Blog

KERTTERVEZÉS HÁZILAG? - A CSINÁLD MAGAD KUDARCA

MGÉ
MGÉ
2017.02.19 13:04
KERTTERVEZÉS HÁZILAG? - A CSINÁLD MAGAD KUDARCA

Muszáj kiírni magamból, hogy mások tanulhassanak belőle.

Nemrég felkértek arra, hogy tervezzek egy növényanyagot a beköltözött ház kertjébe.

Füvesítésre most tavasszal nem fog sor kerülni anyagi okok miatt, de a növényanyagot feltétlen letelepítenék most február végén a homokos talaj miatt (kihasználva a mostanában hulló gyakori csapadékot).

A házépítés kimeríti rendesen egy család költségkeretét és legtöbbször eltolódik a kertépítés a következő évre. Néhányan pedig úgy gondolják, legalább a kert sivárságát enyhítve betelepítenék a növényeket, hogy legalább azok fejlődjenek, még mielőtt a végleges formáját elnyeri a kert.

Nagy gonddal válogattam a növényeket, sokat azon tanakodva, vajon képes lesz a megrendelő azokat a kötelező minimális ápolásokat megtenni, amit nagyon muszáj ahhoz, hogy szépen fejlődő, egészséges állomány vegye körül a házat.

Fő szempont volt számomra, hogy a lehető legellenállóbb fajtákat gyűjtsem egy csokorba, mivel a megrendelő ez ideáig nem rendelkezett kertes házzal, és elég nagy kihívás lesz számára azok gondozása növényismeret nélkül.

Néhány gyümölcsfa is bekerült a tervbe (kérésre), hogy a frissen szedett gyümölcs varázsát megélhesse a család.
A gondosan összeválogatott növényeket elküldtem levélben, hogy ismertesem azok pontos helyét és kinézetét.

Bevallom, amikor megkaptam a válaszlevelet elment még attól is a kedvem, hogy a közeljövőben növényjavaslatot is tegyek bárkinek.

A megrendelő szerint inkább a több gyümölcsfa sokkal jobban nézne ki az előkertben és nem gond számára, hogy a 20 mbetonkerítéssel körülölelt területre 4 darab cseresznyefát ültetni (ami egyébként is 6-7 m magas lesz és széles).

A környékünkön meszes homokos a talaj és szerinte jól fog mutatni majd a japánbirs (inkább savas talajt kedveli) az utcán vegyes sövényben az aranyveszővel, mert olyan szép virága van.

 A nagyobb füves területre pedig 3 méterenként lett ültetve kajszi őszibarackkal vegyesen. A lugas szőlő közé pedig be lett szúrva egy –egy trombitafolyondár is.

Nem is tudom, tulajdonképpen az ilyen megrendelőnek miért van szüksége szaktanácsra, ha ő maga jobban tudja, mekkora helyen milyen növények lesznek életképesek hosszú távon (nem beszélve arról, hogy az építkezés alatt milyen mértékben szennyezték el cementtel a talajt a kőművesek).

Manapság már a kertépítés is olyanná vált, mint a foci. Mindenki ért hozzá. Vagy mégsem?

Jótanácsaimat szivesen adom annak ,aki megfogadja  azokat.Kattintson ide és már beszélhetünk is!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony