Blog

HOGYAN LEHET SZÉP PÁZSITUNK?

MGÉ
MGÉ
2017.02.20 19:32
HOGYAN LEHET SZÉP PÁZSITUNK?

Házak magazin tavaszi   témái közé tartozik a kert  is, ahol szakember tanácsaként   a kerti  szezon indulásával  a  gyeppel kapcsolatos  teendőkről beszélgetek Mészáros  Istvánnal.

A márciusi  cikket itt olvashatja   el:

Tavaszodik, sokat dolgozik, készülnek  a  nagy fejlesztések,  ideje egyre kevesebb. Teendőit nem szereti az utolsó percre hagyni Molnár Gábor Éva, a füves tündér, aki néhány percig így vall önmagáról:

Vajdaságból települtem át, véglegesen. 2003-ban kaptam kezembe  a Budapesti Corvinus  egyetem kertészmérnöki diplomáját. Két  gyermek anyjaként  tanultam, bizonyítva, hogy így is lehet. A szülőföldemen nagyon jó  talaj van, nem értettem, mi ez  a nagy  küszködést itt. De a Mórahalmi homokvidéken  tapasztalhattam, nem egyszerű jó eredményt felmutatni, így hát keresni kezdtem  a megoldást.

A  tapasztalatok gyűltek: aszály, belvíz, esős esztendő, rozsda-betegség  terjedése, mind a tanulás részei voltak. Izgatott, miként  reagál a gyep ezekre  a  kihívásokra, hogy  lehet visszaállítani normál állapotba  a kertet, és mikor kell kezdeni az újraépítést.

A jó  megoldások mindig megtaláltak, így hát eldöntöttem, olyan web-áruházat építek, ahol mások számára is megtalálható lesz az összes profi-, biokertészeti termék, hogy segítségükkel bárki,  a környezetét   javítva, kialakíthassa magának azt a kis szigetet,  ami a kertje lesz.      

- Mivel a  gyep igen kényes, lehet, hogy a mi kontinentális éghajlatunkon, nem igaz  a mondás,  ami az angol gyep titkaként ismert mondás: „Száz évig kel minden nap öntözni, és hetente nyírni.”

- Van benne igazság!  A lényeg azonban, hogy  mikor öntözünk, hogyan nyírjuk a füvet, mivel tápanyagozunk. Ezt, ha valaki megérti, neki is lesz angol pázsitja.

Ezt próbáltam leírni a kis-könyvemben”, Kertfüvesítésben” segítséget nyújtva azoknak, akik   megértve a természet működését, szeretnék  munkájuk eredményét  tartósan élvezni.

 - Ezért indul e sorozatunk, s ezért kérdem: mi a tökéletes pázsit tavaszi fenntartásának első feladata?

- A gyepszellőztetés, amit sokan szeretnek elsumákolni, mondván, hogy nincs idejük, drága a minőségi gyepszellőztető gép. E mögött inkább a félelem van, hogy nem jól csinálják ezt a kertészeti feladatot. Tényleg nincs annyira elterjedve a gyepápolás magas kultúrája Magyarországon, hogy olyan rutinszerű feladat lenne. Ezt szeretném megváltoztatni, és néhány szakmai tanáccsal segítséget nyújtani a tévhitek eloszlatásához. A mi éghajlati övezetünkben négy évszak uralkodik kisebb nagyobb szélsőséges évek időjárásától eltekintve. Ez egy hullámzó természetes életjelenség, ritmus, nincs állandóság benne, a növények ehhez alkalmazkodtak, még az állandóan szép zöld gyep is.

A tavasz mindig a megújulás ritmusában indul, a növények a téli hallgatás után teljes erőbedobással növekednek, fejlődnek. Ilyenkor lehet jól alakítani őket, mert bennük van a genetikai kód, hogy most kell meghódítaniuk a földet, ezért megtesznek mindent, hogy a lehető leggyorsabban, a legszebb pompájukban mutatkozzanak.

Házak című magazin 2015.áprilisi szám

Semmi baja nem lesz a gyepnek, azzal, hogy a teljesen besűrűsödött, fuldokló állományt megszabadítjuk az elhalt fűszálaktól. Helyettük zsenge, haragoszöld állomány fog növekedni.

Hogy ezt a természetes potenciát ki tudjuk használni, kora tavasszal, amikor a hőmérséklet nappal 12-15 C fok körüli, gyepünk régi subáját három centire levágjuk. Kissé kopasznak tűnik majd, de így tudunk hozzáférni a gyep gyökeréhez, így tudjuk a hasznos tápanyag és csapadék befogadását akadályozó filcréteget fölszaggatni.

S aki nem gyakorlott a gyep szellőztetésében?

- Egy eldugottabb kertrészen próbálja ki a gép használatát, tanulja meg a kések, rugók beállítását. Ami lényeg, nem szabad megállni a géppel a gyepen, mert a forgó kések nem fésülnek majd a fűszálak között, hanem kikoptatják a gyepet. Ha ellenőrizni akarjuk, kezdéskor látni akarjuk munkánk eredményét, állítsuk meg a gépet úgy, hogy felemeljük az első két kerékre, amíg a forgása a késeknek meg nem áll. Ha bátortalanak voltunk a gyep fésülésében és a kívánt eredményt nem tudtuk elérni, nyugodtan ismételjük meg.

A nyesedék összegyűjtését a tápanyagpótlás követi, ez a motorja gyepünk megújulásának. Az egyenletesen, újból bebokrosodó zöld pázsithoz erő kell, ezt pedig a tápanyag biztosítja. Én ilyenkor mindig DCM-mix-2 szerves anyagban gazdag gyeptrágyát szoktam kijuttatni. A talajunk minősége és tápanyagunk tudása teszi sikeressé a munkánkat. Ne bízzuk a véletlenre az eredményt, törekedjünk a legjobb minőségű szerves anyag-pótlásra! A talajélő közegként való megtartása a legjobb választás, hiszen az élet ebből fakad!

A szép házak magazintól  Mészáros István