Blog

GYEPÁPOLÁS EGÉSZ ÉVBEN VEGYSZERMENTESEN

MGÉ
2019.11.02 20:24
GYEPÁPOLÁS EGÉSZ ÉVBEN VEGYSZERMENTESEN

Ez nem olyan, mint a chemotox.

Az idei 2019 – es évben nagyon sok telefonhívást, e-mailt kaptam a témával kapcsolatban, sőt saját szememmel láttam olyan kísérleteket is, amelyek almát hasonlítgatták a körtéhez.

Szerencsére egyre többen ismerik fel azt a környezetromboló életmódot, amit eddig a vegyszerek és műtrágyák látszólagos gyors eredményeivel véghezvittünk az elmúlt évtizedekben.

Egyre többen fordulnak a vegyszermentes, biológiai módszerekhez, igaz még nem feltétlenül szilárd elhatározással, csak úgy próba jelleggel.

És ez óriási hiba.

A biológiai módszerek, noha egyre hatékonyabbak, még azért sok fejlesztés vár rájuk. Nem működnek úgy, mint a chemotox, hogy egyszer befújjuk és vége minden gondnak.

Talán sosem fognak csettintésre eredményeket hozni, de nem is feltétlenül ez a céljuk. Sokkal inkább a természetes egyensúly megteremtése, amelyben a környezetünk meg tudja védeni és gyógyítani önmagát a különböző fertőzések, patogén gombák és kártevők támadásai esetén.

Tudom, nem egyszerű elfogadni a tényt a rohanó világban, hogy minden-mindennel összefügg, komplex hatásokat váltunk ki  akár egy cigarettacsikk eldobásával is.

Az élet egy különlegesen összerakott csoda, amire én is újra és újra rácsodálkozok esetbeszámolókról esetbeszámolókra, cikkről, cikkre.

Márpedig a környezetünk él. A talaj épp úgy rejti az élet milliónyi formáját, mint a növények, amelyeket ápolsz, az állatok, akiket magadhoz vettél, vagy a családod akiket mindennél jobban szeretsz.

Eleinte csak a saját tapasztalásaimra építkezhettem, de ma már egyre több visszaigazolást kapok az ügyfeleimtől, vásárlóimtól, vagy épp tőled, amivel a tapasztalataim gyakorlati tudássá bővülnek folyamatosan.

Ezért is keserít el, amikor a próbálgatásaid úgymond kudarcba fulladnak a természetes módszerekkel.

Mindenki azonnali eredményt akar

Ezt szoktuk meg. Bemész a Mekibe, kérsz egy sajtburgert, és 1 perc múlva a tálcádon van. Kiszóród a műtrágyát és 2 nap múlva ész nélkül hajt a gyep… , csodaszép a kert.

De abban a sajtburgerben csak üres kalóriák és E betűk tömkelege van, talán természetes alapanyag nem is nagyon van benne…

Te nyugtázod, hogy igen, ettél, csillapítottad az éhséged, de közben a tested éhezik, a felesleges szénhidrátot és zsírt elraktározza az ereidben, a bőröd alatt, mert nem tudja megfelelően hasznosítani.

Pontosan ugyanezt teszi a műtrágya is. Szép lassan megtölti felesleges anyagokkal a környezeted, miközben egyre kevésbé hatékony (holnap már 2 sajtbuci kell, hogy jóllakottságot érezz…) és ez egy ördögi kör.

De, te azonnali eredményt vársz és azt is kapsz.

Az, hogy közben tönkremegy az egészséged, szennyezed a környezeted, amelyben pihenni vágysz nem is számít.

Aztán rádöbbensz, hogy ez így nem mehet tovább.

Holnaptól egészségesen fogsz élni. Salátát eszel majd a sültkrumpli helyett. Nyammogsz rajta, nem olyan, mint amit megszoktál… de kipróbálod. 1x, 2x aztán úgy döntesz, hogy inkább a hamburger és a sültkrumpli kell neked, még ha tudod is, hogy az szinte méreg a testednek.

De a saláta nem olyan finom, nem érzed 1-2 evés után még, hogy kicsattansz az energiától, hogy egészségesebb lett a tested.

Mert nem váltottál életmódot. Mert nem döntötted el, csak tettél egy próbát vele, és nem olyan lett az eredmény, amit a sültkrumplinál megszoktál.

Mi tagadás, nagyon sokáig én is ilyen voltam a kerttel kapcsolatban. Törekedtem a vegyszermentes megoldások felkutatására, de azért „mivel a szükség nagy úr” én is használtam a vegyszereket, pl. egy terület kártevőmentesítésére, ahogyan azt a 4 éve megjelent Kertfüvesítés című könyvemben is tanácsoltam.

„Most az egyszer, utoljára” alapon

Azért, hogy a megvetés vagy a gyepszőnyeg egy megtisztított talajra kerüljön, zavartalanul vethesse meg a lábát, ne rágja el semmi a zsenge gyökereket.

Aztán újra és újra beleestem a hibába, most a gomba ellen, most gyom ellen.

Aztán nagyjából 2 éve döntöttem. Ez nem mehet így tovább.

A mindig csak „most az egyszerrel” soha nem fog megváltozni semmi. Ezért is vágtunk bele Szabó Istvánnal a vegyszermentes termékcsaládunk kifejlesztésébe, hogy se a gombás betegségek (Esstence Origo), se a kártevők (Esstence Bug Stop) ellen ne kelljen többé „most az egyszer” kibúvókat keresnem. Mert nem tehetem meg ezt napról napra.

És te sem teheted meg igazából.

Se a saját testeddel, mert ha méreganyagokat eszel előbb-utóbb leépül a szervezeted, beteg leszel, és vagy idejekorán veszít el a családod, vagy hosszan betegeskedve nehezíted meg az ő életüket is.

Ez fair szerinted?

A saját pillanatnyi élvezetedért sokak életét megnehezíteni.

És ugyanígy a környezeted szennyezése azért, mert most neked könnyebb a műtrágya és a vegyszer bevetése, az vajon fair?

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”- Mondta David Brower környezetvédelmi aktivista, és milyen igaza van. Nem zsigerelhetjük ki, szennyezhetjük el még a közvetlen környezetünket sem azért, hogy most éppen látszólag szép legyen a kertünk.

De tudod mit, nem is kell.

Mert a biológiai módszerek szélsebesen fejlődnek, egyre hatékonyabbak, és sokszor eredményesebbek mint a chemotox. De nem úgy.

Biológiai, vagy vegyszeres?

Egy pillanatra én is felkaptam a vizet, amikor egy kertészeti témájú Facebook csoportban megláttam az alábbi kísérletet:

Egy gombafertőzéses kerten a tulajdonos 3 módszert próbált ki fej-fej mellett, hogy melyik a hatékonyabb, gyorsabb.

  • Felosztotta 3 sávra a területet, az egyiket biológiai készítménnyel kezelte,
  • a másodikat leszórta DCM Antagon gombaellenes talajjavítóval,
  • a harmadikat pedig a régi iskola szerint vegyszeresen permetezte.

Komolyan majdnem megállt az eszem.

Mintha a fejfájásra azt hasonlítanád össze, hogy a nyakmasszázs, egy pohár víz vagy egy tabletta a hatékonyabb.

A napnál is világosabb, hogy melyik lesz a győztes, a pillanatnyi probléma megoldásában.

Az a baj, hogy ez a kísérlet nem a megfelelő perspektívásból vizsgálja a helyzetet. Nem azt nézi meg, hogy hosszútávon melyik nyújt végleges megoldást, egy erősebb, ellenállóbb, egészségesebb kertet, csak azt, hogy a tünetet mi szünteti meg a leggyorsabban.

És amikor te kipróbálod 1x, vagy 2x az általam javasolt biológiai és szerves tápanyagos kezeléseket, de aztán feladod és visszatérsz az azonnal ható vegyszerhez, pontosan ugyanezt teszed (mint az  említett  kisérletező).

Ahelyett, hogy meggyógyítanád a természet egyensúlyát, hogy a tünet ki se alakulhasson.

Ha elegendő vizet fogyasztasz, egészséges ételeket eszel és egy kicsit mozogsz is sokkal kisebb az esélye egy szívinfarktusnak, vagy cukorbetegségnek. És persze lehet: a vércukrot inzulinnal karbantartani és a szívinfarktus után pacemakert beültetni is, hogy életben maradj még egy kicsit a páciens…

Nem tudom, hogy a kísérletnek mi volt az igazi célja: félrevezetni a követőket, vagy egyszerűen csak a tudatlanságból fakadt a rossz összehasonlítási módszer… nem is számít.

Azt kell eldöntened, milyen hatással akarsz lenni  TE hosszútávon a környezetedre, önmagadra, a szeretteidre.

Pl. a nyári gombabetegség esetén

Ez bizony nyáron van, ahogy a neve is mutatja: amikor a gyermekeid, unokáid a hasukat süttetnék a kertben. Jóérzéssel permetezel ilyenkor ki bármi mérgező dolgot a gyepre?

Csak most az egyszer… aztán még egyszer és még egyszer… ?

Mert ez a leggyorsabb és a tuti módszer.

Ha a tüneti kezelésben hiszel, én nem foglak lebeszélni róla. Mert tény és való, hogy gyors és kényelmes.

Ha azonban magadért, a szeretteidért és egy kicsit talán a környezetedért is hajlandó vagy változtatni életmódot-, felfogást-, szemléletet- akkor örömmel segítek.

Azért, hogy legyen jövője a gyermekeidnek, unokáidnak egy olyan vagy talán picit jobb környezetben, mint amit te adtál kölcsön a szüleidnek, nagyszüleidnek.

Ezért fejlesztjük a vegyszermentes, biológiai megoldásokat az Esstence termékcsaládban és használjuk aktívan a DCM szerves tápanyagait: mert ezek a talajÉLET EGYENSÚLYÁT adják vissza, nem a tüneteket kezelik.

Nekem az a szakmai célom, az igazi vágyam, hogy egyre több  kis oázis legyen a világban, és ezek egyszer összeérjenek, és egy csodaszép, hatalmas zöld egységet alkossanak, amelyben nem csak a szemnek, hanem a testnek is jó élnie, amelyben nem mérgezzük magunkat. 

Szeretettel várlak ha  kérdéseire  megoldást  keresel vagy gyógyírt  a kertedre.
Itt tudsz jelentkezni a soron lévő  problémagoldó napra!


Molnár Gábor Éva, a füvesasszony