Blog

GYEPBETEGSÉG MEGJELENÉSÉNEK OKA

MGÉ
2019.09.13 20:08
GYEPBETEGSÉG MEGJELENÉSÉNEK OKA

Miért kell minden évben vegyszerekkel permetezned a kertet? Utána jártunk. 

Eddig szép volt több éve és most meg mi baja lehet neki? –hallom többször a telefonban.

Ahogyan arról  már  többször is írtam  a blogon, a gombás megbetegedések lappangó életmódot folytatnak az ideális körülményeket várva.

Melyek ezek?

  • a fent említett hőmérsékleti és csapadék viszonyok
  • a rossz öntözési gyakorlat (amivel szintén előidézheted a párás meleget, ami kicsalogatja a fertőzést a talajból)
  • és a legyengült, megbomlott egyensúlyú talajélet, ami szabad utat enged a patogéneknek.

A betegségnek mindig oka van.

Az első  ok a víz:

Ha sok van az is baj, ha nincs az is. A talaj a vizet tárolja, és abban a kapillárisokon keresztül tud mozogni a mélyebb és felszíni rétegek között. Amikor sok az eső, le kell vezetnie a mélybe (különben pangó víz alakul ki, ami befülleszti a gyepet), amikor szárazság van, hatékonyan vissza kell juttatnia a gyökérzónához.

 Akkor csak a kapilláris rendszer kell karbantartani?

Csak ez nem olyan egyszerű. Ez a kényes vízhálózat csak ott marad fenn és működik megfelelően, ahol egészséges talajélet van jelen, ami folyamatosan újraépíti  és fenntartja a vékony kis víz ereket.

 Akkor egészséges talajélet kell?

Igen, az kell. De az csak ott van, ahol nem csak a növényeket táplálják műtrágyákkal, hanem a talaj mikroorganizmusait is szerves tápanyagokkal.

És ezzel a kör be is zárult.

Ezért nincs tartós orvosság a beteg gyepre, csak tudatos „életmódváltás”, hogy ezzel a trendi kifejezéssel éljek. Minden más csak felesleges szélmalomharc a vegyszerek bűvöletében, ami szezonról szezonra újra le fog foglalni, mert csak tüneti kezelést jelent.

A műtrágya csak bizonyos, a növények igényeihez valamelyest igazított összetevőket tartalmaz. Semmi mást. Így a talaj táplálására elégtelen.

Ha idén beteges volt a gyeped, akkor a megoldás a talajélet egyensúlyának helyreállítása, ahhoz pedig szerves tápanyagokra van szükséged. Erről részletesen írtam a blogon, itt olvashatod a cikket.

Én az évek folyamán úgy tapasztaltam, hogy csak az jelentett a gyep problémáira tartós megoldást, ha a természet egyensúlyára törekedtünk, azaz szerves tápanyagokkal a teljes táplálékláncot segítettük jó kondícióban tartani.

Így egy életre megszabadulhatsz a vegyszerektől, a kemikáliáktól. A változás pedig  az önfenntartó talajélet fogja magával hozni.

(Ha még nem tapasztaltad meg a problémát, de műtrágyázol, tanulj mások hibáiból és előzd meg a teljes kertet betakaró krachot.)

A jövő év sikere az idei éven is múlik. Még mindig nem késő váltanod, és belefognod  a  talaj  táplálásába.

Nem ígérem, hogy  a  kertedben egy pillanat alatt  megjavul minden probléma azonnal.De azt megígérem, hogy ha lépésről lépésre építed a talajéletet, akkor  örökre megoldódik  a szélmalomharcod a gyepápolás területén.

Mert nincs semmi más  dolgunk, csak az, hogy visszaállítsuk  az eredeti működést  a talajban.

Ehhez tudok ajánlani :

Kirtartó munkát  kívánok és erős akaratot, mert Te is megtudod  csinálni  mit   eddig  sokan mások.
Molnár Gábor Éva , a füvesasszony