Gyepápolás, tápanyagozás

SÁRGA FOLTOK TÁMADÁSA A GYEPEN

MGÉ
MGÉ
2016.03.26 11:12
SÁRGA FOLTOK TÁMADÁSA A GYEPEN

Honnan tudhatjuk miért sárga foltos a gyep?

Nyár közeledtével, majd beköszöntével egyre többen panaszkodnak a gyepeken megjelenő sárga foltok miatt. Igazi kihívást nemcsak a sárga foltok eltüntetése, hanem először is azok felismerése jelent a hobbikertészkedők számára. 

Először mindig vizsgáljuk meg, hogy az öntözés kielégítő-e, a szórófejek jól működnek-e, és az automata öntözésnél a fedettsége tökéletes-e!

Ha nem az öntözés a ludas a sárga foltok megjelenésében, akkor bizony máshol kell keresni a problémát.

  • A sárga foltok egyik lehetséges oka a gombás megbetegedés. Azon belül is nagyon sok változata tud fejtörést okozni, de ami a legelterjedtebb, az a pókhálószerű képződmények megjelenése (gombaképletek). Nem nehéz észrevenni, ha kora reggel közelről szemrevételezzük a gyepet, majdnem az orrunkig lehajolva a sárga gyepfoltok körül. Szinte mindig ott lapul pókhálószerű képlet, akár egészen a földhöz lapulva.
  • Amit tudni kell a gyepet megbetegítő gombabetegségekről, hogy szinte mindegyik vízzel terjed. Ha nem történik megfelelő védekezés, akkor pár nap leforgása alatt képes az egész terület lefertőzni, vagy mi magunk is belesegítünk terjesztésébe, amikor fűnyírásba kezdünk.

A helyes növényvédelemmel nem tudjuk le örökre a gombabetegség megjelenését. A gombabetegség, mint az árnyék követi a gyep életét, és számára megfelelő körülmények között újból támadásba lendül. Ugyanis a gomba talajban lakik. De ha a gyep tünetkezelésén túl a talajra is hatunk (talajkezelés), akkor hosszútávon mi leszünk  a nyertesek. 

Ehhez semmi más nem kell, csak helyes tápanyagozás, ez esetben helyes talajjvítás (Antagon és Vivisol talajjavítókkal), ha végleg meg akarunk szabadulni az évenként visszatérő küszködéstől. Ismerős számomra azon kertesek hiábavaló erőfeszítése, amikor már végre valahára helyrepofozzák a gyepet, ám hiába, mert a következő évben elölről kezdődik minden.

Én azt javasolom, szálljon ki a mókuskerékből, a tűzoltás helyett válassza a megoldást!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony