Öntözéstechnika

AUTOMATA ÖNTÖZÉSI TERVEK MEGVALÓSÍTÁSA NEM GYEREKJÁTÉK

MGÉ
MGÉ
2016.07.06 19:52
AUTOMATA ÖNTÖZÉSI TERVEK MEGVALÓSÍTÁSA NEM GYEREKJÁTÉK

A "jó pap holtig tanul" közmondás igaz a mi cégünkre is.

Ez év februárjában volt a Summa-Trade Kft. és a Magyar Öntözési Egyesület közös előadássorozata, ahol a szakmai pallérozáson kívül egyik előadó frappáns mondata ütötte meg a fülemet:
- Kedves kollégák, ne hagyjátok magatokat befolyásolni az árajánlat adásakor, mert minőségi munkát csak minőségi öntözéstechnikai anyagokkal lehet megvalósítani!

Gondolom, mindenki igaznak véli ezt az állítást, mégis találkozunk olyan megoldásokkal a kertfüvesítéseink során, ahol a hosszútávú, biztonságos üzemelést figyelmen kívül hagyta az öntözést telepítő. 
Egyik tipikus hiba, amikor a gyors szerelhetőséget választva bordás könyökkel van megoldva a szóró házak flexibilis összeszerelése az öntözőcsövekkel. A bordás könyök a csepegtető rendszerek gyors és hatékony összeszerelésére ideális, de már a nagy nyomást elviselő szórók bekötésre nagy hibalehetőséget tartogat fél év üzemelés után. Ugyanis a bordás könyökre felnyomott  KPE cső egy idő után fel fogja venni a borda formáját, és nyomásterhelés alatt le fog lazulni a bordáról. A rendszer innentől szivárogni fog, elszökik majd a víz, és a szóró bármilyen kiváló termék is, már köze sem lesz az ideális öntözéshez.

A megemlített példa csak egy apró, mindössze 240 Ft-ból adódott különbségen múlik. A bordás idom 60 Ft, a helyes használatot igénylő kúpos könyök pedig 300 Ft körüli.

 Ne feledjük, az öntözés teljesítményét mindig az augusztusi hónap fogja minősíteni!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony