Blog

Indul a 2. tápanyagozás a gyepre

MGÉ
MGÉ
2020.06.05 14:24
Indul a 2. tápanyagozás a gyepre

Az idei évben rendkívül aszályos a tavaszi időjárás, az aranyat érő májusi eső is elmaradt sok helyütt.
Az az 1-1 zápor épp csak elvert a port, a talajvízkészletek utánpótlására kevés volt. 

Az aszály és a légszárazság megviseli a gyepet. Ezért is különösen fontos idén, hogy ne csak locsold, hanem tápanyaggal jó kondícióban is tartsd a kerted! Idén semmiképpen sem ajánlom nyárra a hirtelen növekedésre sarkalló, nitrogénben gazdag „indító” tápanyagokat, mert a növény a talaj maradék készleteit is kihajtja a túlzott szálépítéssel. 

Ha inkább a gyökérzet erősítését támogatod a tápanyaggal, a nyesedékkel sem fogod lehordani a növény tartalékait, hanem a vízzel együtt megtartod a talajban, hogy az előttünk álló, még szárazabb nyarat átvészelje a kert. 

Általános tapasztalat, hogy a szerves anyaggal gazdagon tápanyagozott kertekben kevesebb locsolással is kondícióban marad a gyep, ami éves szinten jelentős költségmegtakarítás.

A másik előnye a ritkább öntözésnek, hogy a gyökerek nem szoknak fel a talajfelszínhez a vízért, a mélyre nyúló gyökérzet ellenállóbb. A felszoktatott gyökerű gyep a légszárazság hatására a kiszáradás tüneteit produkálhatja folyamatos öntözés mellett is! Erre az okra viszont sokszor nehéz rábukkanni.

Ha baj van, az első dolgod a Humin Garden Plus-Sol beöntözés legyen. Ez bármilyen probléma esetén meg tudja menteni a gyepet könnyen felvehető tápanyagaival, amíg megtalálod a probléma forrását. 

Ha már megjelentek a legyengülés első jelei, érdemes egy Esstence Origo-s permetezést is bevetni, hogy a gombás betegségeket megelőzd. A talajban élő patogének csak arra várnak, hogy a feltételek ideálisak legyenek számukra, és a legyengült kondíciójú gyep tökéletes táptalaj. 

Mi a teendő, most, a második tápanyagozási periódusban?

A stresszkezelésre való felkészítés. 

Ehhez a gyep dúsulását, a gyökérzet növekedését támogató tápanyagokat javaslok alkalmazni. 

✔️ Kis kertekbe (200 nm-ig) a kálium-dús 10 kg-os kiszerelésű DCM Stresszkezelő szerves tápanyagot.

✔️ Nagyobb területekre (300-400 nm-ig) gazdaságos megoldás a DCM Sport mix, ami szintén a gyep erősítésére szolgáló káliumban gazdag tápanyag.

✔️ Ha a gyep dúsítása a célod, akkor a DCM Mix2 (1 zsák 350 nm-re elég) a megfelelő választás. Ettől ugyan nem fog lendületesen nőni a fűszál, de a tövek szépen bedúsulnak, bezáródnak a kisebb foltok, ritkulások. Így csökken a víz párolgási vesztesége és kiszorítja a fű a nyári gyomokat. 

✔️ Ha pedig a fűnyírás a kedvenc elfoglaltságod, akkor válaszd a DCM VitalGreen tápanyagot (400 nm-ig), amitől gyönyörű üdezöld, és gyorsan növő lesz a gyep.


Hogy mit tartogat az idei nyár, még nem tudni, de érdemes az ínségre készülni, úgy sokkal kisebb lesz a kár.

Tápanyagozd gazdagon a gyepet, hogy jó kondícióban várja a legforróbb  és száraz évszakot!

 

+1 tipp: a folyékony humusznak nincs lejárati ideje, nem romlik meg. Érdemes betárazni legalább 1 kannával, hogy kéznél legyen, ha baj van. Egyes betegségek napok alatt is hatalmas károkat okozhatnak, és lehet, hogy nincs időd kivárni azt az 1-2 napot sem mire megjön a humusz a futárral. 


Egészséges, kiváló kondíciójú, szép zöld gyepet kíván:

 Molnár Gábor Éva, a füvesasszony