Öntözéstechnika

ÖNTÖZŐRENDSZERT NE ÉPÍTSÜNK KÉTSZER! ELÉG DRÁGA EGYSZER IS!

MGÉ
MGÉ
2016.11.30 20:03
ÖNTÖZŐRENDSZERT NE ÉPÍTSÜNK KÉTSZER! ELÉG DRÁGA EGYSZER IS!

Ezt az eset nem velünk történt éppen, de nagyon tanulságos. 

Azért írom le, mert az öntözős szakink látta személyesen az esetet. Vagyis nem mendemondára alapul az, hogy miért lett egy teljesen új automata öntözőrendszer átalakítva.

Utólag nézve ez nem is átalakítás volt, hanem inkább egy teljesen vadonatúj rendszer beszerelése. A tanulság jól látható: dupla munkadíj, másfélszeres anyagár (mivel egyes részeket muszáj volt kicserélni).

A történet úgy kezdődött, hogy egy megrendelő arra panaszkodott, hogy az ősszel telepített öntözőrendszer nem működik, nem akartak a szórófejek feljönni a szóróházakból. A telepítő visszamenve a hibát nem tudta kijavítani, vagyis az egész rendszer működésképtelen maradt. Így került oda M. Tamás mérnök kolléga, aki megállapította, hogy tervezői vénával nem rendelkezett a szakembernek avanzsált öntözőtelepítő, mert a 6 zónára osztható (számításokat nem nélkülözhető munka) kertet 13 zónára osztotta rengeteg sprayes szóró fúvóka beépítésével. Felesleges csövezés, felesleges anyag beszerelése csak a kereskedő forgalmát erősítette, de ezzel a kertnek nem lett kifogástalan erőssége az automataöntözés.

Amennyiben ezt a bakit figyelmen kívül hagyjuk (ami így is több százezer forintnyi nagyságrendű dolog), nem mehetünk el szakmailag amellett, hogy 1 méter távolságban 6 db nyeregidom volt felfúrva egy zónára, amit huszas csővel vivődött tovább a gerinc mellett 10-15 méter hosszan. Tudom, ezt nem érti csak szakmabeli. De azt már mindenki megérti, hogy erősen problémás ha apró kavicsok, műanyagforgácsok  kerülnek bele az öntözőcsövekbe, amelyek vízzel szépen eljutnak a szóróházakba, eldugítva az egész a fúvókát…

Szumma-szummárum addig fojt a javítgatás, míg újra kellett minden zónát húzni (vízmennyiség miatt), minden szórófejet szét kellet szerelni, tisztítani és ráadásul a használatban maradt régi vezetésű csövet mind át kellett mosni.

Végezetül megtudtuk, hogy ez a jóember ezt a mutatványt a kertben 40 000 Ft munkadíjért vállalta el, ami több mint gyanúsnak kellene lennie egy öntözést megrendelőnek.

De még mindig vannak, akik bedőlnek ilyen trükköknek? Higgyék el a normális munkát érdemes megfizetni. Egy szakember nem fog ásni egy méterrel sem többet, mint ami feltétlen szükséges, mert akárhogy is nézzük inkább munka az ásás, mint hobbi.

Én szeretek jól aludni  és gondolom kedves  olvasom, hogy  ön is.

A döntés  önnél van.Keressen meg bátran bennünket!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony