Blog

NEM MUSZÁJ ÉVEKET VÁRNOD, HOGY ÁRNYÉKOS LEGYEN A KERTED!

MGÉ
MGÉ
2019.03.09 12:04
NEM MUSZÁJ ÉVEKET VÁRNOD, HOGY ÁRNYÉKOS LEGYEN A KERTED!

Persze nincs azzal gond, ha szép napos egy kert, viszont ha nincs egyetlen fa sem a közelben, a nyári forróság kihasználatlanul hagyja kertet.

Hiszen hosszú távon nem túl kellemes, ha nem tudsz úgy kijönni a házból, hogy ne tűzzön rád azonnal a nap és már két lépés után szakad rólad a víz. Így tulajdonképpen hiába van kerted, mégis a hában maradsz szivesebben, abban az időszakban, amikor végre élvezhetnéd a nyári hangulatot és a jó levegőt.

Amennyiben most úgy gondolod, hogy egy fa elültetése nem mostanában oldja meg az árnyékmegvalósítási gondolatot, hiszen több évre van szükség ahhoz, hogy az megnőjön, neked viszont azonnal megoldásra van szükséged, akkor lehet, hogy tévedtél. Ugyanis léteznek tipikusan gyorsan cseperedő, bő árnyékot vető fák, amelyek tökéletesek lesznek a kertedbe. Sőt, akár már másfél-két méteres fákat is telepíthetsz a birtokodra, így egy percet sem kell tovább várnod az árnyékra. Lássuk, miként lehetséges ez!

Számos olyan fafajta létezik, amely nem csak dekoratív, de több szempontból is alkalmasak arra, hogy hamar árnyékot adjon egy olyan területen, ahol eddig egy darab fa sem volt. Ha most arra gondolsz, hogy mégis mennyi az esély arra, hogy egy ilyen korosabb fa ne pusztuljon ki akkor, amikor átülteted, akkor a válasz erre az, hogy nagyon is sok. Ugyanis egy ideálisan begyökeresedett és megfelelő körülmények között tartott fa gyakorlatilag „észre sem veszi”, hogy új helyre kerül.

Milyen fák tartoznak ebbe a csoportba?

Igen sokféle fafajta tartozik ebbe a csoportba, így bátran válogathatsz az ízlésednek és a kerted adottságainak megfelelően.

  • A szivarfa például egy gömbölyded koronájú fa, amely kedves, harang alakú virágaival díszít, melyek felálló bugákban gazdagon nyílnak június-július hónapban.
  • A kislevelű hárs koronája ezzel szemben kúp alakú, míg a selyemakác esernyő formájú lombja szintén igazán különleges.
  • A magyar kőris ősszel is pazar látványt nyújt, ugyanis levelei ebben az időszakban gyönyörű skarlátvörösre színeződnek, míg a sárga lombú akácot a fehér virágai teszik még különlegesebbé.
  • Emellett a fűzfa számos fajtája is ide sorolható, sőt, a lilaakác, a kínai mamutfenyő és a nyírfa is megemlíthető a gyorsan növekvő és hamar árnyékot adó fák között. Megyeri Szabolcs kertészetének kínálatát az egyes fákról való tudnivalókkal együt ide  kattintva  érheted  el

Kiknek ajánlott a gyorsan növő díszfák ültetése?

Ha van egy birtokod, ahol egyelőre egyetlen fa sincs – legyen az kis vagy nagyméretű telek – tökéletes választás egy ilyen fa. Természetesen lényeges figyelembe venni azt, hogy mekkorára nő majd a szóban forgó fa, nehogy túl nagyot vagy túl kicsit válassz a kertedbe. Szóval, ha úgy gondolod  jól jönne egy hűvöst adó árnyék az udvaron vagy csak szeretnél minél előbb dekoratívvá tenni a kertedet, ezek a fák azonnali megoldást nyújtanak a számodra.

Saját tapasztalatból beszélek!

Joggal gondolhatod azt, hogy mindez szép és jó elméletben, de felmerül a kérdés, hogy vajon működik-e a gyakorlatban? Tapasztalatból mondhatom, hogy igen, nem is akárhogy. 2012-ben ugyanis a 200 négyzetméteres kertet egészen a nulláról kezdtem el kialakítani, így gyorsan növő díszfákat is ültettem a területre. Három év alatt akkorára nőttek, hogy amikor kertlátogatáson voltam alig akartam hinni a szememnek. Mert a kopár kis telekről igazi buja, zöldellő, árnyékos kert lett.

Mire érdemes odafigyelni az ültetésnél?

A legfontosabb az, hogy a hely kiválasztásánál légy körültekintő, hiszen nem csupán az esztétikai dolgok számítanak azzal kapcsolatban, hogy hova ülteted el a fát. Hiszen ahogy növekszik a fa, úgy vet majd egyre nagyobb árnyékot, takarja el a kilátást, lóg át a szomszédhoz vagy ér hozzá a közelben futó villanyvezetékhez. Viszont ha megfelelő helyet találsz a kerted új lakójának és alaposan felméred a terepet mielőtt elültetnéd, akkor pontosan olyan lesz majd minden a valóságban is, ahogy azt gondolatban megtervezted. Így lesz a kerted praktikus, gyönyörű és árnyékos egyaránt.

Legyen a kerted olyan amilyennek megálmodtad
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony