Blog

MIKOR KELL GYANAKODNOD, HOGY A GYEPÁPOLÁS TECHNOLÓGIÁDDAL VALAMI NINCS RENDBEN?

MGÉ
MGÉ
2019.03.19 12:15
MIKOR KELL GYANAKODNOD, HOGY A GYEPÁPOLÁS TECHNOLÓGIÁDDAL VALAMI NINCS RENDBEN?

Talán már te is megtapasztaltad, hogy újra és újra megjelennek a figyelmeztető kis (vagy akár nagyobb) sárga foltocskák a télvégi gyepben.

Gondolom, hogy te ezt kedves olvasóm már be tudod azonosítani, hogy ez bizony gombabetegség. De azt lehet, hogy nem tudtad eddig, hogy 1-2 faj kivételével a talajból bújik elő az összes fertőzés.

 

És  mit kezdj ezzel? Változtass a gyepápolás technológiáján!

Első lépésként permetezd meg(rezes készítménnyel) a gyepet még a kertápolás,gyepszellőztetés megkezdése előtt most tavasszal, ha tömegesen jelen vannak a sárga csúnya foltok.

Bevallom őszintén, hogy ennek csak annyi jelentősége van, hogy blokkoljuk a gombaspórák szétterjedését, az ép fűállományt védjük.

A permetezés tulajdonképpen nem védi meg a gyepet attól, hogy akár nyáron egy nagy fertőzési hullám végigsöpörjön a legszebb, a leggondozottabb gyepállományodon.

Régen én sem tudtam mit kezdeni a betegség jelenlétével, én is rendszeresen permeteztem növényvédőszerrel a beteg gyepet blokkokban, háromszor egymás utáni fűnyírást követően. Ennek ellenére mégis kísértett bennünket a gombabetegség hol tél végén, hol nyáron, amikor a legszebbnek kellett volna lenni a gyepnek.

A gyógyírt a visszatérő problémára akkor találtam meg, amikor rájöttem, hogy a környezeti tényezők, de leginkább a talaj mikrobiológiai minősége határozza meg a fertőzés kiújulási hajlamát.

Tudom, ezzel semmi újat nem mondtam, mert ha a fejfájás csillapítót napi szinten szedned kell, akkor ugyebár kapásból tudod, hogy nem a fájdalomcsillapítót kell cserélgetned, hogy megszűnjön a visszatérő problémád. Inkább a kiváltó okot kell megkeresni és kiiktatni.

A fű esetében az ok, hogy a talajban elszaporodott a patogén (betegséget okozó) gombafaj. Ezt legegyszerűbben a talajjavítók használatával lehet visszaszorítani. Nagyon kényelemes a használatuk, csak kiszórod a gyepre és az alvó mikroorganizmusok felébredve a kerted talajában serényen fognak tanyát verni és életterületet hódítani.

   

                       

A megoldás tehát abban van, hogy nem irtunk semmit, hanem segítjük a jó mikroorganizmusok elszaporodását a talajban, amik elnyomják a rosszfiúkat. Ha elég kitartó vagy, akkor te győzöl.

Ezért ha nagy gondban vagy most a tél végén a gyepet illetően, a DCM Antagon talajjavító rendszeres használatával (tavasz, nyár, ősz) olyan mértékben meg tudod változtatni a talajéletet, hogy jövőre már csak emlékeztetőként kell kijuttatnod tavasszal az Antagon talajjavítót, a gomba pedig a múlté lesz.

Ha te inkább a megelőzés híve vagy, mintsem a gyógyításnak, akkor a DCM Vivisol talajjavítót ajánlom, hogy a védővonalat erősítsd és meggátold a patogén gombák elszaporodását a kertedben.

Ha visszatérő gond a kertedben a sárga folt okozta gombafertőzés, mindenképpen a tápanyagcsere lesz  a végeleges  megoldás.

Egészséges szép gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva , a füvesasszony