, gyepszőnyeg telepítést és egészséges robotfűnyírós gyepet kíván: 
Molnár Gábor Éva,  a füvesasszony