Blog

ŐSZI TEENDŐK A KERTBEN

MGÉ
2017.09.01 17:29
ŐSZI TEENDŐK A KERTBEN

Ősszel a gyep téli felkészítéséhez 3 fontos feladatot kell elvégezned:

  • a gyepszellőztetést
  • a tápanyag utánpótlást (ami segíti a fagykárok megelőzését) és
  • a lehulló lomb összegyűjtését.
    A kertbarátok számára ismét mozgalmas időszak következik.

A gyepszellőztetés, talajlazítás hasonlóan a tavaszi munkálathoz a fű megújulását, megerősödését segíti elő, és a talajfelszín víz-átjárhatóságát állítja vissza (filcesedés megszüntetése).

A tápanyagok utánpótlása is egy gondos feladat. A téli időszakban nem a fű növekedését kell serkenteni, hanem az immunrendszerét kell erősíteni, hogy a fagyok okozta stresszhatást a lehető legkisebb károsodással vészelje át a gyep. Éppen ezért a téli felkészítéshez más összetevőket tartalmazó trágyára van szüksége a kertednek, mint a tavaszi vagy nyári trágyázás során. Erről hamarosan részletesen is írok!

A lehulló lombbal kapcsolatban sokakban tévesen él az, hogy nyugodtan maradhat a füvön, legalább megvédi a fagytól, vagy hogy  a fűnyíróval „összeaprítva” értékes tápanyagént szolgál a gyep számára a falevél.
Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy egyik sem igaz. A lombtakaró alatt a nedvesség hatására a gombás fertőzések gyorsan tudnak szaporodni és ezen az aprított falevél sem segít! Sőt az őszi vetések fejlődését nagyban hátráltatja.

Hamarosan kezdődik a fák lombhullatása, inkább szerezz be néhány zöld zsákot és gyűjtsd össze a leveleket, hálás lesz érte a gyeped!

Az első lépés, amit most meg kell tenned az az, hogy átállítod a fűnyíród vágási magasságát. Az őszi időszakban vágd alacsonyabbra a füvet, mert a hőmérséklet csökkenéssel nincs szükség a továbbiakban a talaj árnyékolására.  Az ideális magasság ilyenkor a 4 cm.

 

A következő cikkben részletesen leírom a szeptemberi gyepszellőztetés és a tápanyagozás mikéntjét. Kezdve az eszközválasztástól, a titokig, hogyan tudod az egész kertedben egyenletesen kijuttatni a szervestrágyát.

Ha kérdésed van, úgy látod, hogy valami gond van a kertedben, amit nem szeretnél a téli időszakban tovább súlyosbítani: kattints ide és kérj egy fél órás telefonos konzultációt!