Gyepápolás, tápanyagozás

MITŐL LEHET FOLTOS A GYEP?

MGÉ
MGÉ
2016.01.02 11:38
MITŐL LEHET FOLTOS A GYEP?

Ritkán, de elő szokott fordulni, hogy arra panaszkodnak egyesek, hogy zöld foltos a gyepük fűmagvetés  után.

Hogy ennek a jelenségnek mi lehet az oka?

Bizony ez talajproblémára utaló jel!

Amikor a talaj szintezésekor a szétterített föld nincs egységesen összekeverve a meglévő, eredeti kerti talajjal, vagy nincs is mód arra, hogy 30-35 cm mélységű összekeverés megtörténjen, akkor az altalaj felszínre kerülve ezt a zöld foltosodás jelenséget produkálja.

Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy van még sok tennivaló a gyep táplálásának területén, és a felső talajréteg nagyon gyenge minőségű az altalajhoz képest.

Legtöbbször ez akkor derül ki a hobbi kertész számára, amikor öntözőcsöveket helyeznek le, vagy egy mélyebb gödröt ásnak, így felszínre kerül a mélyebb talajréteg, és ott smaragdzölddé válik a gyep.

Ennek a problémának az orvoslása nagyon egyszerű. A felső talajréteget erősen kell táplálni, javítani és hasznos mikroorganizmusokkal élővé varázsolni.

Ez a folyamat legtöbbször eltart 3-4 hónapig is, amely régebben kevésbé modern kezelési módszerekkel akár két évig is elhúzódott.

Tápanyagozás hatására ezek a zöld foltok mindig kiugróan zöldebbek lesznek, jóval gyorsabban fejlődnek a halványzöld részekhez képest, de a helyes talajkondicionálás, talajépítés meg fogja majd hozni a várt eredményt: az összefüggő, egységes haragoszöld gyepfelületet.

Némi türelem is szükséges ehhez a gyepfenntartó munkához, de soha nem szabad feladni az igazi, gyönyörködtető zöld gyep megvalósítását! Ha már ez a felállás sikeredett a kertünkben a talajt illetően, ne csüggedjünk,  minden adott ahhoz, hogy ez az időszak lerövidüljön!

Még mindig olcsóbb gyógyító kezeléseket végezni a talajon, mint egy talajcserét kifizetni.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony