Blog

RadiVita mikrobiológia hogyan tud segíteni a talajfertőtlenítésben

MGÉ
MGÉ
2023.09.22 09:36

????????  Ezt jól megszívtam én is kertész létemre…

Gondoskodó, jó gazdaként, törekedve a prevencióra döbbenten állsz a tény előtt, hogy már megint lóbogár pusztít a kertedben? Hidd el, nem vagy egyedül ezzel.

 

A kertész mindennapjai: gyakori kártevők és kihívások

A tavasz közepén kicsit megkésve, de legalább eljutva a feladatig, a kísérleti konyhakertem egyik parcellájára sikerült uborkát, paprikát, padlizsánt és paradicsomot palántáznom.

Szóval naponta jártam ki locsolni, karózni, kacsolni az elültetett növényeket.

Nálunk a konyhakertben mindig a lenyírt fűnyesedékkel takarjuk a talajt, hogy a vízháztartás javuljon és kevesebb gyommal kelljen megbirkózni. Ez azonnal nem történt meg (szerencsémre).

Az első jelek: túrások a kertben

Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy túrások lepték el az öntözött területet. Mivel ennek a fele sem volt tréfa, azonnal a konyhába siettem és vittem ki a mosódiós mosogatószert, hogy kiöntsem a lóbogarakat. Kettőt sikerült ekkor elcsípnem.

Nem mondom, hogy annyira váratlanul értek a betolakodók, mert a gyepben minden évben van 1-2 db olyan területen amire nincs logikus magyarázat hogyan kerülhet oda… Ezek a jószágok tudnak repülni, mászni a felszínen, és persze ásva is érkezhetnek. Nekünk pedig van rögtön két olyan szomszédos kertünk is, ami gondozatlan, így zavartalan élőhelyet biztosít mindennek.

Ezért ennyivel le is zártam ezt a történetet.
Vagyis azt hittem, hogy vége… de másnap ismét összetúrt terület várt a parcellában. Ezért azonnal üzembe állítottam a permetezőt és kapott egy Radivita kezelést a kert.

RadiVita mikrobiológiai megoldás talajfertőtlenítésre

Ez olyan mikrobiológiai készítmény, amiben nem élő mikroorganizmusok vannak, így kell néhány nap, hogy a talajban felébredjen és megtalálja az „ellenséget”. Ellenőriztem folyamatosan a kertet, de nem aggasztott a többi kiöntésre váró egyed. Szerencsére ezek az ásógépek nem tettek kárt a palántákban, de mivel május volt (párzási idő), oda kellett figyelni a történésekre.

A konyhakerttel merőlegesen egy gondozott szőlős van, ahol sehol egy szál gyom, mindig tiszta a föld. Nézegettem is minden nap, hogy a szomszédnál vannak-e hasonló túrások. A száraz homokban elvétve akadt 1-1 kacskaringós feltúrás amit a száraz homokban alig lehetett észrevenni.

A RadiVita kezelés mellett azért még bő egy hétig serényen locsolgattam a járatokat a mosogatószeres keverékkel, de egyetlen példányt sem tudtam kiönteni. Már a sikítófrász kerülgetett, amikor eldöntöttem, hogy a drótháló mellé rakott fa elválasztót felszedem, és ások egy árkot a telekhatárra, hátha kapok valami magyarázatot a történésekre.

Ahogy ástam, rá is bukkantam egy tojásrakó fészekre, de akkor eldöntöttem, hogy már csak azért is kitesztelem alaposan a RadiVitát, és ezért inkább beforgattam a hantot a földbe a tojásokkal.

Mivel innentől már hadban álltam, fű takarást nem kapott ez a terület, csak a ismétlő permetezést, és vártam. Naponta mentem ki ellenőrizni, hogy van-e fejlemény. Egyik reggel találtam is egy, a hangyák által félig eltakarított lóbogarat. Ez egy bíztató jele volt annak, hogy a mélyben zajlik a csata.

Viszont a kiásott vályúban egyre csak szaporodtak a lyukak… szerencsére a locsolt területről néhány hét alatt eltűntek a friss túrások. A növények is szép lassan benőtték a talajt a nyár végére.

További lépések a kert védelmében

Kíváncsian várom a jövő évet, hogy a mikrobiológiai kezelés sikeresen lefertőzte-e a bevándorló társaságot, vagy lesz újabb beáramlás. Nagyon úgy fest, hogy nekem kell a környéken lévő lóbogár farmot felszámolnom.

Az élet megy tovább, ne gondold, hogy egy kezeléssel véget érhet a harc. Nem dőlhetsz hátra! A rovarok szaporodnak, ami odavonzza a vakondot. Ő is éhes, ezért túr. Tehát nem elég csak távol tartanod, az étlapját is kordában kell tartani.  A te feladatod, hogy egészséges egyensúlyban tartsd a kerted ökoszisztémáját, igyekezz terelgetni a természetes folyamatokat EGÉSZ ÉVBEN.

Legjobb időben belevágni

Járj nyitott szemmel, hogy időben be tudj avatkozni, ha pajorok, lószúnyog lárvák, lóbogarak túrják és zabálják a gyeped vagy kultúrnövényeid zsenge gyökereit. A kert védelme egy állandó feladat. Tessék egyszer s mindenkorra BEÉPÍTENI a kertápolási rutinba. Ez éppen annyira alapfeladat, mint a tápanyagozás. 

Ha esetleg nem láttad, a RadiVita a nyár óta akciós, hogy mindenki szívesen vágjon bele a védelembe, aki nem akarja vegyszerekkel nyakon önteni a kertjét.

Az 1 literes kiszerelés 400 m2-re elegendő, így igazán kiadósnak mondható. Nem érzékeny az UV-re, ezért beillesztheted a gyepápolási munkálatokba napközben is, és természetesen a koktélokba is belekeverheted.

Ha nem tettél eddig semmit a védelem terén az idei évben, akkor most remek alkalom, hogy azonnal belevágj!

Lóbogaraktól, lószúnyog lárváktól és pajoroktól mentes, gyönyörű gyepet és egészséges konyhakertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony