Kertépítés

SZIKLAKERT ÖTLETEK

MGÉ
MGÉ
2015.11.25 18:09
SZIKLAKERT ÖTLETEK

A sziklakert építése kétségkívül nagy tapasztalatot és gyakorlatot igényel.

Első ránézésre egy sziklakert megtervezése nem tűnik bonyolultnak, de amikor belekezdünk, kiderül, hogy a tervezés nélküli sziklakertek egyszerűen nem mutatnak jól.  

Szem előtt kell tartani, hogy nem csupán a vizuális szempontokra kell figyelnünk. Úgy kell összeválogatnunk a növényeket, hogy azok némileg alkalmazkodjanak egymás igényeihez. A szárazságtűrő fajtákat nem helyezhetjük el a nagy vízigényű növények mellett. Arra is figyelni kell, hogy a hegyi növények rendszerint rosszul viselik a túlmelegedő talajt, ezért az ilyen növények mindig árnyékos helyen legyenek.

szép sziklakert feltétele, hogy gondosan megválasszuk a helyét, illetve ízlésesen építsük fel a szilárd burkolatát. A növényeket a későbbiekben is variálhatjuk, újakat telepíthetünk vagy épp átültethetünk néhányat, a szilárd építményt viszont nem szívesen bontanánk meg. 

Gondoskodjunk a megfelelő talajról is. A termékeny laza szerkezetű talaj a legmegfelelőbb, ami jó vízelvezető képességgel rendelkezik. Így a nagyobb esőzések alkalmával sem kell aggódnunk amiatt, hogy a sziklakertünk kerti tóvá alakul.

A sziklakertek lényegi alapanyaga mégis a szikla. Nem is gondolnánk, milyen fontos a megfelelő színű, formájú, nagyságú és anyagú sziklák megtalálása. Amikor ki kell választanunk a megfelelőket, akkor derül, ki, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat. Érdemes vegyesen választani nagyobb tömböket és kisebb lapos darabokat is. A nagyobbak kiválóan alkalmazhatók támasztékként, a kisebbek pedig dekorációs és vízelvezető célokat szolgálnak. 

A sziklakert építésnek egyetlen aranyszabálya van, amit mindig be kell tartani: a sziklakertben a szikla domináljon, ne pedig a növényzet. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló felületen a sziklák legalább kétszer akkora helyet foglaljanak el, mint a növények. A növények közül igen mutatósak a különböző tűlevelű örökzöldek, a törpecserjék, a törpe virágzó évelők és a hagymás évelő növények.

Amennyiben sikerült kedvcsinálót írnom  a sziklakertről, akkor  csak az  alapanyagokat kell  alapos körültekintéssel  hozzá beszerezni és meglehet próbálni az alkotást.

Amennyiben   van kérdésed  ezzel  kapcsolatban, csak  egyszerűen kérj  egy  konzultációs  fél órát  ahol átbeszéljük  a  terveidet.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony