Blog

MIÉRT NEM JÓ A MŰTRÁGYA MINT GYEPTRÁGYA

MGÉ
2019.08.03 13:54
MIÉRT NEM JÓ A MŰTRÁGYA MINT GYEPTRÁGYA

Olcsóbb, és hamarabb látszik az eredménye, miért ne használhatnám…?

Műtrágya és a szerves trágya, állandó harcban állnak egymással.

Sokan előbbire esküsznek, mert:

 • célirányosan csak az van benne, ami a növénynek kell,
 • gyorsan hat, látványosan serkenti a növekedést
 • nincs erős illata még oldódáskor sem
 • szinte korlátlan ideig eláll

Míg a szerves trágyák:

 • több összetevőt tartalmaznak, amivel nem csak a növényt, hanem a talajéletet is táplálják
 • lassabban fejtik ki a hatásukat (de tovább is tartanak)
 • tény, hogy van szaguk, ezért is kell a feltáródásukat bő locsolással segíteni
 • nem érdemes őket évekig tartogatni

Talán épp a fentiek a leggyakoribb okok, amikor egy kert tulajdonossal beszélgetek, aki a műtrágyára esküszik. És persze  a megszokás.

Aztán, amikor jön az első probléma, lebetegszik a gyep, értetlenül állnak előtte, elvégre mindent megadtak a fűnek, amire szüksége van.

Vagy mégsem?!

A műtrágya legnagyobb előnyei egyben a legnagyobb hátrányai is. A célzott összetétel csak a növényt táplálja, a környezetet, talajéletet nem, ezért az fokozatosan elszegényedik. Így, amikor elfogy a műtrágya hatása, nincs miből merítenie a gyepnek.

Rendkívül veszélyes a környezetre, hiszen a talajban le nem kötött nitrogén hajlamos kimosódni, ezzel elszennyezni az élő vizeket, míg a foszfor és a kálium pont hogy lerakódik és a szükséges mennyiség 50-100x-os dózisát biztosítani a növényeknek évekre előre, amit sokszor fel sem tud használni. Ez a tipikus eset amikor a jóból is megárt a sok.

A látványos növekedés csak plusz munkával jár: folyamatosan nyírni kell a füvet, ami nagyon sok nyesedéket termel, amit össze kell rendszeresen gyűjteni, mert különben befullaszthatja a fű állományt.

Amikor pedig elfogy a hatás, éhezni kezd a gyep. Hiszen az elszegényedő talajban nincs utánpótlás.  Ez az éhínség azonban nem jár jól körülírható jelekkel. (Nem lesz karikás a szeme, vagy fáradékony a gyep…)

De.

Ilyenkor a legkisebb fertőzés is katasztrofális állapotba tudja taszítani az egész kertet.

A kerttulajdonosként már csak azt látod, hogy lebetegszik a fű.

Mit jelent az, hogy elszegényedik a talaj?

 • és egyáltalán hogyan lehetséges ez folyamatos tápanyag-utánpótlás mellett?

A talaj éléskamrája a humusz, az adja a kondíciót, amiből a növények és a mikroorganizmusok életerőt tudnak meríteni. Ez a puffertároló képes bizonyos mértékig megkötni és/vagy átalakítani, ezzel pedig semlegesíteni a talajba bekerülő veszélyes anyagokat.

Így a talaj humusztartalma felelős azért, hogy:

 • legyen sav/bázis egyensúly és
 • a tápelemek elérhetőek legyenek, míg a toxikus elemek legyenek lekötve a talajba, hogy az élő szervezetek csak ahhoz férjenek hozzá, amire szükségük van.

Ha nincs vagy nagyon kevés a humusz a talajban ezek védelmi mechanizmusok elgyengülnek, a talaj és a növények immunrendszere, ellenálóképessége lecsökken, fogékonyabbak lesznek a leggyengébb baktérium vagy gomba fertőzésére is.

A talaj épp úgy, mint a gyeped egy élőlény (illetve sok-sok élőlény együttese), de egy kerek egészként kell rá tekinteni, és mint ilyen épp úgy működik, mint a te szervezeted. Ami lehet kimerült és gyenge, ekkor még egy hűvösebb nyári éjszaka is képes ronda megfázást okozni, vagy lehet bivaly erős, amikor január 1-én a 5 fokos Tiszában úszkálva se lesz kutya bajod se.

Évtizedeken át tartotta magát a vegyszeres (kémiai) kezelés a felmerülő problémákra, de ahogy az emberi kórokozók is egyre inkább rezisztensek az antibiotikumokra, úgy a környezetünket fenyegető fertőzések is egyre erősebbek a vegyszerekkel szemben. A vegyszer koncentráció növelése pedig egy ördögi kör, aminek te leszel a vesztese.

Éppen ezért az egyetlen járható út a megelőzés, az immunrendszer megerősítése és a talaj folyamatosan jó kondícióban való tartása, hogy egy ködös novemberi idő, a hóolvadás vagy egy kiadós nyári felhőszakadás utáni 100%-os páratartalom ne tudja ledönteni a lábáról a gyepedet!

Ahogy neked sem egy doboz vitamin a megoldás, hanem az egészséges életmód: a megfelelő élelmiszerek és a mozgás, úgy a kerted számára se egy Trifenderes vagy Amistar-os permetezés lesz a gyógyír (ha egyáltalán hat még)… hanem a talajélet minőségének helyreállítása.

A humusz újrateremtése és folyamatos táplálása, erősítése.

Jelenlegi tudásom és tapasztalatom szerint erre most a DCM szerves trágyái , a folyékony humusz  és az Esstence termékcsalád a legjobb megoldás, de ezek is csak akkor, ha rendszeresen használod őket.

Ezek az alapanyagok képesek rá, hogy a talaj hír- és tápanyagvivő hálózatát, amit a mikorrhizzák alkotnak újraépítsék, ezzel erősítve meg a természetes védekezőképességet és az egészséges tápanyag körforgást újra. A hosszútávú fertőzésmentes, szép kert titka a talajélet érzékeny egyensúlyának fenntartásában van.

Ez pedig a jelenlegi tudásunk szerint csak természetes, vegyszermentes úton érhető el. 

Kertbarátként, tulajdonosként a te felelősséged, hogy milyen jövőt teremtesz magadnak és a szeretteidnek:

 • erős, egészséges környezetet, vagy
 • állandó fertőzés veszélyt és vegyszeres szélmalomharcot.

Egészséges, szép zöld gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony