Blog

Hogyan készülj az őszi füvesítéshez augusztus közepén?

MGÉ
MGÉ
2022.08.17 06:32
Hogyan készülj az őszi füvesítéshez augusztus közepén?

Augusztus 20 után a hűvös éjszakák egyre hosszabbak, és a nappali meleg is mérséklődik. Ez jelzi, hogy rövidesen itt a füvesítés ideális időpontja.

Ha új füvesítésben gondolkodsz, akkor most kell a területet gyomtalanítani.

A totálgyomirtónak (Medallon) hagyj elég időt, hogy kifejthesse hatását. Az évelő egyszikű gyomok mint a tarack, vagy a csillagpázsit irtására ideális naptári időpont elérkezett.
 

Viszont! Az aszály miatt, lehet, hogy a gyomoknak alig van levélzete és a totál gyomirtó kipermetezése sikertelen lesz.

 

Addig, amíg a gyomnak nincs legalább 10 cm-es, szépen zöldülő, egészséges levélzete, nem tud a gyomirtás hatékony lenni, hiszen nincs mivel felszívnia  a gaznak. Ha nincs ekkora levele, akkor először a gyomot neveld meg öntözéssel, hogy a totálgyomirtó valóban azt a célt szolgálja, amiért kipermetezed, és ne csak feleslegesen ártson a kertedben.

 

Ha nem akarsz ilyen drasztikus megoldáshoz nyúlni, van más lehetőség is:

Például az ősgyepszerű zöldfelületekkel való takaros kert kialakítása. Ha az idei aszály elgondolkodtatott, hogy érdemes-e a csodaszép gyepre ekkora energiát áldozni, akkor, íme az én javaslatom:

 

  1. Takaríts le a talajról minden növényt egészen a földig.
  2. Műveld meg a talajt, amilyen mélyen csak lehetséges (beöntözés nélkül lehet, hogy most ez nem fog sikerülni). Ideálisnak a 25 cm mélységet tartom. Ha kell, fizikai lazításnak szórj bele kvarchomokot vagy tőzeget (gyommentes komposzt is megfelel).
  3. A talajfelszínről takaríts le minden gyökérmaradványt.
  4. Töltsd fel a talajt tápanyaggal: DCM Vivisol talajjavító és Humin Garden Plus granulátum kerüljön bedolgozásra.
  5. Tömörítsd le a talajt és végezd el a finomszintezést.
  6. Tiszta vetőágyba kerüljön a Johnsons sport fűmag (ez hasonlít legjobban az ősgyep fűfélékhez), puha levélzete és zöld alapszíne tökéletes alapot ad ahhoz, hogy szép kert gyepalkotója lehessen.
  7. Ha szeretnél egy kis százszorszépet vagy lóherét is az állományba, akkor azt most szórd szét a fűmagvetés tetejére (nagyon picike magokról van szó, vigyázz, mert gyorsan kifogy a kezedből).
  8. Kelesztő öntözést (fűmagot nedvesen tartod) egy hétig felügyeld.
  9. Első-második fűnyírás után az erőszakosan fejlődő gyomok közül mindig csak a nagyokat szedd ki (tőlevélrózsás gyomok ilyenek).

Bármelyik gyep lehet szép!

Az ősgyepszerű zöld is meseszép lesz, ha gondozod!

 

Igaz, hogy sokkal kevesebbet kell öntözni, és tápanyagból is kevesebbet kell majd ráfordítani, de ha gondozott kert hatását akarod kelteni, nem fogod megúszni a kötelező ápolási feladatokat.

Nálunk is ilyen gyepállomány van. Bárki jön hozzánk átvenni a megrendelt termékcsomagját, saját szemével győződhet meg róla. Pedig elhiheted, van hozzá eszközünk és fűmagunk is, sőt némi tudás is, hogyan lehetne steril, állandóan egyformán zölden maradó gyepet gondozni…  de egyelőre ez marad, eszem ágában sincs változtatni ezen. ????

Ettől függetlenül minden évben 2-3-szor gyepet szellőztetünk, kéthavonta tápanyagozunk és évente egyszer talajjavítót szórunk. Gyomlálunk és ha nagyon muszáj szelektív gyomírtunk.

Ezzel az állománnyal az időszakosan megjelenő anomáliákat jól átvészeljük, könnyen regenerálódik bármikor. Igaz nyáron a meleg és a víz miatt a csillagpázsit rendre elkezdi fojtogatni a füvet, de szeptember első hetében azonnal gyepszellőztetjük és mintha sosem lett volna, eltüntetjük.

 

Tavaly vásároltam egy hengerkéses fűnyírót is, hogy megtudjam ilyen gyep esetében van-e létjogosultsága a használatának. Csodaszépen vág. Igaz, gyakran kell vágni (heti kétszer), de megéri, ha valakinek erre van igénye.

Akár füvesítesz, akár felülvetsz idén ősszel: először gondold át alaposan, hogy mire lesz időd a következő évben, milyen elvárásaid vannak a kerttel kapcsolatban. Csak annyit vállalj, amivel meg tudsz birkózni!

 

Aminek az öntözési számláját jó kedvvel fizeted ki. Amit nem visel meg túlzottan, ha arra kényszerülsz, hogy megvond tőle a tápanyagot, és csak huminsavat pótolsz (Humin Garden Plus granulátum évente 4 alkalommal elég is lehet a gyep fenntartásához). Az időjárás nem volt kegyes hozzánk már két éve, ki tudja hogyan lesz ezután.

 

Tervezd meg az őszi munkálatokat aszerint, hogy milyen kertet szeretnél fenntartani a jövőben!

 

Sikeres őszi füvesítést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony