Kerttervezés

NÉHÁNY KERTTERV HALVA SZÜLETETT ÖTLET MARAD

MGÉ
MGÉ
2017.06.08 19:21
NÉHÁNY KERTTERV HALVA SZÜLETETT ÖTLET MARAD

Mielőtt bele szerelmesednénk egy ábrándos kerti ötletünkbe, vizsgáljuk meg milyen fenntartó munkákkal lehet azt megőrizni!

Régebben volt egy olyan kérés felénk, hogy a kert parkosítása gyümölcskordonnal történjen meg körbe a megépített téglafal körül. A katalógusokban oly gyönyörű almák mély benyomást keltettek a megrendelőkben, 

de arról a katalógus már nem tudósított, hogy az hány év alatt készült el ez a csoda, és milyen hozzáértés szükségeltetik a megneveléshez. Senkit nem akarok lebeszélni álmai megvalósításáról, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nézzünk jobban a felszín alá, mikor a kert kialakításáról döntünk, és ne dőljünk be a katalógus képeknek!

Némely esetben pont az előző eset ellenkezőjével találkozhatunk: a kert úgy valósul meg, mint ha nem lenne növényválaszték az árudában. Tipikusan egy sor tuja, egy kis zöld gyep és ennyi. 

Én imádok a faiskolákban, árudákban időzni és nézelődni,  és gondolom mások is szívesen töltenek néhány órát a szép növények között. Írják fel a növények nevét, amit szívesen látnának a kertjükben, és azután a neten nézzenek utána, vagy egy szakembertől kérjenek segítséget! Nagyon sokszor találkozom azzal a hibával, hogy a választott növény kinőtte a helyét, mert nem a törpe változata lett megvásárolva. Például a kora tavaszt sárgába öltöztető törpe aranyvessző, a Forsythia "minigold" soha nem növi ki a helyét, mint a Forsythia x intermedia (ez a bokor nagy helyigényű, hatalmas, 2-3 méter magas lesz, szépen szétterülő, sövénynek is kiváló).

Ne impulzusból vásároljunk és döntsünk a kertet illetően, hanem vizsgáljuk meg, hogy mitől éreznénk magunkat jól a saját kertünkben, és vizsgáljuk meg azt is, hogy miként lehet megvalósítani, hogy örömünk teljen benne!

Amikor segítség kell, ne feledje, csak telefonálnia kell!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony