Blog

Melyik vegyszer a legjobb a te kertednek?

MGÉ
MGÉ
2021.05.05 07:19
Melyik vegyszer a legjobb a te kertednek?

Ha annyi 5 Ft-osom lenne, ahányszor felteszik nekem azt a kérdést ügyfelek, hogy milyen vegyszert használjon a kertjében, nem is kellene már soha többé dolgoznom.

És ahányszor megkapom a kérdést, én annyiszor elmondom, hogy:

Neked, és a kertednek is az a legjobb vegyszer, amit nem szórsz ki!

 Minden kémiai szer visszahat az emberi életminőségre is, ha tetszik, ha nem. Ráadásul nagyon alattomos, mert nem azonnal (mert akkor nagyon óvatosan bánnál vele),hanem majd évek múltán jelentkezik a hatása, és talán össze se kötöd azokkal a mérgekkel, amelyekkel dolgoztál korábban.

Nem kell messzebb mennem, a saját példámat mutatom meg most!

 Gyermekként, alig 15 évesen apám halála után idős édesanyámmal egyedül gazdálkodtunk a rózsás kertünkben, mert muszáj volt megélnünk. Vadrózsa alanyokat neveltünk rózsatermesztőknek. A rózsa köztudottan nagyon hajlamos a gombabetegségre.

 Azért, hogy piacképes árut tudjunk előállítani,kéthetente motoros háti permetezővel én permeteztem meg a növényeket mindenféle kombinációval.

 Természetesen maszk és kesztyű nélkül. Körülbelül 15 évvel ezelőtt figyeltem fel arra, hogy ha csak VÉLETLENÜL hozzáért a kezemhez a vegyszeres lötty miközben a füves területekre gombaölőt keverek, azonnal piros égő-viszkető pöttyök jelentek meg rajtam, amelyek több hétig velem maradtak.

 Ez már biztos jele annak, hogy a testemben jó sok méreganyag halmozódott fel, és már nem visel el semmit a szervezetem, azonnal tiltakozik és megleckéztet a felelőtlenségemért.

 A tiéd vajon hogyan áll? … és a gyermekeid, házikedvenceid?

 Nem mondom azt, hogy a vegyszer ördögtől való dolog. Vannak helyzetek, amikor nincs más megoldás, mert annyira elszaporodtak a pajorok, lóbogarak, drótférgek, hogy azt már biológiai módszerekkel képtelenség megállítani. Ilyenkor egy határozott kezelés valóban kell, hogy megállítsd a rombolásukat.

 Bár, igazából nem lenne szabad eljutni erre a pontra soha.

A kertépítők, gyepfenntartók által is gyakran ajánlott szer a Picador 0,8 MG. Ez egy gázosodó szer, amit a talajba forgatva kellene igazándiból használni. Ahhoz, hogy a lóbogár, és pajor ellen bármit is érjen, a csoportokban azt szokták javasolni, hogy a felszínre dupla dózisban szórja ki az ember.

 Erre én azt tudom mondani, hogy egészségükre!?

De neked kedves Olvasóm, inkább azt javaslom, hogy válassz más módszert!

Ha lótücsök kártételt észlelsz a gyepedben, akkor a Káliszappan jusson az eszedbe, vagy a bio mosogatószer. Ezektől biztosan nem leszel beteg soha, és azonnal megtudod oldani az égető problémát. 1% -os oldatot kell készítened belőlük, ami kontakt hatással kezeli a problémát (öntsd ki velük a járataikat).

 A maradékkal pedig elbánnak a biológia megoldások, mint a Nemastar vagy a RadiVita rovartávoltartásra ajánlott mikrobiológia.

 Fontos: A biológia védekezés csak azoknak való, akik előrelátóak és már a kis problémát is meg akarják oldani. Nem azoknak, akik megvárják, hogya környék összes pajorja és lóbogara tanyát verjen a kertjében, majd a Facebookon keresik a megoldást ismeretlen ismerősök szavára adva.

 Tény és való, hogy a RadiVita nem arra való, hogy az elfertőzött kertben hemzsegő lóbogarakat megölje, hanem arra, hogy a betévedő vagy behurcolt talajlakókat ne engedje elszaporodni és felnőni.

 A RadiVita egy távoltartó és nem vegyszer, ami letaglóz mindent.

 Ne várd meg, hogy felüsse a fejét a probléma és a vakond besegítsen az eltakarításba.

 Mivel az idei tavasz bővelkedik a csapadékban, a talajkártevők mellett a gombás betegségek is könnyen kikezdhetik a kertet. Ezért összeállítottam egy 2021 Tavaszi pajzs nevű csomagot.

 

Legyél felelős kertbarát: védd a természetet, és a saját egészséged! Mellőzd a vegyszerhasználatot és inkább a prevencióra koncentrálj a tűzoltás helyett!

Kártevőktől és vegyszerektől mentes, egészséges kertet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony