Blog

Nem mindegy milyen tápanyagpótlást választasz

MGÉ
MGÉ
2020.09.09 06:36
Nem mindegy milyen tápanyagpótlást választasz

A baktérium semmi, minden a táptalaj! – avagy a talaj gyógyításának a folyamata.

Ittál már igazi, házi tehéntejet? Olyat, ami nincs pasztörizálva, lefölözve, nem  antibiotikumozott tehenektől származik…?

Ha igen, akkor tudod jól, hogy a sterilizált bolti tejnek és a valódi, teljes tejnek egészen más az íze, illata, tápanyagtartalma és bizony a testedre gyakorolt hatása is.


Bármilyen csodálatosan egészségesnek is tűnik, a bolti tej csak egy elszegényített, kirabolt fehér lé. Szinte nincs benne semmi, hiszen a feldolgozás során gondosan megölik a benne található mikroorganizmusokat, kinyernek belőle szinte minden értékes tejtermékként hasznosítható alkotót, és marad az, amit bedobozolnak.

Ha még az emlékeidben él a régi, kannában hozott tehéntej, az abból készült aludttej, túró, vaj vagy épp sajt íze, illata, akkor tudod jól, hogy nem mindegy mi az alapanyag. Össze sem lehet hasonlítani azt egy mai bolti tejből készült aludttejjel, joghurttal…

 

A kertedben sem mindegy, hogy milyen alapanyagokat és kezeléseket használsz.
 

A túlzott műtrágya és vegyszerhasználat éppúgy hat a kertre, mint a tehéntejre az ipari feldolgozás. Sterillé válik tőle. Elvesznek a jó baktériumok, amelyek ahhoz kellenek, hogy értékes, szép növényzet tudjon benne növekedni, ami a vízzel jól tud gazdálkodni.

Helyette marad a vegetáló, folyton betegeskedő gyep, a barnuló tuják, a csökevényesen növekvő fák és cserjék, és az állandó szomjazó gyep.

Noha a tehéntejhez nehéz újra hozzáadni az elvett értékes alkotókat, a kertben még fordíthatsz!

Méghozzá nagyon egyszerűen:

  • meg kell teremtened a talajban élő hasznos baktériumok és mikroorganizmusok számára a szerves anyagokban, humuszalkotókban gazdag svédasztalt (szerves trágyázással, talajjavítással, regenerálók használatával)

Ha ez megvan, vissza fog szép lassan telepedni és szaporodni kezd a hasznos talajélet (amit tudsz támogatni a gilisztahumusz kivonatot tartalmazó Esstence Origo Sprinttel a növénykondicionálóval), a mikrobiom támogatóval. Visszaáll a természetes egyensúly, beindul a tápanyagok, a levegő és a víz körforgása. Javul a talaj minősége, növekszik a termőképessége.

Fordítva ugyanez mit sem ér! Hiába öntöznél ki a kertedre több milliárd hasznos baktériumot és mikroorganizmust: 
ha a talajban nem lelnek otthonra - elpusztulnak.

Ezért is kell a talajjavítást komplexen kezelni. Lépésről lépésre építkezni vele, mert ha kihagysz egy lépést, épp olyan lesz, mintha semmit sem tettél volna.

 

Ahogy a tejnél, úgy a talajnál is fontos az oltóanyag (mint az  igazi ízletes joghurt, tarhó esetében), de még annál is fontosabb a táptalaj. Minél teljesebb, szerves anyagban gazdag, annál egészségesebb lesz a talaj (pufferképessége helyreáll). Erősebb lesz a mikrobiom ( több mint 1000 fajnak  ad  otthont), ami megvédi a növényt a betegségtől. Nem  kell  vegyszerrel védekezned többé, a kert meg tudja védeni magát, ha te segítesz neki.

 

Még nem késő szakítani a semmibe vezető ipari megoldásokkal, és visszatérni a természet körforgásához, visszaállítani az egyensúlyt.

Ha ezt megteszed, garantálom, hogy a kerted sokkal szebb és ellenállóbb lesz a betegségekkel, kártevőkkel szemben.

 

Tedd meg az első lépést kényelmesen az őszi csomagjainkkal (2020.szeptemberi ajánlat):

  • kis őszi csomag, amelyhez az Esstence Origo Spintet FÉLÁRON kapod
  • nagy őszi csomag, amelyhez az Esstence Origo Spintet FÉLÁRON kapod

 

Vagy válogasd össze magad a szükséges szerves trágyákat és a talajéletet támogató Esstence Origo Sprintet.

 

Fordítsunk együtt, tegyük élhetőbbé, egészségesebbé a környezetünket!
Ahol jó élni, ahol jó lenni!

 

Szép, zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony