Rólunk írták-webshop

Összefoglaló 3 év gyepápolás eredményéről

2023.03.19 07:22
Összefoglaló 3 év gyepápolás eredményéről

Ezúton szeretnék visszajelzést adni az eddig közösen megtett útról.

Kedves Éva,

Történetem részben, vagy teljes terjedelmében megosztható, felhasználható.

Előzmény:

Emlékeztetőül a kiindulási pont. 2017-ben vásároltunk kertes házat, ahol a kertet egy füvesített pihenőövezetként képzeltük el. Első lépésként öntözőrendszert telepítettünk. És részemről azt gondoltam, hogy öntözés, műtrágya és fűnyírás a teljes feladat a kerttel (mentségemre szolgáljon panelből jöttem). A fűtelepítést is kertész végezte.

A bajok megjelentek:

A tavasszal telepített fű ősszel kipusztult, majd 3 éven keresztül ez történt minden évben, amikor eljutottam a Füvesasszonyhoz - Hozzád. A mobiltelefonon mutatott képről azonnal jelezted, hogy lóbogár van a kertben és javasoltad a káliszappanos kezelést, emlékszem azt mondtad egy 400nm-es kertben 40 lóbogár meg tudja úgy gyengíteni az állományt, hogy egy gombás fertőzés utána könnyen kipusztíthatja. A kiöntéssel abban az évben több mint 1000 bogarat fogtam össze egyesével, Illetve az akkori konzultációnknak megfelelően elkezdtem a talajjavítást, öntözés beállítást (addig naponta ment az öntöző, ami miatt volt olyan év, hogy csak az öntözött területen pusztította ki a gomba a gyepet!). A következő évben 3 éves kisfiammal még 1000 bogarat fogtunk össze) utána már megcsappant az állomány. 

Az út (3 év):

- káliszappanos és bug-stop-os harc a lóbogárral

- gyepszellőztetés

- talaj-javítás:
            Amalgerol (először nagy dózisban, most már csak fenntartó kezelésként
            Vivisol
            Humingarden plus (eddig granulátum, idéntől oldat)

- szerves gyeptrágya
            DCM

- növénykondicio
            Origo

 Eredmény:

Nincs felesleges ültetés:

             3 éve nem kellett újratelepítenem a füvet

Nincs vegyszeres kezelés:

            A szelektív gyomirtón kívül semmilyen vegyszert nem fújtam a fűre (korábban évente többször kontakt és felszívódó gombaölővel kezeltem)

Extrém környezeti hatásokkal szembeni ellenálló-képesség:

A tavalyi évben (2022) nagyon aszályos nyárban 10-szer indítottam öntözőt, illetve úgy mentünk 10 napra nyaralni, hogy nem kapta fel a szivattyú a vizet, így nem tudtam öntözni. És a gyepen még csak szárazságfoltok sem jelentek meg!

Könnyű pótlás:

A tavalyi évben voltak munkálatok a kertben, ami miatt egy sávon a gépek kitaposták a füvet itt újra kellett dolgoznom, küldök képet a november végi fűről. Az eredmény csak azért lehet ilyen szép - szerintem-, mert a talajélet rendben van.

Ezúton szeretném megköszönni magam és családom nevében a sok-sok segítséget, tanácsot, konzultációt, melyekkel sikerült elérni, hogy a fű ellenálló és könnyen kezelhető-ápolható lett. Sikerélménnyel megtámogatva a fáradságos munka elégedettséggel tölt el. 

Képek (több időpontban):

2022.04.20 - Tavaszi indulás

Csak azért csatoltam, hogy mennyire erős egészséges tud lenni a gyep az ápolás következményeként.

2022.09.18 - Aszály után

Nagyon kevés öntözéssel is bírta az állomány, most már sokkal kevesebb munkával.

2022.12.31 - Felülvetés után tél közepén az állomány képe igen tetszetős

2023.03.10 - A felülvetés csodálatosan beindult - még nem volt nyírva és semmivel kezelve, vizet sem kapott, szó szerint kiszórtam a fűmagot és kész.

Csányi Tamás Szeged