Blog

VAKOND RIADÓ, AVAGY MIÉRT HASZNÁLD A HORTO BIOT?

MGÉ
MGÉ
2019.02.21 11:56
VAKOND RIADÓ, AVAGY MIÉRT HASZNÁLD A HORTO BIOT?

Évek óta használom, és jó szívvel ajánlom a HortoBio vakondűző tápanyagot, amit több vád is ér a sok hálás ajánlás mellett.2019. tavasz  végétől már nem szállít a forgalmazó  alapanyaghiány miatt  Magyarországra.

Ezért arra gondoltam, hogy vizsgáljuk meg egyáltalán mit is tehetünk akkor Horto bio nélkül. 

Sokszor előfordul, hogy a HortoBio után érdeklődők telefonon nekem azt mondják a tájékoztatás után, hogy hát már annyi mindent kipróbáltak és nem segített eddig a vakond problémájukon semmi, akkor utoljára KIPRÓBÁLJÁK azt, amit én ajánlok.

Szeretném kijelenteni, hogy aki kipróbálni akarja, az ne tegye.

Mert a vakondűzés egy technológia. Nem egyszeri eredmény elérése a célunk vele. És a valószínűsége igen nagy annak, hogy első Ricinus kiszórásra nem történik semmi ott ahol már huzamosabb ideje túr már a vakond. Mert idő kell annak, hogy ki tudja fejteni hatást.

 Miként viselkedik a technológia?

Az STV defenders  ricinus, egy igen kicsi minigranulátum. Konyhakertészeti és  gyepek védelmére, felhasználásra van kitalálva, amikor a talajba belekeverjük, beleműveljük ezt a minigranulátumot. Ennél fogva sokkal hamarabb tudja kifejteni hatását, mint amikor a talaj tetejére a gyepre kiszórjuk.

Télen nem szoktam ajánlani kiszórásra, mert kiadós csapadék nélkül esélye sincs elolvadni, bemosódni a talajba (kivéve november végén). Ha pedig nem tud elolvadni, akkor nem tudja kifejteni a vakondűző hatását sem.

Na de most…

Kertápolási teendők

Azokban a kertekben, ahol a veszély fenn áll arra, hogy látogató érkezik a kerítés alatt, ott az ápolási folyamatba bele kell illeszteni a védekezést.

Gyepszellőztetés után a legkönnyebb a talajra szórni a ricinust, mert minden gond nélkül a fűszálak között a földre fog pottyanni. 250m2 területre  kell kijuttatni, hogy, TÁVOLTARTÓKÉNT működjön a hatása.  Ez picike granulátum, gyorsan oldódik.Gazdaságos  2,5 kg kiszerelésben is kapható. 

Amennyiben a vakond mellett a gyepnek és a talajnak szüksége van más kezelésekre is, azt most egymenetben kilehet szórni gyepszellőztetés után. Ilyen például a talajjavítók használata gombabetegség ellen.

Vegyünk például egy 500 mgyepet:

  • szórjunk ki 2 X 2,5 kg STV defenders -t
  • permetezzünk ki  a területre Esstence Bug stop rovartávoltartót
  • és ha szükséges, 1 zsák DCM VIVISOL talajjavítót,
  • vagy 1 zsák DCM ANTAGONT
  • de akármylik szerves  alapú  gyeptrágya évszaknak megfeleleően kiváló  választás

Majd alaposan öntözzük meg több alkalommal a területet. Amíg nem oldódik be a talajba nem lesz hatékony. Ezért ez a legfontosabb lépés!

Hogyan lesz vakondmentes a kert állandóan?

A hatás akkor válik állandóvá, ha RENDSZERESEN, azaz háromhavonta kivan juttatva az adott területre a szükséges  mennyiség. Az állandó ricinus jelenlét fogja biztosítani egész évben azt a megoldást, hogy vakondmentes legyen egy terület. Ugyanis, amikor lebomlik teljesen a minigranulátum a talajban, a védettség megszűnik.

Konyhakert esetében elégséges egy tavaszi és egy őszi beművelés beöntözéssel.

Tavaly ősszel kaptam egy telefonhívást egy asszonytól, akit megkért a testvérbátyja, hogy hívjon fel mert akar velem beszélni. A mondandója csak annyi volt, hogy hálás azért, mert a javaslatom hatására HORTO BIO- t használja már két éve és így távol tudja tartani kis kertjétől az összes betolakodót és mellesleg igazi bio termést tudnak betakarítani.Sajnos 2019 tavasza óta nincs  forgalomban ez a termék.

Ha te is szeretnéd a kertedet biztonságban tudni a vakondtól, és hajlandó vagy rendszeresen tenni érte, bátran ajánlom neked is a Esstence Bug stop  rovartávoltartó használatát.. Ha inkább az instant megoldások híve vagy, akkor marad a ricinus füst patron és a lesben állás, hogy mikor jön a következő betolakodó.

Rövidesen kezdődnek a kerti munkák, itt az ideje, hogy beszerezd a vakondmentesítéshez szükséges szereket, ha idén nem akarsz esélyt sem adni a vakondnak.

Ha szeretnéd közelebbről is megismerni a technológiát, illetve a vakondmentes gyönyörű gyep titkait, gyere el a szombati PROBLÉMAMEGOLDÓ NAPRA. Még van 3 szabad hely. Kattints ide a részletekért!

Vakondmentes szép gyepet kíván:
Molnár-Gábor Éva, a füvesasszony