Kerttervezés

KERTTERVEZÉS ÁRAK

MGÉ
MGÉ
2016.01.20 18:51
KERTTERVEZÉS ÁRAK

A kerttervezés árak számos befolyásoló tényező függvényében változhatnak.

Némi keresgélés után számos „ingyenes” ajánlatra bukkanhatunk, amely esetében a kertépítő cégek grátiszként elvégzik a kerttervezés folyamatát.  Adódik a kérdés, hogy az ingyenesen elvégzett munka vajon megfelel-e a szigorú szakmai kritériumoknak, illetve kellő alapossággal készül-e.  

Sok esetben azt láthatjuk, hogy az „ingyenes” kerttervezés esetében magát a kertépítést áron felül számítják, így kompenzálják a kiesett munkaidőt és kapacitást. Száz szónak is egy a vége, a professzionális kerttervezésnek ára van, amit valamilyen módon meg kell fizetni. És ezt nem a 3D látványtervre értem, mert  valóban szép  és hasznos  dolognak tartom, de semmi köze  nincs a  szakmai valósághoz és a  szakértői tervezéshez.

A kerttervezés tipikusan olyan szolgáltatási terület, ahol képtelenség kötött árakról beszélni. Természetesen meg lehet érteni a szolgáltatás iránt érdeklődőket, hogy szeretnének minél pontosabb ajánlatot kapni, de tényleges árajánlat kézbesítésére csakis a helyszíni felmérés, illetve az igények pontosítása után van lehetőség.

Általános esetben a lakossági kerttervezés 500 négyzetméternél kisebb területre vonatkozik. Ritkán találkozunk ennél nagyobb tervezendő kertfelülettel, sokkal inkább jellemzők a 100-200 négyzetméteres kertek. 

A kerttervezés árak jelentősen függnek az igényektől. Sokan az egyszerű, tágas területeket kedvelik, ahol a tervezési feladatok is egyszerűbbek, mások pedig a részletekbe menő aprólékosságot helyeznék előtérbe. Ennek megfelelően az árak nagymértékben változnak; néhány tízezer forinttól 100-200 ezres tételre lehet számítani.

Molnár Gábor Éva, a füvesassszony