Blog

ŐSZI LEMOSÓ PERMETEZÉS VEGESOLLAL - ELŐZZÜK MEG A KÁRTEVŐK ELSZAPORODÁSÁT!

MGÉ
MGÉ
2017.01.05 20:29
ŐSZI LEMOSÓ PERMETEZÉS VEGESOLLAL - ELŐZZÜK MEG A KÁRTEVŐK ELSZAPORODÁSÁT!

Az őszi lemosó permetezéssel elejét vehetjük, hogy a különféle kártevők és kórokozók a növényeinken található apró repedésekben tudjanak telelni.

Ezt a permetezést legjobb a lombhullást követően (vagy tavasszal a vegetációs időszak kezdetén elvégezni), méghozzá azért, mert így a lehulló lombokkal együtt a leveleken lévő áttelelő spórák és tojások is megsemmisülnek inaktív állapotukban. Ráadásul a fertőzött levelek jóval egyszerűbben kezelhetőek ilyenkor, mint az újonnan kihajtó levelek, azokon ugyanis azonnal a táptalajaivá válhatnak a különféle kórokozóknak.

Akadályozzuk meg a telelést!

A meglévő kórokozók elpusztításának, valamint az újabbak megelőzésének a legjobb módja, ha ősszel egy teljes körű lemosó permetezést végzünk a kertünkben. Régebben szinte csak a tavaszi permetezésekre fordítottak gondot, míg manapság már sokkal inkább az őszin van a hangsúly, mivel a különféle kártevők és gombák ilyenkor igyekeznek beköltözni a növényeinken található apró repedésekbe, hogy itt tudják átvészelni a telet. Ha pedig ez sikerül nekik, akkor a tavaszi rügyfakadást követően aktivizálódnak és megtámadják a friss hajtásokat.

Az őszi időszakban leginkább a gyümölcsfáknak, a bokroknak és az évelő növényeinknek van szüksége a permetezésre, de tulajdonképpen szinte bármit kezelhetünk így, kivéve az örökzöldeket. Így tehát nyugodtan permetezzük a különféle dísznövényeinket, díszcserjéinket vagy akár a szőlőtőkéket is.

Mivel és hogyan permetezzünk?

Mindenképpen fontos arra figyelnünk, hogy az őszi permetlének jóval koncentráltabnak kell lennie, mint a nyárinak, ugyanis az így elkészített permetlé sokkal könnyebben be tud jutni a növényeinken található repedésekbe és levélzugokba. Akkor lesz igazán hatásos az eljárás, ha még az első fagyok beállta előtt elvégezzük a permetezést.

Legismertebb a réz- és kéntartalmú szerek kombinációja az őszi lemosó szerek között. Az optimális eredmény érdekében igen bőséges mennyiségben érdemes felvinni ezt az elegyet, hogy a növények teljes felülete nedvessé váljon.Ez azért szükséges, mert ezek a lemosó szerek nem szívódnak fel, így csak nagy mennyiségben igazán hatásosak, vagyis csak így képesek behatolni a kéregrepedésekbe.

Mit használhatunk még?

A Plant Guard Oil egy emulzióképző permetezhető készítmény, amely napraforgó olajból készült, de minden védelmi feladatot nagyszerűen képes egyszerre ellátni.

A növényen megtelepedő gombaspórák az olajfilm hatására életképtelenné válnak, nem csak a menedéket kereső levéltetű anyák (kisméretű rovarok).

Az emulziót (flakonos kiszerelés) felhasználás előtt meleg fürdőben kell folyékonnyá tenni, mert az olaj hidegben besűrűsödik.

Fontos tudni róla, hogy a készítményt alaposan rázzuk össze felhasználás előtt, így lesz a beltartalma homogén.

10 liter vízbe önts 5dl mennyiséget és a vízzel is alaposan RÁZD össze!

Amennyiben az időjárási viszonyok miatt elmarad a fák őszi lemosó kezelése, tél végén az ébredező természetet megelőzve megteheted.

Némileg mi magunk is hozzátehetünk a készítmény hatásához, ha lekaparjuk a már elhalt kérget, vagy ha levágjuk a már száradásnak indult, hámló kérgű ágakat. Eltávolíthatjuk továbbá a még fennmaradt, beteg (mumifikálódott) gyümölcsöket is az ágakról.

Rendkívül fontos azonban, hogy az ilyenkor történt metszés során használt metszőollót minden vágás, de maximum minden egyes növény után alaposan fertőtleníteni érdemes alkohollal vagy hipóval, hogy ne tudjuk a virusokat, kórokozókat átvinni az egyik növényről a másikra.

A növények táplálásáról sem feledkezz meg!

Ellenáló képesség nincs jó kondició nélkül.Tápláld a talajt és az kifogja szolgálni a növényt amikor annak szükséges van rá.Legtöbb esetben az alapoknál érdemes kezdeni, mint például a humuszkészeletek pótlása.Sosem késő ezt megtenni. Akár késő ősszel vagy kora tavasszal kilehet szórni a növények köré a Humin Garden Plus granulátumot.Mozgasd bele a fölbe egy kicsit, hogy a szél elne vigye az értékes huminsav forrást mielőtt belmosódna tél folyamán a földbe.

Vagy öntözd be a fákat miután feloldottad a granulátumot.

 

Hasznos kertészkedést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony