Blog

TÉNYLEG KIHAL A DIÓFA ALATT A GYEP?

MGÉ
MGÉ
2019.10.19 20:20
TÉNYLEG KIHAL A DIÓFA ALATT A GYEP?

Ha annyi 5 Ft-osom lenne, ahányszor hallottam már, hogy a diófa alatt kihal a gyep, sok pénzem lenne már.

Szerintem ez egy tévhit, mert igenis megmarad alatta a gyep, ha...

Miért nem marad meg alatta fű?

„Talajuntság”. A tudomány régebben ezen a néven illette a jelenséget. Én viszont azt tapasztaltam, hogy azoknál a kerttulajdonosoknál, akik betartották a gondozás szabályait megmaradt a gyep, sőt!

Arról, hogy a diófa által termelt juglon nevű anyag miként hat a környezetére itt olvashatsz bővebben!

De nézzük mi a helyzet kifejezetten a gyeppel. Miért mehet alatta tönkre? (avagy hogyan hágd át a gyepgondozás szabályait a diófa alatti gyepek esetében)

  • nem árnyéktűrő füvet vetsz alá (gyepszőnyeg minden fa alatt kikopik egyébként is, így ez nem diófa specifikus probléma igazából)
  • mély árnyékban van az egész gyep egész évben, hiszen a diófa lomkoronája sűrű és zárt. (Megoldás: fel kell metszeni az ágakat egy kicsit)
  • a napos területekkel együtt megy az öntözés alatta, azonos mennyiségben és gyakorisággal. Az árnyékban sokkal lassabban párolog el a víz, így az árnyékban bemohásodhat a fölösleges víztől a talaj. (Megoldás: sokkal kevesebbet kell az árnyékos részeken öntözni)
  • ősszel a fő gonosz a falevél. Már nyáron is betegségből fakadóan hullhat a levele vagy a férges dió a fáról, ezeket össze kell gyűjteni. Ha nem teszed az öntözés kioldja belőlük a juglandot, ami toxikus hatást gyakorol a gyepre.

(Megoldás: muszáj minden este feltakarítani a diófa levelet, ha öntözöl reggel, és persze akkor is, ha nem locsolsz.)

lombhullás nem csak a diófa esetében káros a gyepre, a fullasztó hatást bármelyik levéltakaró ki tudja fejteni. Legfeljebb nem juttatnak toxikus anyagokat a talajba, mint a diófa esetében.

Nem maradhat napokra letakarva a gyep, mert a napfényre szüksége van a fűszálaknak. Ha szereted a fa árnyékos hűvösét, a tiszta levegőt, akkor bizony a lombtakarítást is szeretned kell! 

Mit tehetsz még?

A diófa környezetében termelődő fejlődést gátló toxinok semlegesítésére használj DCM Vivisol talajjavítót, aminek szerves anyaga gazdag mikroorganizmusokban (ami a talajélet egyensúlyáért felel) és itasd át a talajt folyékony humusszal, Humin Garden Plus-Sol minden évben, mert a benne lévő  fulvósav méregtelenítésre is képes. Így a diófa alatt is életerős, egészséges talajon fejlődhet a fű.

Egészséges, szép gyepet kíván a diófa alá is:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony