Blog

Őszi gyepszellőztetés és tápanyagozás módszere

MGÉ
MGÉ
2021.09.14 10:04
Őszi gyepszellőztetés és tápanyagozás módszere

Mint minden évben, ősszel ismét itt az ideje megújítani a kerteket.Mielőtt azonban erre részletesen rátérek, hadd meséljek el 

egy tanulságos történetet, egy kedves vásárlónkról, Cséki Ferencről.

Ahogyan mindannyiunkban, benne is ott volt a kételkedés, amikor először hallott a módszeremről, és kipróbálta az addig számára ismeretlen termékeket.

Sokan vagyunk vele úgy, hogy először csak a kíváncsiság hajt bennünket, majd később az elv miatt nem adjuk már fel amikor a hit megerősödik, hogy jól döntöttünk.

Ferenc is így volt ezzel. Noha személyesen soha nem találkoztunk, és még csak telefonon se beszéltünk, a Messengeres beszélgetéseink már vagy 4 évre nyúlnak vissza.

A férjem eleinte nem is értette, hogy milyen pasikkal chatelgetek, sőt egyszer még fel is rótta nekem, hogy „bezzeg neki sosem írogatnak az ügyfelek, milyen érdekes…” de a fiatalabb generációk már csak ilyenek.♠♠♠ Egyre többen részesítik előnyben a kommunikáció ezen műfaját, ezért nekem is rugalmasnak kell lennem.

Visszatérve Ferencre, és a kertjére: voltak periódusok, amikor más termékcsaládokat is kipróbált, nem csak azt, amit én javasoltam a gyepápoláshoz. Ennek ellenére mégis rendszeresen ott a neve minden szezonban a megrendelők között.

Számomra ez egy csodálatos érzés, mert tudom, hogy a hit, hogy a vegyszermentesség a jövő útja már gyökeret vert benne. Ő is egy családos ember, aki a gyermekei érdekében nem csak a gyepápolásban, hanem az élet más területein is hasonló elveket vall (pl. a takarításban is vegyszermentes megoldásokat részesítenek előnyben, ez egyértelműen kiderült az üzeneteiből).

Számára már a gyepápolás is „gyerekjáték”, jól ismeri a kertje igényeit és adottságait. Nincs automata öntözőrendszere, az idei év megpróbáltatásai mégsem fogtak ki rajta!

Bőven elegendő volt 3-4 naponta öntöznie a nádudvari kötött talajon, mert a talaj már annyira jó kondícióban van, hogy gond nélkül tudott a stresszhatásokban pufferként működni.

Nem volt hiábavaló a sok-sok:

A változások észrevétlenül zajlottak le.Bár néha kellett 1-1 rendkívüli kezelés. 

Most júniusban is írt és küldte a képeket, hogy baj van.A gombabetegség több ponton is felütötte a fejét, volt ahol egy bő fél négyzetmétert is érintett.

Megkérdeztem, hogy van-e otthon Humin Garden Plus - Sol vagy Esstence termék, hogy gyorsan elejét vegye a fertőzésnek. Mivel jól felkészült kertész, mindig van tartaléka. Megbeszéltük, hogy bőséges huminsavas beöntözés az első teendője a foltokkal, majd az egész kert kapjon egy koktél  permetezést is. 

Ferenc mindent fotókkal dokumentált, így szépen látszik, hogy napról napra zsugorodtak össze és tűntek el a foltok. Az elhalt szálakat pedig kifésülte, hogy nyoma se maradjon a problémának. Ezen incidens ellenére a kert jól viselte a 3 hullámos kánikulát!

Ferenc esete jól példázza, hogy a módszer működik, és igenis lehet vegyszerek nélkül is kertet ápolni. Ehhez azonban következetesnek kell lenni, és kitartani a megkezdett protokoll mellett, akkor is, ha nincs azonnali, látványos siker.

Mert minden, amit most teszel az a jövő évet építi, alapozza. Hálásan köszönöm ezt a megerősítést ezúton is Cséki Ferencnek!

Ahogy idén a Mentorprogramok kapcsán minden évszakban, most is készültem kedvezményes csomagajánlatokkal:

  • alap,
  • médium és
  • professzionális szinten. 

Iratkozz fel te is kedves olvasó a hírlevélre, hogy ne mardj le az aktuális hírekről, szezonális akcióinkról itt a front oldalon:https://kertfuvesites.hu

Ne maradj le róla te sem! Legyél te is kertbarát közösség tagja!

 

Sikeres őszi megújítást kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony