Médiában megjelent cikkek

NÉGY ŐSZI TEENDŐ AZ EGÉSZ ÉVBEN GYÖNYÖRŰ FŰÉRT - LAKÁS ÉS KERT MAGAZIN

MGÉ
MGÉ
2018.10.11 17:39
NÉGY ŐSZI TEENDŐ AZ EGÉSZ ÉVBEN GYÖNYÖRŰ FŰÉRT - LAKÁS ÉS KERT MAGAZIN

Lakás és kert Magazinban megjelent  cikk  2018. szeptemberében

A gondozás nélküli, mindig zöld és selymes fű titkát még nem találták fel. A szomszédok irigykedő pillantásait csak egész évben gondosan ápolt fűvel érdemelhetjük ki. Ősszel sem dőlhetünk hátra, igen fontos feladatok várnak ránk, hogy megalapozzuk a következő év zöld édenét.

Gyepszellőztetés

A fű télen pihen, téli álmot alszik, de nem mindegy hogyan. Ahogy teli gyomorral mi sem tudunk jól aludni, úgy a fű pihenője sem teljes, ha kövéren bedúsulva, fulladozva tör rá a hideg évszak.

A nyugodt alváshoz meg kell szabadítani mindentől, amit a nyár folyamán „felszedett”. A fűszálak tövében lerakodó növényi részek szinte megfojtják a gyepet. Filcszerű réteggé összeállva megakadályozzák a levegő áramlását, a tápanyag bekerülését a talajba és az öntözővíz hasznosulását locsoláskor.

Ezt a folyamatot csak gyepszellőztetéssel, a talaj felső rétegének megtisztításával tudjuk megakadályozni. Hatására fellélegzik, újraéled a fű. Az elhalt rétegeket speciális gereblyével vagy gépi hajtású, fésűs vagy késes szellőztető géppel távolíthatók el leghatásosabban, ez utóbbit akár bérelhetjük is. Tavasszal és ősszel mindenképp szánjunk időt a gyepszellőztetésre.

Ne riadjunk meg a kitépett fűszálak mennyiségétől. A gyepszellőztetés közben megvágjuk a fű gyökereit is, ami új gyökérsarjadásra készteti a növényt. A tarnak tűnő területen két hét múlva már harmatos, üde zöld fűszálak ékeskednek majd.

A gyepszellőztetés után a gyep újraindításához két héten át naponta öntözzünk a reggeli órákban, és erősen tápanyagozzuk meg talajjavító és szerves tápanyaggal.

Tápanyagellátás biztosítása

A fű gyakori és rendszeres nyírásával megszakítjuk a tápanyagok természetes körforgását. Ennek következtében a fű legyengül, a talaj elszegényedik és a gazoknak valamint a moháknak engedi át a terepet. Egyedüli megoldás a tápanyag-utánpótlás.

Különösen az őszi gyepszellőztetés után fontos a kálium túlsúlyos (növényi sejteket megerősítő) tápanyaggal való kényeztetés. A kálium növeli az ellenálló képességet (betegség, szárazság, hideg esetén), szilárdítja a növény szerkezetét, segíti az anyagcserét, és télire tartalékokat képez. Az osztódó szövetekben szabályozó szerepet is betölt: nem nő a fű erőteljesen.

A nitrogén segíti az egyenletes növekedést, és biztosítja a regeneráló erőt. A foszfát elsősorban a gyökérzetet fejleszti, ami által az alsóbb rétegekig lenyúló gyökér száraz időszakban is eléri az ott tárolt éltető vizet. A magnézium és a nyomelemek egészséges, szép zöld leveleket és szárakat fejlesztenek a növényben.

Fontos, a tápanyag egyenletes felhordása, ami nem is olyan egyszerű feladat. Könnyen lehet csíkos vagy foltokban kimaradó a tápanyag és ezáltal a fű is. Egy helyre kiszórt tömény mennyiség könnyen kiégetheti a gyepet.

Kártevőmentesítés

Ősszel sem feledkezhetünk meg a vakondokról, hisz a kis földtúró takarék módba kapcsol ugyan, de télen sem alszik. A vakond-veszélyes területeket szórjuk meg horto bioval.

A fűben megjelenő sárga foltokért a vízhiányon túl a talajban, alulról munkálkodó pajorok és lóbogarak a felelősek. Ellenük a legjobb megoldás a rendszeres, mikrobiológiai szeres védekezés. Kora ősszel, - amikor még meleg a talaj- , a leghatásosabb a védekezés, mert ekkor könnyedén nyakon csípik a szerek a gyepgyökeret károsító bandát.

Ősszel legeredményesebben az Artis, szélesspektrumú talajkezelővel védekezhetünk, amit szintén permetezéssel a legegyszerűbb kijuttatni a kertbe.

A lóbogár legfőbb ellensége a biológiai rovarölő szer, a Nemastar, ami Steinernema carpocapsae fonálférgeket tartalmaz. Ezek a speciális rovarpatogén fonálférgek a bogarak talajban lévő lárváit és bábjait aktívan keresik és megfertőzik. A fertőzést követő második-harmadik napon a bogárlárva elpusztul. Más élő szervezetekre nem hat, így növényeinket sem károsítja.

A Bora a  talaj „házőrzője” a betolakodók ellen, természetes úton fékezi a pajorlárva kártevő terjedését, kártételét. Visszaállítja a talaj biológiai egyensúlyát, kiválthatja vagy kiegészítheti a kémiai anyagok használatát. 

Talajjavítás

A frissen füvesített területeken, - hacsak nem termőtalajokon épült a kert-, feltétlen fontos a talajjavítók használata a tápanyag kijuttatásakor. A talajban különböző mikroorganizmusok felelnek azért, hogy a növények és a tápanyagok között létrejöhessen a körforgás. Azaz, ha a talajélet lecsökken, vagy kipusztul, akkor a növények is szép lassan elsorvadnak. Hiába kapnak műtrágyát és vizet, ha azt nem tudják aktívan felvenni.

A „jó mikroorganizmusok” munkája révén a tápanyagok olyan formába alakulnak át a talajban, amelyet fel tudnak venni a gyökereiken át a növények. Segítik a humuszképződést, a víz és levegő átjárhatóságot, azaz élővé teszik a talajt. Szaporodásukat számos tényező gátolhatja, pl. a növényi kórokozó mikrobák (gombák) elszaporodása, vagy vegyi behatás (gyomirtás, állandó  műtrágya  használat)  miatti talajélet pusztulás.

A mikroorganizmusok hiánya egy folyamatos, lassú károsító folyamatot eredményez, ezért nem azonnal észlelhető a következménye. Csak akkor eszmélünk rá a problémára, ha azt tapasztaljuk, hiába az öntözés, a műtrágyázás, egyre satnyább a pázsit. A talajélet érzékeny biológiai egyensúlyát csak élő anyagok bevitelével lehet megőrizni. A termőképtelen talaj visszaállítása egy nehéz és hosszadalmas feladat, ezért azt javasolom, hogy előzd meg a probléma kialakulását. A modern talajjavítók használata egyszerű és kényelmes. Ráadásul mivel szerves trágyával kombináltak kettős hatást fejtenek ki: táplálnak és gyógyítanak.

Különösen ajánlható az Antagon szerves trágya használata, amelyben nyugvó állapotban található meg 7-féle gombatörzs, amelyek a gyökerek köré egy finom védőburkot hoznak létre. Ezzel védik meg a káros gombáktól a növényt. Ez a biológiai burok tökéletesen alkalmas a gyep sárga foltosodásának megállítására is, amennyiben a kiváltó ok gombafertőzés.

A másik fontos „prebiotikum” a Vivisol, ami szintén egy szerves trágya, speciális mikroorganizmusokkal. Ezek a „jó bacilusok” a talajban található kötött ásványi anyagokat szerves formába alakítják át. Ezeket a növények felveszik, ezáltal optimalizálják a fű életterét, és elősegíti a gyökérdúsulást. A nagyobb gyökérzet több tápanyagot és vizet tud felvenni, így egészségesebben és gyorsabban fejlődik, és egyenletesen sűrűsödik.

Az Antagon és a Vivisol együttes használatával komplex támadást indítunk, sokkal erősebb védelmet adunk a talajnak a káros hatásokkal szemben.

Az új telepítésű füveknél a talaj egészséges működését mikorrhizák bejuttatásával biztosíthatjuk. A mikorrhiza a talajban élő gyepet megbetegítő  gombafajok (Phytophtora spp., Phytium spp., Verticillium spp., Phyrochaeta spp.) ellen úgy veszi  fel a harcot, hogy a növény gyökerét behálózva nem engedi az életterébe a betegségeket okozó fajokat.

Ha elmulasztjuk az őszi kezeléseket, egész télen a ronda kert látványával kell együtt élnünk. Ráadásul tavasszal csak hatalmas munkával és költséggel tudjuk helyrehozni a kertet.

Az évszaknak megfelelő, rendszeres kertápolással mindig csak annyit kell kertészkednük, amennyit feltételen szükséges. Cserébe egész évben ápolt, szemet gyönyörködtető kertünk lesz.

További kérdésekkel kapcsolatban keressék honlapunkat vagy jelentkezzenek személyes szaktanácsadásra.

Molnár Gábor Éva, a Füvesasszony
https://kertfuvesites.hu/