Vakond ellen

VAKONDOK ELLENI VÉDEKEZÉS KERTBEN, FŰBEN

MGÉ
MGÉ
2016.05.19 18:38
VAKONDOK ELLENI VÉDEKEZÉS KERTBEN, FŰBEN

KÖZÖNSÉGES VAKONDOK (TALPA EUROPES L.) Biztos sokan láttatok már vakondtúrást, de ha a saját kertünkben, pázsitunkon jelenik meg a hívatlan vendég, akkor egyenesen égnek áll minden hajszálunk.

A vakondok a hűvös, nedves talajt kedveli, mint a talajlakó tápláléka is (giliszta, pajor, lótücsök, drótféreg). 

Az öntözött kert ilyen szempontból igazi oázis. Ott, ahol gazdagon terített a talaj ezekkel a talajlakókkal, ott szívesen ver tanyát a vakond is. Téli álmot nem alszik, egész évben, szinte állandóan munkálkodik. A vadászterületeit naponta háromszor járja körbe, mert saját súlyának másfélszeresét képes összegyűjteni, megenni táplálékként naponta.

Be kell látnunk, akinek ilyen étvágya van, annak meg kell dolgoznia az élelemért, mert a számunkra káros talajférgeket gyűjti össze (hasznos állat). Csak az a gond, hogy mi kerttulajdonosok nem szeretjük, ha a kertünkben történő nagy lakomák után a földtúrások ott éktelenkednek a szép füves területeinken.

Mégis hogyan kerülhetjük el az ismerkedést a vakonddal?

Új füvesítéskor mindenképpen talajfertőtlenítéssel lehet elkerülni a számára fontos étkek elszaporodását.

Talajmunkák során szórjunk Force 1,5 G ( piretroid  típusú rovarölő talajfertőtlenítőt) az azonnali hatás  kifejtése érdekében ,és  kapcsoljunk hozzá egy biológiai védelmet is. Ilyen a  Horto bio (Ricinito) ami ricinusmag préseléséből visszamaradt szerves anyag( pellet). A talajhoz keverve fejti ki taszító hatását a talajkártevők ellen. A ricinus alkaloidák beépülnek a talajba, ami teljes közutálatot idéz elő a talajlakó társadalomban.

Egy rendkívüli utóhatása van ennek a Horto bionak, mégpedig az, hogy csodálatos lesz tőle a gyep. Ez nem a véletlennek köszönhető, hanem a 75-80% szerves anyag tartalmának. Használatával nem csak talajfertőtlenítünk biológiai módszerrel, hanem szerves trágyázunk is.

Ha már úgyis fel van túrva az egész kert a füvesítési munkák miatt, nem ajánlatos a talajfertőtlenítők elhagyása, mert rövidéletű lesz a gondosan ápolt gyep. Ha vakond mentes is a területünk, akkor még mindig fennáll a veszély arra nézve, hogy a pajor vagy a lótetű lesz, ami tönkreteszi a gondos kezek munkáját.

Ne bízza a véletlenre és vak szerencsére az új füvesítést.

Talajfertőtlenítők használata kötelező füvesítés előtt és a gyep élete során minden évben. Vegyszeresen Force 1.5 G granulátummal (azonnali hatású). És bio módszerrel, amikor az életfeltételeket megváltoztatjuk a talajban és a talajlakók szaporodásához meggátoljuk.

Vagy / és  Esstence Bug  Stop növénykondicionáló rovartávoltartót permetezünk tavasszal és ősszel  a fűre.

Szerintem egy jól megtervezett és kivitelezett kertnél, inkább az okot kell megszüntetni folyamatosan, amiért a vakond esetleg hívatlan vendégként jelenne meg a kertünkben. Az ok megszüntetése sokkal olcsóbb közel- és hosszutávon,környezetbarát, mivel nem dugdosunk a talajba holmi lebonthatatlan műanyag környezetszennyező anyagot.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony