Vakond ellen

VAKONDOK ELLENI VÉDEKEZÉS KERTBEN, FŰBEN

MGÉ
MGÉ
2016.05.19 18:38
VAKONDOK ELLENI VÉDEKEZÉS KERTBEN, FŰBEN

KÖZÖNSÉGES VAKONDOK (TALPA EUROPES L.) Biztos sokan láttatok már vakondtúrást, de ha a saját kertünkben, pázsitunkon jelenik meg a hívatlan vendég, akkor egyenesen égnek áll minden hajszálunk.

A vakondok a hűvös, nedves talajt kedveli, mint a talajlakó tápláléka is (giliszta, pajor, lótücsök, drótféreg). 

Az öntözött kert ilyen szempontból igazi oázis. Ott, ahol gazdagon terített a talaj ezekkel a talajlakókkal, ott szívesen ver tanyát a vakond is. Téli álmot nem alszik, egész évben, szinte állandóan munkálkodik.
A vadászterületeit naponta háromszor járja körbe, mert saját súlyának másfélszeresét képes összegyűjteni, megenni táplálékként naponta.

Be kell látnunk, akinek ilyen étvágya van, annak meg kell dolgoznia az élelemért, mert a számunkra káros talajférgeket gyűjti össze (hasznos állat). Csak az a gond, hogy mi kerttulajdonosok nem szeretjük, ha a kertünkben történő nagy lakomák után a földtúrások ott éktelenkednek a szép füves területeinken.

Mégis hogyan kerülhetjük el az ismerkedést a vakonddal?

Új füvesítéskor mindenképpen talajfertőtlenítéssel lehet elkerülni a számára fontos étkek elszaporodását.

Talajmunkák során szórjunk Force 1,5 G ( piretroid  típusú rovarölő talajfertőtlenítőt) az azonnali hatás  kifejtése érdekében ,és  kapcsoljunk hozzá egy biológiai védelmet is. Ilyen a Defenders  ami ricinusmag préselése során kerül feldolgozásra. A talajhoz keverve fejti ki taszító hatását a vakond ellen. A ricinus alkaloidák beépülnek a talajba, ami teljes közutálatot idéz elő a vakondnépesség köreiben.Elvesztik a szaglásukat és nem tudják megkeresni a táplálkot a talajban.

Rendkívüli utóhatása van minden előkészületnek

Ha már úgyis fel van túrva az egész kert a füvesítési munkák miatt, nem ajánlatos a talajfertőtlenítők elhagyása, mert rövidéletű lesz a gondosan ápolt gyep. Ha vakond mentes is a területünk, akkor még mindig fennáll a veszély arra nézve, hogy a pajor vagy a lótetű lesz, ami tönkreteszi a gondos kezek munkáját.

Ne bízd a véletlenre és vak szerencsére az új füvesítést.

Talajfertőtlenítők használata kötelező füvesítés előtt és a gyep élete során minden évben. Vegyszeresen Force 1.5 G granulátummal (azonnali hatású). És bio módszerrel, amikor az életfeltételeket megváltoztatjuk a talajban és a talajlakók szaporodásához meggátoljuk.

Vagy / és RadiVita gyökérkondicionáló rovartávoltartót permetezünk tavasszal, nyáron és ősszel  a fűre.

Szerintem egy jól megtervezett és kivitelezett kertnél, inkább az okot kell megszüntetni folyamatosan, amiért a vakond esetleg hívatlan vendégként jelenne meg a kertünkben. Az ok megszüntetése sokkal olcsóbb közel- és hosszutávon, környezetbarát is, mivel útólag vakondhálót telepíteni a kész kertbe nem olcsó mulatság.

Mellesleg a vakondháló mellett még mindig védekezni kell, mert különben a háló alól teljesen képes kihordani a földet.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony