Blog

Ez egy szuper trükk a vakond ellen

MGÉ
MGÉ
2022.08.06 17:24
Ez egy szuper trükk a vakond ellen

Sok kertben akkor kezdenek el a vakonddal foglalkozni, amikor már tűrhetetlen állapotok alakulnak ki.

Számtalan többé-kevésbé működő variáció van arra, hogyan lehet házi praktikákkal kitessékelni őkelmét: fokhagyma, kutyaszőr, kénlapka, gázolajos rongy, kiöntés... gazdaboltokban kapható riasztó szerek és készülékek...

Némelyik módszer még akár működhet is, de nem tudni melyik lesz a befutó és mikorra várható az eredmény. Nekem is van egy olyan trükköm, amivel Te is és a környezeted is csak nyerhet.

Egy kíméletes, mégis hathatós megoldás. Ez nem más, mint a Defenders ricinus granulátum.

Defenders vakond távoltartó

Ez a granulátum elsősorban prevencióra alkalmas. Nem azonnal ható csodaszer. Ha a szomszédban látsz vakondtúrást, azonnal szórd ki a granulátumot, nehogy feléd vegye az irányt a hívatlan vendég. 

Akkor mutatkozik meg igazán a granulátum ereje, amikor már 25-30 cm mélyen átillatosította a kert talaját a ricinussal, és ez bizony időbe telik.

 

De van egy szuper trükköm!

Ahol ás az önkéntes kertészed, szépen takarítsd el a földkupacot a talaj felszínéről, majd egy kis ásóval emelj ki egy léket a gyepből (tedd vödörbe és hűvös helyre rakd el, hogy a gyep ne menjen tönkre, mert később visszarakhatod majd a helyére). Keresd meg a vakondjáratot (egyiken jött a másikban távozott) a meglékelt talajban, tisztítsd ki vízzel a járatot és hagyd úgy!

Ezzel a módszerrel elkezdjük szellőztetni a vakond alagútrendszerét. Amennyiben ez egy olyan járat lesz, ami összekapcsolódik szorosan a főútvonalával, akkor előbb vagy utóbb meg fog jelenni ott és be fogja túrni a lyukat.

 

Ha türelemjátékos vagy, akkor ezt játszathatod akár egy hétig - 10 napig is. Kettőtök közül valaki erre rá fog unni.

Ha te fogsz ráunni előbb, akkor a lyukba (egy túrás esetében mindkét irányba) tegyél Biofume füstpatront , ami szintén ricinus hatóanyagú.

A füstpatron az állatot nem bántja, az életterébe juttatja be a számára irritáló ricinus illatot, ami távozásra ösztönzi.

A meggyújtott füstpatronból a ricinusfüst szétterjed a vakondjáratban és bevonja azt. Ezzel fizikai gátat képez a vakond ellen, és a táplálékforrásnak is kellemetlen mellékízt ad.

 

Fontos viszont:

Elég húzós ára van a Biofume füstpatronnak, ezért csak úgy blindre ne rakd bele akármilyen lyukba. Hiszen, ha nem távozik a vakond a füstölés hatására, akkor az a gondolatod támad, hogy nem hatékony amit javaslok. Pedig lehet, hogy csak egy használaton kívüli, mellék járatot sikerült lefüstölni.

Eközben az öntözéssel a Defenders granulátum szép módszeresen beolvad a talajba és elmaradnak a vakondtúrások. Amikor a vakondtevékenység megszűnik, akkor az „érkező oldalon” vagy akár körben, mint egy várárok 2,5-3 m szélességben kell kiszórni a granulátumot a kertben és azt ismételni három havonta, hogy a vakond vissza se térjen hozzád.

A témáról részletesen beszélgettem McMenemy Márkkal, nézd meg ezt a videót!

Rendszeres prevencióval gondoskodj róla, hogy ne legyenek vonzó csemege falatok a kertedben, ami svédasztalként kínálkozik a vakondnak, a ricinussal pedig húzd meg a határt, hogy ne is legyen kedve Nálad portyázni!

Vakondmentes, szép zöld gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony