Füvesítés

MIÉRT FÜVESÍTSÜK ŐSSZEL ÉS HOGYAN FOGJUNK NEKI

MGÉ
2016.07.30 18:59
MIÉRT FÜVESÍTSÜK ŐSSZEL ÉS HOGYAN FOGJUNK NEKI

A tavaszi füvesítés sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, de ez inkább csak a nekibuzdulás mértéke miatt van, ugyanis kiszabadulva a tél fogságából minden meleg napsugárnak örvendve sürgető érzéssel indulnak meg a kertészkedések. 

Legtöbbször elhamarkodottan vág neki a hobbikertészkedő, mert a csalogató napsugarak azt sugallják, hogy már megérkezett a meleg és lemaradsz mindenről, ha most azonnal nem fogsz neki a füvesítésnek. De ez csak egy illúzió, mert a hideg talaj inkább hátráltja a nekikészülést.

  • Ellenben az őszi füvesítéshez a természeti adottságok sokkal optimálisabbak, mint tavasszal. A talajt ideálisa lehet gyomtalanítani (totálgyomirtás sok évelő gyom ellen kora tavasszal nem lehetséges-élettani okok miatt).Elegendő időt kell hagyni a gyomos területek tisztítására, ámbár a fűmagkelésbe így sem kerülhető el a magról kelő gyomok megjelenése, de ez sokkal kisebb riadalmat keltő dolog, mint tavasszal. Ugyanis a gyomok nagy része télen kifagy.  

Sajnos van néhány, aminek megjelenése gondot jelenthet: mint a tyúkhúr, pásztortáska, árvacsalán és veronika fajok. Ezek ellen csak kora tél előtt tudunk körültekintően védekezni, ha az időjárási körülmények adottak. Vagy marad a tavaszi védekezés, aminek már nem lesz semmi akadálya.

 

  • A másik ok, amiért sokkal ideálisabb a füvesítés ősszel, hogy a nemkívánatos talajéletre nagymértékben tudunk hatni, hiszen minden talajlakó fenntartózkodik a legfelső talajrétegben, amire minden gond nélkül tudunk akár vegyszeresen, akár biológiai módszerrel hatni (javaslatom, hogy mindkettővel célszerű).Én ezt  hsználom  már  2019.  óta: Esstence  Bug Stop.

Ezek az előkészületek elmulas

ztása olyan nehézségeket produkál a fenntartásban, ami csak sok munka árán küszöbölhető ki.

De ugye nem sok munkát akarunk magunknak, hanem szép gyepet a kertbe.
Inkább áldozzuk rá kellő időt az őszi füvesítés előkészületeire, mintsem fáradjunk hiába.

Füvesítés hozávalóit megtalálja  webáruházunkban:
fűmag
szerves tápanyag
alapműtrágya

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony