Blog

ROBOTFŰNYÍRÓ ÉS A GYEP

MGÉ
2019.06.30 13:41
ROBOTFŰNYÍRÓ ÉS A GYEP

Robotfűnyírós kertek gondozása...   ⇔

A kertgondozás egyik leginkább időrabló és legtöbbször ismétlődő feladata a fűnyírás, amit az öntözéshez hasonlóan egyre többen szerveznek ki egy automata eszköz bevetésével, hogy a kertben minél több időt tölthessenek pihenéssel.

A robotfűnyírók az elmúlt években hatalmas fejlődésen mentek keresztül, egyre elérhetőbbé válnak az átlag felhasználóknak is. Például az Ép- Fő ’95 Kft. kínálatában már 170.000 Ft-tól vannak modellek.

Mivel egyre többen adják át ezt a munkát a robotoknak, beszélnünk kell a kérdésről. Ahogy a helytelenül beállított öntözőrendszer, úgy az átgondolatlan robotfűnyíró telepítés is hetek-hónapok alatt tönkre tudja tenni hosszú évek gondos munkáját.

Hogyan teheti tönkre a kerted a robotfűnyíró?

A fűnyírók vágási magassága általában 20-60 mm között állítható, egy-egy alkalommal pedig néhány mm-t csippentenek le a fű tetejéből (és ugye szinte minden nap bejárja a területet a robotfűnyíró). Ennek köszönhetően nagyon finom nyesedék képződik, ami nem ül fel a fű tetejére, azaz nem kell összegereblyézni sem.

De akkor hova lesz a levágott fű?

Az apró kis fűdarabok szépen becsúsznak a fűszálak közé, lehullanak a talajra, ahol elméletileg gyorsan lebomlanak (elvágre picurkák), értékes tápanyaggal szolgálva a gyepnek. Ezzel visszakerül a tápanyag a talajba.

A probléma az egészséges, sűrű állománynál nyáron keletkezik, amikor sokat öntözöl ( vagy kiszámíthattalan  felhőszakadás hullik)  és hatalmas a hőség, mint ahogyan a mostani nyárkezdet is produkálja.

Ilyen körülmények között ez a nyesedék nem bomlásnak indul, hanem rothadni kezd, azaz patogén gombáknak ad életteret felszínre törni.

Ha mindezt lelkiismeretes, de fölösleges NITROGÉN tápanyaggal támogatod, begyújtod a kanócot az időzített bombán. Az ütemesen növekvő gyep egyre több nyesedéket termel a napi vágással és felhalmozódnak ezek a rothadó rétegek a talajfelszínen…

A robot, noha nagyon okos, nem látja az intő jeleket.

Ő csak végzi a dolgát nap-nap után, és nem szól, ha valahol gombára vagy talajkártevőkre utaló jeleket lát (foltosodásokat, gyökérrágás okozta  hirtelen kiszáradás).

Ezért a robotfűnyírós kertekben kötelező legalább hetente egyszer alaposan körbenézni, és azonnal beavatkozni az első jelnél. Különben a szorgos segéded az egész állományt lefertőzi a napi körútja során.

„Akkor ne használjak robotfűnyírót?”

De. Ha szeretnéd, és megteheted, bátran használd. Csak tanuld meg, hogy a robotfűnyírós kert más, mint amit eddig megszoktál.

Külön át kell nézni rendszeresen a területet, és gyorsan közbeavatkozni ha gond van. De az a legjobb, ha külön gondot fordítasz rá, hogy megelőzöd a rothadást. A tavaszi gyepszellőztetéskor a filcet felszedtük ,kitakarítottuk  a gyepből és  akár  már  májustól   a nyárra kell készülnünk.

Ebben segítségedre van az Esstence termékcsalád Bio-Drone nevű tagja, ami kifejezetten a robotfűnyírós kertekben tapasztalható rothadás okozta gombás fertőzések megelőzésére lett kifejlesztve.

Bio-Drone havonta egyszer kijuttatva a gyepre gyorsítja a nyesedék lebomlását. Valamint az Esstence termékcsalád többi tagjához hasonlóan ő is erősíti a talajéletet, szaporítja a jó mikroorganizmusokat, hogy az egyensúly fennállljon és a gombás fertőzések  előtérbe se kerülhessenek.

A Biodron egy eszköz, amivel 2 legyet üthetsz egycsapásra, vegyszeres kezelés nélkül:

  • meg sem jelenik a  gombás fertőzés és
  • gyorsabban bomlik le a finom nyesedék, így valóban tápanyagként hasznosul és nem időzített bomba lesz a fűmafvetés  vagy a gyepszőnyeg alján.

Az EsstenceBio-Drone használatával hosszú időn át gyönyörködhetsz a kerted szépségében, és végre több időd  jut  a fűre kiheveredni. Mert  a kert érted  van!

Bátran használd az új technológiákat (automatikát), hiszen nem rabszolgája vagy a kertnek. Nagyon is jogod van élvezni, de fontos, hogy a kertápolási rutinodat is igazítsd a technológiádhoz.

Ha a robotfűnyíró mellé növekedést serkentő műtrágyázást alkalmazol, a nyári hőségben szinte borítékolhatod, hogy az őszre nagyon sok plusz munkát veszel a nyakadba a tönkrement állomány gyógyításával! Nyáron ezekben a kertekben is inkább a DCM MIX -2 gyeptrágyát javasolom, mert kiváló stressz –tűrést ad a gyepnek és alig termel nyesedéket.

Ha már használsz robotfűnyírót és küzdesz a fenti problémával, kérd fél órás telefonos konzultációs szolgáltatásomat, hogy átbeszélhessük hogyan orvosolhatod leggyorsabban.

Egészséges szép gyepet kíván minden robotfűnyírós kertbe is:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony