Dísznövények

SÖVÉNY ÁRAK

MGÉ
MGÉ
2016.01.12 12:57
SÖVÉNY ÁRAK

A kerttervezés során gyakran felmerül a sövény árak kérdése. 

Mindannyian szeretnénk szép és igényes növényzetet választani, de gyakran figyelembe kell venni az anyagi költségeket is. De a fajtaválasztásunkat elsősorban ne az ár befolyásolja, inkább a kinézetre és a fenntartásra koncentráljunk első körben és ahhoz keressük, válasszuk a növényt.  

A faiskolák és a kertészetek különböző áron kínálják a növényeket, gyakran igen jelentős árbeli eltéréssel. Az árat bizonyos mértékben befolyásolja a növények fejlettségi szintje és állapota, valamint a forgalmazó díjszabása.

Az egyik legolcsóbbnak mondható sövény a télizöld fagyal, amelyet már 100 forint alatt is megvásárolhatunk. Nem sokkal drágább a himalájai madárbirs, amely piros bogyóinak köszönhetően vált népszerűvé. Gyertyánt nagyjából 200 forintos áron vásárolhatunk, de ez esetben is lehetnek árbeli eltérések. Mindhárom növény szabad gyökerű, így ezek ültetése a tavasz beköszönte előtt kell, hogy megtörténjen.

Lepényfa cserjéket 300-400 forintért vásárolhatunk, de a Júlia borbolya is hasonló árfekvésben kapható. Ezekből a növényekből áthatolhatatlan falat tudunk nevelni és biztonságosabb, mint egy épített kerítés. A  tövisek visszatartó erejűek.

Kissé magasabb árkategóriát képvisel a fekete berkenye (ehető sövényfajta), a kerti tamariska, a kökény bokor, a mályvacserje, a pompás japánbirs, a sokvirágú rózsa (vadrózsa) és a téglavörös japánbirs. Ezek hozzávetőlegesen 500-600 forintos áron vásárolhatók.

Az aranyvessző, a cserszömörce, az egybibés galagonya, a fürtös fanyarka, a gyöngyvirágcserje, a kerti gyöngyvessző, a kosárkötő fűz és az örökzöldek közül a smaragd tuja a legtöbb kertészet és faiskola esetében 700-800 forint feletti áron kapható. 

Egy-egy sövény telepítésének költségét nem csak a növény ára határozza meg, hanem a szükséges tövek száma is. Tételezzük fel, hogy 10 méteres sövényfalat szeretnénk létrehozni. Ehhez bizonyos típusú növényekből akár 30-40 tőre is szükségünk lehet, mások esetében viszont sokkal kevesebb is elegendő, mint például a nagy habitusú örökzöld tuják, ciprusok esetében.

Fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy az itt szereplő árak csupán tájékoztató jelleggel szerepelnek, a kereskedelemben jelentős eltérés mutatkozhat közöttük.

Ültetés tápanyagait itt nézheted  meg.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony