Blog

Te ennél a saját füvedről?

MGÉ
MGÉ
2022.02.23 06:21
Te ennél a saját füvedről?

Te milyen gondolatokkal zártad az előző szezont a kerteddel kapcsolatban?

Ha megfordult a fejedben, hogy változtatni kell azon, ahogy eddig a kertedet gondoztad, akkor itt a remek alkalom. Tudom, hogy nehéz a jól berögzült mozdulatokat másként csinálni, a valamennyire működő anyagokat lecserélni, de biztos vagyok benne, hogy megéri kockáztatni azért, hogy a kerted végre egészségtől ragyogó legyen.

Ezt a kockázatot vállalta Dobai Tibor növényvédemi szakember is, aki évek óta küzdött rozsdagombával a kertjében. Ez a gyepbetegség jellemzően ősszel támad, de az egyre enyhébb telek kedveznek neki, és kitartóan fertőzi a kerteket egész télen.

Személyes beszámolójában leírja, hogy milyen eszközöket próbált ki korábban, és mi az, ami végre meghozta az eredményt és a segítségével meg tudta fékezni az állandó kiújuló egyre fertőzést a gyepen.

Ahogyan Tibor is rávilágít a kert az öröm forrás, nem arról szól, hogy folyamatos küzdelmet vívjunk a vissza-visszatérő gyepbetegségek ellen, és mérgező anyagokkal szennyezzük a közvetlen környezetünket. A kert a családi vacsorák, a jókedvű játék, a felszabadult kikapcsolódás és a vérre menő tollaslabda csaták helyszíne. Egy olyan hely, ahol bátran leteríthetsz egy pokrócot, megehetsz egy szendvicst anélkül, hogy attól tartanál, hogy különböző, korábban szétszórt vegyszermaradványokat fogyasztanál az ebéded mellé.

A kert az otthonod. 

Ha ugyanúgy követed a tanácsaimat, mint Tibor, akkor a te kerted is egy ilyen hellyé válik. Nem ígérem, hogy könnyű lesz a kezdés, de abban biztos vagyok, hogy az első kerti buli után te is látni fogod, hogy megérte a változtatás, az erőfeszítés. 

Bár sokan azt tanácsolják, hogy járt utat járatlanért fel ne add, én most bátorságra biztatlak és arra, hogy próbálj ki egy másik módszert. Idén felejtsd el a vegyszereket.A vegyszerek csak a tüneteketet kezelik, de nem hoznak hosszú távú megoldást, mert nem oldják meg a probléma okát.

A Gyepápolási mentorprogramjaimon lépésről-lépésre haladok veled az úton, fogom a kezed, válaszolok a kérdéseidre. Ha velem tartasz, a következő tavasszal biztos tudással lépsz majd ki a kertedbe, és nem fogsz megijedni egy sárga folttól sem.

Felszabadult kerti programokat kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony