Blog

Minden kertben gyógyír a fulvósav és a huminsav

2020.08.27 07:13
Minden kertben gyógyír a fulvósav és a huminsav

Az idei év fő témája a talajgyógyítás, a talajélet helyreállításának metodikája. De mi a csudáért kell ezzel foglalkozni?

A válasz végtelenül egyszerű: a növényeink egyre nagyobb mértékű stressznek vannak kitéve (hőingadozások, aszály, vagy épp az özönvizek), miközben az immunitásukat adó talaj-mikrobiom egyre rosszabb állapotban van.

Ezért van az, hogy napról-napra üti fel a fejét a gombás fertőzés a gyepen, pillanatok alatt mennek tönkre csodálatos örökzöld sövények, hogy a dísznövények ár- apály jellegű hullámzást mutatnak be a kicsattanás és a teljes hervadás között.

Minden élet alapja a víz és a táplálék. A növények esetében a legjobban hasznosuló tápanyagokat a humusz, a szerves trágya alkotók adják. A talajban lakozó talajélet feladata (lenne), hogy a felszínre kerülő szerves anyagokat (növényi és állati) lebontsa, és azt a növények számára felvehető, nagy energiatartalmú, kisebb molekulájú tápanyagokká alakítsa. 

A fulvósav pedig  mondhatjuk, hogy  a növények Red Bullja: az az, egy  energialöket.

 

A fulvosavak a növények biokémiai folyamataiban aktívan részt vesznek, az anyagcsere folyamatok szabályozásában fontos szerepük van. Gyakorlatilag nincs nélkülük élet:

 • ásványokat szintetizálnak,
 • stimulálják a sejtnövekedést és az osztódást,
 • a csírázást,
 • szabályozzák a talaj pH értékét,
 • a sejtmembránok áteresztőképességét,
 • a növény légzését irányítják,
 • támogatják a klorofil szintézist,
 • a gyökérnövekedést serkentik,
 • szabályozzák a keringési rendszert,
 • ellenállóbbá teszik a növényt a rovartámadásokkal szemben,
 • méregtelenítenek (növényvédőszerek és gyomirtók hatását semlegesítik),
 • növelik a terméshozamot, és talán a legfontosabb:

csökkentik a stresszt és a hervadási hajlamot. Az az növelik a szárazságtűrő képességet.

Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben mégis „üres kalóriákkal”, azaz műtrágyákkal próbáltuk meg a növényeinket erőssé, ellenállóvá és széppé tenni.

Gondolom nem kell bemutatnom a gyorséttermi ételeken élő, elhízott, krónikus betegségekkel (szív- és érrendszeri panaszokkal, vércukor problémákkal) élő embertársainkat. Folyamatosan tömik magukba a gyógyszereket, de még véletlenül sem nyúlnak vissza az alapokhoz. Talán nem is tudják, hogy ezt kellene tenniük.

 

A természet tökéletesen működik. Megadja minden élő szervezet számára, amire szüksége van, képes az öngyógyításra.

 

Ha valaki szakít a rossz gyakorlattal, és visszatér az egészséges ételek fogyasztásához azt fogja észre venni, hogy a panaszai enyhülnek, talán meg is szűnnek, ha időben lép.

 

Ugyanez van a növényeink esetében is. Az ő egészségük alapja a szerves tápanyagok és az egészséges talajélet jelenléte. Közép- és hosszú távon csak akkor tudsz megszabadulni az állandóan betegeskedő gyeptől, a sorra elhaló örökzöldektől, ha helyreállítod a természet egyensúlyát.

 

A gyors segítség ebben a fulvósav pótlása. Pont úgy hat, mintha egy „energiaitalt kortyolna el a kerted”. Csak itt hatványozottan igaz, hogy egy fecske nem csinál nyarat!

 

A fulvosavat többféle módon alkalmazhatod:

 1. a legismertebb forrása a Prohumin, amiről az elmúlt időszakban sokszor volt szó. Gyógyír és sebtapasz a sárga foltokra, kondíció vesztésre.
 2. új lehetőség pedig az Esstence Fulvo növénykondicionáló bevetése, amit levéltrágyaként, permetezve használhatsz fel. Célzottan hat a gombás fertőzésekre, és biztosítja a dísznövények (pl.rózsák, muskátli,levendula) élettani folyamataihoz szükséges mennyiségű fulvósavat. Nagy előnye pedig a Prohuminnal szemben, hogy nem színezi meg a növényeket. Ezért akár a konyhakertben is alkalmazható (zöldégeknél és a gyümölcsfákon is).

Az Esstence Fulvo a már jól ismert gilisztahumusz kivonatnak köszönhetően a talajéletre is pozitív hatást gyakorol. Így két legyet ütsz egy csapásra: teszel egy lépést a hosszútávú egészséges életmód felé,( magadat sem mérgezed, sem a növényeket nem terheled  feleslegesen) és gyors segítséget nyújtasz a betegségek kivédésére .

Különösen hatékony a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész megelőzésére.

Támogasd a kerted egészségét rendszeresen fulvósavakkal és értékes humuszképző szerves trágyákkal!

 

Humuszban és fulvosavakban bővelkedő talajt és egészséges kertet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony