Blog

TÓ A KERTBEN – AMIT TUDNUNK KELL RÓLA

MGÉ
MGÉ
2017.02.05 11:03
TÓ A KERTBEN – AMIT TUDNUNK KELL RÓLA

A kerti tavak szépsége lenyűgöz bennünket, emellett pedig a természet egy különleges darabkáját képviselik. Ha szép nagy kerttel rendelkezünk, egy tavacska könnyedén kiépíthető, bele illeszthető.

A kerti tavak relatív egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, bár olcsónak nem nevezhetők. Az árat természetesen elsősorban a tó nagysága és milyensége határozza meg, de nem érdemes egyedül az ár tekintetében dönteni. Minden kerttípushoz megtalálhatjuk a megfelelő stílusú tavat, de a lehetőségeink gyakorlatilag végtelenek.

Mindenekelőtt el kell döntenünk, mekkora kerti tavat szeretnénk. Ebben a kérdésben nem csak az igényeinket és a rendelkezésre álló területet kell számba vennünk, hanem a fenntartást jelentő munkaórák mennyiségét is. Kis tó, kis munka, nagy tó, nagy munka; a nagyméretű kerti tavak esetében több karbantartási munkára és időre kell számítani. Magától értetődik, hogy egy aprócska díszhalas tavacska kevesebb gondozást igényel, mint egy nagyméretű nádassal és part-menti növényzettel létrehozott „természetes ökoszisztéma”.


amikor a tó helye formázva van

 Ellenben tagadhatatlan, hogy a kert mérete szoros összefüggésben áll annak varázsával; minél nagyobb, annál természetesebb és annál fenségesebb. Egy nagy kerti tó partján valóban a természet lágy ölén érezhetjük magunkat.

Nem mellékes kérdés a kert felépítésének költsége. Általános tévhit, hogy a költségek nagyobb részét maga a földmunka és a terület kialakítása teszi ki; a tófólia, a geotextília és a vízforgató szűrőrendszer költsége sokkal magasabb ennél. Ugyanúgy költségként merül fel a vízutánpótlás is; egy nagyméretű tó több vizet igényel és a felületéből adódóan a párolgása is nagyobb. Megfelelő kapacitású szivattyúra lesz szükség, ami képes ellátni a tó vízigényét.

A szükséges vízmennyiséget aszerint tudjuk meghatározni, hogy milyen célra készítenénk a tavat.

 

Ha abban halakat szeretnénk tartani, akkor nagyobb mélységre van szükség, hiszen a nyári időszakban a sekély víz túlmelegszik, ami a halak pusztulásához vezethet. Télen ugyanúgy szükség van egy biztonságot adó mélységre, ahol a halak vermelhetnek. Ez a mélység ideális esetben legalább másfél métert jelent.

Ha már a halakról ejtettünk néhány szót, vegyük figyelembe azok jellemző tulajdonságait is; az oxigénigényüket, fajtajellemzőiket és várható nagyságukat. Minél nagyobbra nőnek a halak, annál nagyobb területű tóra és annál nagyobb vízmennyiségre lesz szükségünk. A nagyobb halak gyorsabban elpiszkítják a vizet, ezért ilyen esetben komolyabb szűrőberendezésre van szükség vagy sok növényre ami  természetes  szűrőként  működik a tó életében és némi mikrobiológiai szerre.

 

 Tudni kell, hogy bizonyos adott térfogat feletti kerti tavak engedélykötelesek. Mivel a Helyi Építési Szabályzat településenként változik, így a helyi irodában kaphatunk választ arra a kérdésre, hogy mekkora köbtérfogatig építhetjük a kerti tavunkat engedély nélkül.

A kerti tavak növényvilága, illetve a növények telepítése külön fejezetet érdemel.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony