Gyakori kérdések

MILYEN TÁPANYAGOT VÁLASSZAK A KONYHAKERTEMBE?

MGÉ
MGÉ
2017.07.28 14:13
MILYEN TÁPANYAGOT VÁLASSZAK A KONYHAKERTEMBE?

„Milyen tápanyagot válasszak a konyhakertembe?”

A konyhakert gondozása során az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen tápanyagokat használjunk a növények optimális fejlődése érdekében. A haszonnövények – legyen szó zöldségekről vagy gyümölcsökről – ugyanolyan tápanyagigényesek, mint a fű, és megfelelő tápanyagpótlás nélkül a termésük gyenge és íztelen lehet. Azonban nem mindegy, milyen típusú tápanyagokat alkalmazunk, különösen, ha a konyhakerti termények minőségét és biztonságát is szem előtt tartjuk.

Szerves vagy műtrágya?

Komoly viták övezik a műtrágyák használatát a konyhakertekben, mivel ezek az anyagok bár gyors és látványos eredményeket hoznak, hosszú távon ronthatják a talaj minőségét és káros anyagokkal terhelhetik a növényeket. Én azt javaslom, hogy ha biztosra akarsz menni, válaszd inkább a szerves trágyákat. Ezek nemcsak tápanyagokkal látják el a növényeidet, de javítják a talaj szerkezetét és hozzájárulnak az egészséges talajélet fenntartásához is. Ízes, zamatos zöldséget és gyümölcsöt csak szerves trágyával gazdagított talaj tud teremni.

Miért fontos a védekezés?

A kultúrnövények sajnos vonzzák a kártevőket, és ezek a kártevők – mint a pajorok, drótférgek, lótücskök – komoly károkat okozhatnak a konyhakertben. Ráadásul ezek a lárvák vonzzák a vakondokat is, amelyek tovább rongálják a kertet. A kártevők elleni védelem tehát elengedhetetlen, és ezt a lehető legkörnyezetbarátabb módon kell megoldani.

Mit használjunk?

Korábban a HortoBio vakondűző szerves trágyát ajánlottam, amelyet a konyhakertben is biztonságosan lehetett használni. Sajnos 2019 nyara óta ez a kedvelt trágya már nem kapható. Azonban van néhány kiváló alternatíva:

  • Tribu vagy Italpolinat: Ezek a szerves trágyák remek választásnak bizonyulnak a konyhakert tápanyagpótlására. Javítják a talaj szerkezetét és hozzájárulnak a növények egészséges növekedéséhez.

  • Humin Garden Plus talajkondicionáló granulátum: Ez a termék segít a talaj termékenységének fokozásában és az optimális mikrobiológiai egyensúly fenntartásában, amely alapvető fontosságú a növények egészséges fejlődéséhez.

Kártevő elleni védelem természetesen

A vegyszermentes kertészkedés híveként kiemelten fontosnak tartom a megelőzést. A RadiVita növénykondicionáló beöntözéssel és permetezéssel alkalmazható, hogy távol tartsa a talajkártevőket. Ezzel a módszerrel megvédheted a konyhakertedet anélkül, hogy vegyszerekkel terhelnéd meg a talajt és a növényeket.

Molnár Gábor Éva kertészmérnök