Gyepszőnyeg

GYEPSZŐNYEG RENDELÉS: ERRE FIGYELJÜNK ODA!

MGÉ
MGÉ
2017.01.27 12:37
GYEPSZŐNYEG RENDELÉS: ERRE FIGYELJÜNK ODA!

A gyepszőnyeg azoknak jó választás, akik kevés időt tudnának fordítani a pázsitnevelésre– gyomlálni nem kell, csupán öntözni és nyírni. 

Habár többletköltséggel jár a hagyományos fűmagvetéshez képest, de az árral valójában azokat a hónapokat fizetjük meg, amelyet megspórolunk magunknak a vásárlással. Szakszerűen előkészített zöldfelületekről beszélünk: a pázsitfűféléket a vetés után legalább 1 évig folyamatosan gondozzák. Napi többszöri öntözéssel, rendszeres fűnyírással és tápanyagozással érik el a minőséget.

A már valótlanul zöld gyep


Az ápolt és szép gyepfelület az alapja kertünk egységes képének, de nem mellékesek pozitív élettani hatásai sem. Megfelelő ápolással gondoskodhatunk arról, hogy hőelnyelő, oxigéntermelő szerepe is érvényesülhessen.

Előállításkor a gyepszőnyeg fűmagjai egy több centiméter vastag előkészített vetőágyba kerülnek, amelynek az aljrétegét keményre tömörítik. A kertünkbe érkező gyepszőnyeg-tekercset aprószemcsés talajjal, ám, szintén kellően tömörítve kell várnunk. A fű gyökerei csak ekkor tudnak légmentesen kapcsolódni az altalajhoz. (Kerüljük el, hogy bármekkora hézag is maradjon a találkozó felületek között).

A gyeptekercsek meghatározott mérettel rendelkeznek, vastagságuk általában 2-3 cm, a kisebb 1m²-nyi, a nagyobb 15m² alapterületű. Téglalapformájuk 2,5m x 0,4 m, illetve 20m x 0,75m. Az szabályos alakzat segíti a kerttervezési munkafolyamatot és a kivitelezést is. Ám mi magunk is megvalósíthatjuk a kör, ovális vagy négyzet gyepformát - (a szokásosnál jobban) éles késsel saját méretet hozhatunk létre.

Lehelyezésnél a felületeknek illeszkedniük kell egymáshoz, ezt mindenképp vegyük figyelembe, amikor egyedi alakzatokat alakítunk ki. Az egymással nem érintkező szőnyegek később gyűrötté és rappancsossá teszik a gyepet, és a helytelen összeillesztést körülményes korrigálni.

                                                         a fólia védi a kiszáradástól a szállítás közben 

A minőség és ár

A gyepszőnyeg elhelyezése részben időjárásfüggő, de a fagyos időszakot és a forró nyárt kivéve bármikor megrendelhetjük azt. A felület minősége szemmel is megállapítható: egyöntetű, élénkzöld színű, gyom nélküli. Az árversenyben találunk olcsóbb és költségesebb megoldást is. Amikor a pénztárcabarát áru alig néhány hónapos nevelést követően kerül hozzánk, az nem biztos, hogy kertünk előnyére válik. Kisebb az esélye, hogy erős, kinevelt gyökérzettel tudjuk lehelyezni.

A magasabb árfekvés szinte garantálja a 12 hónapos, minőségi (vagy annál is több) előgondozást. Több a valószínűsége annak is, hogy a szőnyeg minőséges(ebb) pázsitfűmagokból áll. Vásárláskor tehát a fűmagösszetételéről is érdeklődjünk! Ha valóban elsőrendű a mag, hosszútávra biztosítottuk a zöld gyep lehetőségét otthonunkban. A színvonalas fűmagkeverékeket mindig érdemes előnyben részesíteni.

Előkészületek

Frissen felszedett, fóliázott tekercsek kerülnek a vásárlókhoz. Hogy a gyep kvalitását megőrizzük, és ne sárguljon el, a fóliát azonnal el kell távolítani a tekercsekről, amint a helyszínre megérkeztek. A szőnyeget minél rövidebb időn belül telepítsük le a kijelölt helyre. Egy napnál tovább nem tárolható összegöngyölt állapotban, de hűvösebb, szárazabb időben is igyekezzünk legalább szétteríteni a részeket. Mivel a gyep ebben az állapotában is vízigényes, locsoljuk meg időközönként (összegöngyölten sosem!).

A talaj-előkészítő munkálatok megegyeznek a hagyományos fűmagvetést megelőző műveletsorral - morzsás, szemcsés, finomszerkezet létrehozása a cél. Speciális indító műtrágyákkal tápanyag gazdag réteget alkothatunk meg. Érdemes a talaj foszfortartalmát is növelni, mivel ennek az elemnek elsődleges szerepe van a fejlődés megindításában. Miután  talajt fertőtleníttettük és a szerves anyagok is a talajba kerültek, záró lépésként már csak a szintezés és tömörítés maradt hátra.

   gyepszőnyeg telepítés után egy hónappal  

Hosszútávon a gyepszőnyeg költségei megtérülnek. Gondozása könnyen kalkulálható egy szorosabb munkahelyi időbeosztással is, és nem kell bajlódnunk a fűmagkeléssel sem. Ha meghoztuk döntésünket, körültekintően válasszunk a lehetőségek közül!

Vagy válasszák  szolgáltatásunkat!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony