Füvesítés

MIÉRT FÜVESÍTSÜK ŐSSZEL ÉS HOGYAN FOGJUNK NEKI

MGÉ
MGÉ
2016.07.30 18:59
MIÉRT FÜVESÍTSÜK ŐSSZEL ÉS HOGYAN FOGJUNK NEKI

A tavaszi füvesítés sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, de ez inkább csak a nekibuzdulás mértéke miatt van, ugyanis kiszabadulva a tél fogságából minden meleg napsugárnak örvendve sürgető érzéssel indulnak meg a kertészkedések. 

Legtöbbször elhamarkodottan vág neki a hobbikertészkedő, mert a csalogató napsugarak azt sugallják, hogy már megérkezett a meleg és lemaradsz mindenről, ha most azonnal nem fogsz neki a füvesítésnek. De ez csak egy illúzió, mert a hideg talaj inkább hátráltja a nekikészülést.

  • Ellenben az őszi füvesítéshez a természeti adottságok sokkal optimálisabbak, mint tavasszal. A talajt ideálisa lehet gyomtalanítani (totálgyomirtás sok évelő gyom ellen kora tavasszal nem lehetséges-élettani okok miatt).Elegendő időt kell hagyni a gyomos területek tisztítására, ámbár a fűmagkelésbe így sem kerülhető el a magról kelő gyomok megjelenése, de ez sokkal kisebb riadalmat keltő dolog, mint tavasszal.Ugyanis a gyomok nagy része télen kifagy.  

Sajnos van néhány, aminek megjelenése gondot jelenthet: mint a tyúkhúr, pásztortáska, árvacsalán és veronika fajok. Ezek ellen csak kora tél előtt tudunk körültekintően védekezni, ha az időjárási körülmények adottak. Vagy marad a tavaszi védekezés, aminek már nem lesz semmi akadálya.

  • A másik ok, amiért sokkal ideálisabb a füvesítés ősszel, hogy a nemkívánatos talajéletre nagymértékben tudunk hatni, hiszen minden talajlakó fenntartózkodik a legfelső talajrétegben, amire minden gond nélkül tudunk akár vegyszeresen, akár biológiai módszerrel hatni (javaslatom, hogy mindkettővel célszerű).Én ezt  hsználom már 2019. óta: Esstence  Bug Stop.

Ezek az előkészületek elmulasztása olyan nehézségeket produkál a fenntartásban, ami csak sok munka árán küszöbölhető ki.

De ugye nem sok munkát akarunk magunknak, hanem szép gyepet a kertbe.
Inkább áldozzuk rá kellő időt az őszi füvesítés előkészületeire, mintsem fáradjunk hiába.

Füvesítés hozávalóit megtalálod  webáruházunkban:
fűmag
szerves tápanyag
alapműtrágya

De ha úgy érzed, hogy a sok információban elveszel, nincs időd, hogy 40 füvesítési oldalt elolvasni és kikutatni a legjobb módszert, akkor jó helyen jársz nálunk.

Új füvesítés magvetéssel mentorprogram neked van kitalálva, hogy a munkád sikerre legyen itélve.Jelentkezz itt, hogy biztos alapokra tud helyezni a teendők sorrendjét és a legjobb hozzávalókat tudd összeválogatni.Kattins ide és jelenttkezz az új füvesítés mentorprogramra!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony