Blog

Kutya vagy gyep - muszáj választani?

MGÉ
MGÉ
2020.06.11 17:15
Kutya vagy gyep - muszáj választani?

Az ember legjobb barátja, az ápolt gyep ádáz ellensége: a kutya. A hűséges négylábú, aki a család tagjaként hősiesen őrzi a ház nyugalmát, csak éppen…

Nem tudja használni a toalettet, és az egész kertet WC-nek nézi. A kan kutyusok a bokrok, fák fő ellenségei, míg a szukák a jellegzetes kutyapisi foltok okozói.

A probléma forrása a kutyapisi, ami normál esetben enyhén savas kémhatású és nagyon magas nitrogéntartalmú. Ezért perzselő hatással van a gyepre, mintha csak túl sok tápanyagot szórtál volna ki. A hatása enyhíthető hígítással, amikor megy az öntözőrendszer, vagy ha az égiek veled vannak és bő esőt kap a kert. Az igazán drámai események ezért általában télen (vagy az öntözőrendszer nélküli kertekben) történnek, amikor kevés a csapadék és a locsolás is le van állítva.

A koncentrált kutyapisi ronda foltokat eredményez a gyepen, amelyek előbb sárgulnak, majd száradásos tüneteket mutatva kikopnak. Így tavaszra a legcsúnyább a kert tőlük.
Ezeken a foltokon sokszor csak felülvetéssel tudsz segíteni, de ha nem lépsz időben, az egész szezont elcsúfíthatják a kisárgult foltok.

Mit tehetsz ellenük?

Az alternatív megoldások közé tartozik az elkerítés (kennel alkalmazása), vagy a napi többszöri sétáltatás, hogy ne otthon könnyítsen magán a kutya. Ez szoktatás és elszántság kérdése, de érdemes már kiskorban elkezdeni így nevelni a blökit.
A probléma forrását kezelendő számos terméket (itató köveket, tablettákat) lehet vásárolni, amelyek kisebb-nagyobb mértékben befolyásolják a vizelet összetételét és kémhatását. Hatékonyságuk fajtánként és kutyusonként változó, és sokszor megfigyelhető a „hozzászokás” is, amikor már fabatkát sem érnek, erről számolt be több kutyatulajdonos.

De Ő egy családtag, nem teheted utcára, mert ás és pisil a kertben…

Viszont felkészítheted a gyepet a sokkra!

A tavaly bemutatott Esstence növénykondicionáló termékcsalád új tagja a Fast Grass kutyás kertre, ami segít a gyors regenerálódásban és a perzseléses tünetek enyhítésében.
 Vegyszermentesen.


Így sem a gyermekeid, sem a kutyusaid nincsenek veszélyes anyagoknak kitéve, nem kell napokig mellőzni a kert használatát.

Az Esstence Fast Grass a már jól ismert Origo gyepregeneráló tulajdonságait egészíti ki egy speciális alkotóval, ami a kutya vizelet hatásait semlegesíti. Így nem kell slaggal vagy kannával őrködnöd a kiskedvenced felett!

Ez a speciális „adalék” kevert gabonafélék csíralevéből van kivonva. A gabona egyszikű, mint a fű, így hasonló vitaminokat, enzimeket, hormonokat tartalmaz. Támogatja a nitrogénkötő baktériumokat, hogy fel tudják dolgozni a kutya vizeletének nitrogén tartalmát, és semlegesíti a maró kémhatást. Természetesen ez nem egy varázslötyi, és nem oldja meg csettintésre a problémát. Ez egy növénykondicionáló szer, ami a talajélet és a gyep ellenállóságát javítja a kutyapisi sokkhatás ellen. Ehhez idő kell, és rendszeres alkalmazás.
A kutyák számától és a probléma nagyságától függően 2-3 hetente érdemes az esti órákban lepermetezni a gyepet fűnyírás után. Én magam tavasztól késő őszig teszteltem kiváló eredményekkel 2 nagy, örökmozgó rotweilerrel, de érdemes kipróbálni télen is néhány alkalommal (ennek eredményességéről nincs tapasztalatom).


(Tipp: mivel az alapja a gilisztahumusz tartalmú Esstence Origo, így elegendő a Fast Grass-t alkalmaznod és megóvod a gyepet a gombás fertőzésektől is.)

A Fast Grass egy speciális összetevői miatt nem tárolható 1 hónapnál tovább. Rendelésre gyártjuk le, hogy minél frissebb adagot kapj.

Ha Neked is van kutyád, ha eddig nem sikerült korlátozni vagy megváltoztatni szokásait, akkor a kertedet tedd ellenállóbbá!

Egységes, szép kutyás gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony