Blog

Tápanyagozás, permetezés: mikor, mit és hogyan? - Gyakorlati útmutató!

MGÉ
2020.06.18 17:16
Tápanyagozás, permetezés: mikor, mit és hogyan? - Gyakorlati útmutató!

A gyep ápolása amilyen egyszerűnek tűnő feladat, annyi aprósággal lehet elrontani. Amikor azt hiszed mindent elkövettél:

 talajjavítóval, tápanyaggal ápoltad a kerted és mégis: sárgul, toporog egyhelyben, nem fejlődik… hol lehet a hiba? 

Nagy valószínűséggel ott, hogy megvan a jó eszközöd, a lelkesedésed, de nincs útmutatód a házépítéshez. Nem tudod mikor, mit és hogyan kell bevetni az eredmény érdekében. 

 

Alapszabályok: 

  • tápanyag, talajjavító, gyeptrágya alkalmazása után nagyobb adag vízzel kell öntözni, hogy a kijuttatott anyag el tudjon olvadni. Ha nem így teszel, a tápanyag perzselhet nyáron (hőmérséklethez kötődő folyamatok), hiszen koncentráltan érintkezik a növény gyökerével, levelével.

  • mindig fűnyírás után kell a tápanyagokat, permeteket kijuttatni.

  • ahogy egy fecske nem csinál nyarat, úgy egy kezelés sem hoz markáns változást. Legalább 2-3 kezelés, de sokszor egy egész szezon is kell a gyógyító folyamatoknak. Legyél türelmes és kitartó!

 

Tápanyagszórás és talajjavítás

A szerves trágyák (mint pl. DCM Mix2 vagy Vital Green) és talajjavítók (pl. Antagon vagy Vivisol) egyaránt tartalmaznak tápanyagokat, ezért mindig ki kell számolni, hogy az adott területre mennyit kell alkalmazni. A túl sok tápanyag épp olyan káros, mint a hiánya.

  1. Ha nagyon rossz bőrben van a kert, akkor első körben a tápanyagot kell kijuttatni, bő vízzel belocsolva elolvasztani, majd egy-két hét múlva mehet rá a talajjavító. 

  2. Ha fenntartás a cél: mehet felezve egy lépésben a tápanyag és a talajjavító, majd egy hónap múlva a megmaradt másik fél adag tápanyag és talajjavító.

Ha pl. egy 200 nm-es területed van a következő módokon tápanyagozhatod:

  1. Ha nagyon rossz bőrben van a gyep kiszóród a 25 kg-os tápanyagot, belocsolod, és már a jövő héten megkapja a 25 kg talajjavítót, szintén alaposan belocsolva (vagy fordítva). 

  2. Másik megoldás lehet, hogy kiszórsz  a gyepre egyszerre 12,5 kg talajjavítót és 12,5 kg tápanyagot, alaposan belocsolod, majd 3-4 hét múlva megismétled (csúsztatva) ezt a kezelést a maradékkal. 

 

Mennyi a bő öntözés? 

Nincs rá általános recept, hiszen minden kert más és más. A talaj, a növények, a terepviszonyok, a vízborítottság, az árnyékosság és az aktuális időjárás egyaránt befolyásolják. Ki kell tapasztalni, de jó sorvezető lehet kb. 30%-kal megnövelni 1-2 napra az öntözési időtartamot/mennyiséget, majd hagyni felszáradni a talajt és csak 3-4 nap múlva visszaállni a normál öntözési rendre. 

 

Mikor van a tápanyagok kiszórásának ideális időpontja? 

Tulajdonképpen bármikor kiszórhatod, ugyanakkor a szerves tápanyagok kiszórását praktikus a késő délutáni-esti órákra időzíteni, mert elég erős illata van.

A szerves tápanyagok jellegzetessége az enyhe „trágyaszag”, hiszen szerves összetevőket tartalmaznak. Ez pedig elengedhetetlenül fontos a növények immunitását is biztosító talajélet megtartásához.

Érdemes tehát úgy időzíteni a kiszórást, hogy lehetőleg ne zavarjon az utána következő néhány órában a szaga. 

Arra figyelj oda, hogy a beöntözés semmiképp se este történjen. Ha napközben locsolsz a gyepen nem okozol kárt, csak rosszabbul hasznosul a víz a párolgás miatt. Nyári estéken a lehűlő levegőben a felmelegedett talajra locsolt víz párafelhőt képez, ami ideális terep a gombás fertőzések számára. 

A legjobb, ha kora reggel, hajnalban történik az öntözés.

 

Permetezéses kezelések:

Alapszabály: a talaj- és növénykondicionálókat (pl. AmalgerolProhumin, Esstence OrigoEsstence Bug Stopne tápanyagozáskor juttasd ki. 

Maximális hasznosulásukhoz meg kell várni a tápanyagok, talajjavítók teljes beolvadását. Ezt követően javasolt a permetezés (a szórás után nagyjából 4-5 nappal). 

 

Egyes termékek egyszerre is kijuttathatóak, így nem kell napokig cipelni a permetezőt. Például a talajszerkezet kezelésére használatos Amalgerol keverhető a levéltrágyaként is hasznosuló Prohumin folyékony humusszal, vagy az Esstence termékekkel. 

A permetezést is javasolt az esti órákra időzíteni.

Amit a levél nem vesz fel lombtrágyaként a reggeli öntözés bemossa a talajba, majd később onnan hasznosul. 

Ezzel a módszerrel egyszerre nagyobb koncentrációban is kijuttathatóak a talaj- és növénykondicionálók, mert este már a napfény nem égeti meg a permetezéssel borított leveleket, reggel pedig úgyis lemosódik (érdemes öntözéses nap előtt végezni az általános permetezéseket).
Napsütéses időben 1%-os koncentráció javasolt, este ennek duplája triplája is mehet egy körben, nem lehet túladagolni a bio készítményeket. 

Amennyiben öntözéses napot nem tudjuk figyelembe venni a kezeléseket illetően, akkor reggel indítsunk egy pár perces öntözést a levélzeten, hogy csak ne maradjon rajta töményen a folyékony humusz, és  UV mentes környeztet  biztosítsunk a bioszereknek a  gyep árnyékában.

  Ha napközben permetezel pl. gombaölő vegyszereket lombtárgyával együtt (mint a  TRAINERT)csak megengedett  dózissal lehet   a napfény perzselő hatása miatt kijuttatni.

 

A talajra rendszeres, legalább 2-3 alkalommal ismételt permetezéssel lehet hatni, és legalább egy vegetáció (6-7 hónap) szükséges az eredményességhez. Ennyi idő alatt kezd el a tömörödés megszűnni, és morzsalékos szerkezetűvé válni a jó mikroorganizmusoknak köszönhetően. 

 

A talajélet

Minden-mindennel összefüggésben áll a természetben, egy kis változás is óriási hatással van a teljes diverzifikációra. A műtrágyázásának köszönhetően a szerves anyagok lebontásáért felelős és az egyes elemeket megkötő jó mikroorganizmusok megtizedelődtek, egyes nyomelemek igen magas koncentrációjúvá váltak és a patogének uralkodóvá váltak. Ennek hatására beindult egy önpusztító folyamat, aminek egyik jele a folyamatosan kiújuló gombabetegség. 

A megállításához vissza kell térni a természethez, helyreállítani a talajélet egyensúlyát. 

A gyepbetegségek megjelenése egyértelmű jele az egyensúly felbomlásának, mert ahol erős talajélet van, ott a növények is sokkal ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

Az ellenállóképességet a fajgazdag mikrobiom adja a talajban. Ezért is van az, hogy ha például bepókhálósodik a gyep (gombamicélium jelenik meg) az nem jelenti azt, hogy beteg a gyep. Csupán azt jelzi, hogy olyan gombabetegséget előidéző fajok vannak a területen, amit a talajéletet alkotó mikroorganizmusok nem tudnak kiszorítani. Ideális környezetben pedig a spórákból kifejlődik a gombabetegséget előidéző folyamat.

 

A gyógymód hosszútávon a megelőzés: a talajélet egyensúly helyreállítása és megőrzése. Ennek alapja a szerves trágyázás, ami nem csak a gyepet, hanem a talajéletet is táplálja, jó kondícióban tartja. 

A másik eszköz pedig az Esstence Origo növénykondicionáló, ami igazi, élő gilisztahumusz kioldásával készül. A folyadék élő összetevőket tartalmaz és erősíti a mikroorganizmusok és növények kapcsolatát.

Kifejezetten a növény támogatására lett kifejlesztve, alkalmazható együtt koktélként a talajkondicionálókkal.

Mivel a folyadék élő mikroorganizmusokat tartalmaz védeni kell a nap UV sugárázástól. Kipermetezni az esti órákban kell. Ahogy az Amalgerol  talajkondicionálót sem, az Origot sem tápanyagozáskor juttatjuk ki, hanem előtte 1-2 nappal vagy a tápanyag beolvadása után.  

 

Ha a fenti szabályokat betartod, a megfelelő időben és módon kijuttatod a szerves tápanyagokat, talajkondicionálókat a gyeped meghálálja a gondoskodást. A környék legszebbje lesz!

 

Egészséges szép gyepet kíván:

 Molnár Gábor Éva, a füvesasszony