Blog

Levéltetű ellen megoldás a Plant Guard Oil

MGÉ
MGÉ
2022.05.16 09:38
Levéltetű ellen megoldás a Plant Guard Oil

Az olaj vegyszermentes megoldás.A szívogató rovarok kíméletlenül károsítják a barackfákat, a dísznövényeket és konyhakerti növényeket egyaránt.

Állhatatos munkájukat rikítóan jelzik a bepöndörödő levelek és a fürtökben csüngő kolóniák.

A levél és a termés károsítása miatt muszáj foglalkozni a levéltetvesedéssel, ráadásul még vírushordozók is. Az invázió megjelenése ugyan késleltethető a tavaszi olajos lemosó permetezésekkel, de végleg elkerülni nem lehet. Éppen ezért kell folyamatosan figyelni a növényeket, pláne azokat, amelyek hajlamosabbak a tetvesedésre, és már az első példányok megjelenésekor lépni.

Kifejezetten levéltetű mágnes hírében áll a lóbab, ezért én is vetettem a konyhakertbe, hogy alaposan ki tudjam tesztelni az új termékünket a Plant Guard Oil-t.

Mivel a gyepápolási szezon indulása egybe esik a konyhakerti szezonnal, a tavaszi lemosó permetezések a saját díszkertemben elmaradtak, és a veteményezés, palántázásnak is utolsó pillanatban értem a végére.

Így most a tesztelésre szánt lóbabvetés kb. 20 cm-es kis ifjonc még csak. Ahogy bejöttek az esős, meleg napok meg is jelentek az első fekete levéltetvek a növényeken. Vártam még néhány napot, és szinte már egymáson csüngtek a kártevők. Ekkor jutottam oda, hogy elővegyem a permetezőt késő délutáni órákban.

Bekevertem az alaposan összerázott napraforgóolajos, káli szappanos emulziót, és alaposan lefürdettem a lóbab növényeimet (1,5 dl- maximum 2 dl).

Mivel a Plant Guard Oil  egy kontakt szer, ezért fontos, hogy az egész kártevő alaposan le legyen fürdetve, mert úgy tudja ártalmatlanítani, ha teljesen bevonja.

Amilyen állapotok uralkodtak a lóbabokon, legszívesebben kitéptem volna a földből és egy vödörbe mártogatva tisztogattam volna le a lóbab leveleket.

  1. tapasztalat: nem szabad hagyni, hogy ilyen méreteket öltsön a fertőzés, mert a levéltetvek nagyon ügyesen megbújnak a levelek fonákján és az elágazásokban, az új hajtásvégeken. Fáradtságos munka ilyenkor már alaposan lepermetezni a növényeket, amikor a levél bepöndörödik. Ismétléssel lehetséges csak eredményre jutni.
  2. tapasztalat: a permetező kanna oldalán vékony filmréteget képez az olaj, ettől nem kell megijedni, nem okoz kárt, de nem érdemes benne hagyni 1-2 litert a későbbi felhasználásra, mert az olajos emulzió különválik a víztől és nehéz újra összerázni a vízzel (a kicsi permetezőben a maradékot könnyű újból elegyíteni). Rázva, nem keverve kell használni.
  3. tapasztalat: nem számoltam a hangyákkal.

A kert nagy részében idén erős a hangyák jelenléte. Sajnos azzal elszámítottam magam, hogy nem állítottam meg időben a térhódításukat, ugyanis ők hordják fel a növényekre a levéltetveket, és az általuk kibocsájtott édes nedűért cserébe segítik őket.

Noha az első permetezés hatásos volt, 3-4 nap múlva a hangyáknak hála az elpusztult és lepotyogott kártevők helyére újak költöztek.

  1. tapasztalat: a fahamus hangya távoltartást meg kell tanulni,

   5külön érdekesség, hogy a tavalyi fűnyesedékkel történő mulcstechnológiával készült ágyásban eddig nem jelentek meg a hangyák, ezt tavaly Esstence Bug stoppal kezeltem 2 - 3 alkalommal teljesen töményen (külön kontrol alatt a tartom a területet majd emiatt is, mert tele van már ültetve az idén is paprikával).

Olvastam arról régebben, hogy a fahamu hatékonyan megakadályozza a hangyákat a növényekre való tetű költöztetésben, de őszintén szólva, vagy nem jól csináltam, vagy egész egyszerűen elkéstem a dologgal. Sajnos az én kiskatonáim egy nap után kinevették a növények köré szórt hamut és villámgyorsan visszatelepítették a levéltetűket.

Emiatt sajnos be kellett vetnem a vízzel hígítható hangyairtót, ami után csend lett a kertben és a második olajos permetezés óta nem tértek vissza a kártevők a lóbabra sem. 

Viszont így sajnos oda lett a teljesen vegyszermentes konyhakertnek… ezért is fontos, hogy idejében vedd észre és kezeld a problémát. A fák esetében érdemes kipróbálni a ragasztó öveket is, de figyelni kell rájuk, mert a hangyák megtanulják kicselezni előbb utóbb, ezért figyelni kell azt is.

Javaslatok a Plant Guard Oil használatához:

  • virágra nem kerülhet, egyrészt mert megperzseli a szirmokat, másrészt az olajos termék megakadályozza a termés bekötést, így a lekezelt virágból nem lesz termés.
  • ha nagyon nagy a fertőzöttség, érdemes inkább vegyszeresen véget vetni, és utána már az első jeleknél használni továbbiakban az olajat
  • segít kordában tartani a kultúrnövények számos gombabetegségét is, mint pl. a lisztharmatot, ezért minden éppen nem virágzó növényre mehet a konyhakertben

(vagy takard le a virágzatot a kezeddel)

  • nem vegyszer, ezért nincs élelmiszeripari várakozási idő, nyugodtan lehet bármit használni a konyhakertből permetezés után is
  • vizsgáld mindig komplexen a problémát, a hangyák megjelenése szavatolja a levéltetű behurcolását, ezért rájuk is figyelj oda.

Néhány vásárló már kipróbálta a kora tavasszal az örökzöldeken is a Plant Guard Oil-t, de a Te tapasztalataidra is kíváncsi vagyok, akár pozitív, akár negatív. Így tudunk fejleszteni a használati útmutatón.

Kérlek, írd meg ha kipróbáltad már kertfuvesites@kertfuvesites.hu email címre.

Ui.: ne feledd, minden pici rovarra, aminek nincs kitin páncélja hatásos az olajos permetezés (pl. tripsz, atka, körtlevélbolha lárva, krumplibogár pete).

Levéltetű mentes, egészséges kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony