Gyepápolás, tápanyagozás

MIKOR SZÓRJUNK GYEPTRÁGYÁT A GYEPRE?

MGÉ
MGÉ
2017.02.17 11:44
MIKOR SZÓRJUNK GYEPTRÁGYÁT A GYEPRE?

Valójában az évszaknak megfelelő tápanyagozást elég sokan elhanyagolják, felesleges pénzköltésnek tartják, vagy csak egyszerűen figyelmen kívül marad a rendszeres gyepápolásból.

Pedig a titok nyitja a jó kondícióban van.

Semmi újat nem mondok azzal, amikor azt állítom, hogy a kiemelten jó kondícióban lévő ember jól viseli a gyűrődést, és ez nincs másképp a gyep esetében sem.

Szinte már közhelynek számít, amikor arról teszek említést, hogy az életet csak élő anyaggal lehet fenntartani és állandó táplálással. Mégis vannak, akik elcsodálkoznak, amikor megkérdem, hogy mi emberek hányszor étkezünk naponta.

A választ mindenki ismeri és azt is tudja mindenki, hogy a rendszertelen táplálkozás hová vezet (legtöbbször a saját bőrünkön megtapasztalva).

És mégis amikor a saját kertünkben lévő gyepre tekintünk, elfeledjük, hogy az egy élőlény. Amit gyakran (hetente) vágunk-nyírunk és ezzel állandó energia-felvételre kényszerítünk. Ami nyilvánvalóan a talajból kerül felvételre.

Nincs az a hűtőszekrény, ami ki ne tudna fogyni. Ennek ellenére mindig elcsodálkoznak a kertészkedők, ha megpróbálok rávilágítani arra, hogy legtöbbször akkor van tele a hűtő is, meg a talaj is, ha feltöltjük rendszeresen a polcokat.

Vagyis akkor lesz gondtalan, betegségmentes a kertünkben a gyep, ha életet kiszolgáló és elégséges mennyiségű tápanyagot juttatunk ki a földbe. Vagyis ha nem sumákoljuk el a reggelit, az ebédet vagy éppen a vacsorát.

Tehát szórjunk tavasszal, nyár elején és ősszel tápanyagot a gyepre, mert ha ezt megtesszük, akkor nagy eséllyel nem fog legyengülni és megbetegedni a gyepünk. Ez ennyire egyszerű, mint az egyszer egy. És mégis ezen az egyszerűségen vérzik el legtöbbször a kertészkedő munkája.

Pedig mindig olyan szép volt a gyep, nem volt eddig semmi baja ”- hangzik el legtöbbször a megbántódott szemrehányás a gyep felé. És bizony legtöbbször kiderül, hogy csak tavasszal történt tápanyagpótlás, és az is csak műtrágyás volt. Nem beszélve arról, hogy szerves anyagot a talaj akkor látott, amikor a madár röptében letojta.

Ezért ha valaki arra vágyik, hogy a háza táján minden rendben legyen, akkor figyelmébe ajánlom a szerves DCM talajjavítókat, a szerves típusú tápanyagokat évi három alkalommal való kiszórását.
Amennyiben ezt valaki betartja, akkor megtette a legtöbbet a gyep egészséges fejlődéséért.

Ezt a tanácsot sokkal egyszerűbb betartani, mint évekig gyógyítani, permetezgetni a visszaújuló gombabetegséget.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony