Rólunk írták-webshop

Az ország Füvesasszonyának

2021.05.09 17:35
Az ország Füvesasszonyának
Évek óta titkos olvasója vagyok a blog bejegyzéseinek.

Plátói kapcsolatunk akkor kezdődött amikor 2016-ban kertes házba költözhettem a panelból 36 év után. Mint laikus megbíztam egy kertépítőt, aki magvetéssel adott életet az akkori gyepemnek, öntözőrendszer telepítésével egybekötve.

Természetesen indulásként jól megszórta a magok tetejét műtrágyával és had szóljon...., indulhatott is a kelesztő öntözés.

Nagyon szépen ki is keltek a magok és én elérkezettnek láttam az időt az első fűnyírásra.

Meglepetésemre az akkori “kontár” (ma már csak így hívom), majdnem lekapott a tíz körmömről, hogy ilyen butaságot ne csináljak, menjen csak még napi 5x az öntöző további 2 héten át.

Akkor már éreztem én voltam a buta, hallgatnom kellett volna a női megérzésemre.

Az első nyírás után a fű töve ugyanis hatalmas foltokban el volt rohadva. Ma már tudom, sajnos gomba volt. Természetesen újrafüvesítettem a foltokat, de a probléma mindig kiújult.

Akkor találtam a kerfüvesítés.hu oldalra. Megrendeltem a kis füzetet, ami szinte azonnal a kerti bibliámmá vált. Az első ébredésem a gyepápolással kapcsolatban az öntözés időpontjának helyes megválasztása volt. Eszembe nem jutott, hogy reggel öntözzek. Azt hittem, ha este öntözök rendes gazda vagyok, mert a fű a lehető leghosszabb ideig lesz itatva, ma már tudom ezzel a hibával csak a gomba nem fog szomjazni.

A második megvilágosodásom a helyes trágya megválasztása volt. Én mindig azt láttam a kertes házas barátaimnál, mindenki pétisóval tolja meg az állomány energiaraktárát. Ma már tudom, sajnos a talaj vizet is, amit aztán újra meg újra kijuttatnak a terület öntözésével. Ez olyan, mintha én minden nap csak kávét innék. Sem vitaminok, sem nyomelemek sem ásványi anyagok.

Akkor még vajmi keveset tudtam a szervestrágyázásról és őszintén szólva nagyon drágálltam is. De fájt a szívem a kertért A KERTEMÉRT, amire évekig annyira vágytam.

Ezért elkezdtem Éva “bibliai” tanácsait követni és a mai napig minden szavát szentírásnak veszem. A szerves trágya fajtáját, adagolását, kijuttatási időpontját. A koktélos permetezéshez használt bio szerek fajtáját, hígítási arányát, azok kijuttatási idejét. Így én már nem a problémára keresem a megoldást, hanem a megelőzésre koncentrálhatok.

Igaz ez a titkos mentorom nélkül nem sikerülhetett volna. Idén tavasszal visszatért a régi “kontár” a kertünkbe, hogy ellenőrizze a szezon előtt az öntözőrendszert. Sosem felejtem az arcát, tátott szájjal állt és azt mondta nekem: Egyetlen egy kertben sem olyan szép a fű mint nálam, azok közül amiket ő csinál. Kérdezte milyen műtrágyát használok és én büszkén mondtam neki semmilyet.  

Szerintem ennél nagyobb elismerése senki nem vágyik. 

Nagyon szépen köszönöm kedves Éva azt a sok segítséget, amit ad a kertbarátoknak, biztos vagyok benne, hogy rengetek titkos kis tanulója van! 

Betti (Szigetszentmiklós)