Rólunk írták-szolgáltatás

FÜVESASSZONY TANÁCSA

MGÉ
MGÉ
2016.03.14 20:18
FÜVESASSZONY TANÁCSA

Lassan négy éve kezdtem az építkezést Mogyoródon.

Amikor a ház alapját és a pincét kiásták, még jó ötletnek tűnt feltölteni a telket a kitermelt földdel. Később, miután kialakult a kerítés és a kocsilejáró, rádöbbentem, hogy hibáztam, és mostantól a talicska az egyetlen földszállítási mód a kertben. Na, akkor estem pánikba. 

 Addigra világossá vált, hogy a kitermelt föld teljesen használhatatlan, meddő. Bár a gyomok jól fejlődtek benne, semmi más nem akart benne megmaradni.Sok keresgélés és ezer kertésszel való konzultáció után úgy tűnt nincs más megoldás csak a teljes talajcsere - talicskával.

A legnagyobb szerencsémre ekkor találkoztam  Évával, a „Füves” asszonyal. Amikor először meglátta a „kertet”, nem esett hanyatt, nem kezdte mondani, hogy itt teljes talaj csere kell 700 m2-en 20-30 cm vastagságban milliókért, hanem egyszerűen csak beszélgetni kezdtünk a jövőről és az én víziómról, hogy olyan gyepem lesz, mint annak a bizonyos gyors étterem láncnak az üzletei körül.

Na! Azóta majdnem tökéletes gyepem van!

Mi minden kellett ehhez? Éváék szaktudása és türelme hozzám, mivel egy milliószor felhívtam őket minden apró gondommal, kérdésemmel.

De menjünk csak sorba. Éváék látogatása után még ősszel túlestünk a teljes tereprendezésen, trágyázáson és az első gyomirtáson. Pontosan megmondták, hogy melyik zsákból mennyi kell, és hogy mit mikor csináljunk. Tavaszra megtervezték a locsoló rendszert milliméterre pontosan.

Ismét volt két gyomirtás, de már jött a május és kezdtünk kifutni az időből. Szerencsére jött egy hét hidegebb, esősebb időszak, és ezt kihasználva befüvesítettünk mindent. Utolsó kis terepigazítással és minimális talajjavítással együtt. Persze mindent úgy szórtam ki az utolsó grammig, ahogy ő javasolta.

Azóta már több hetes a fű, és mindenki azt hiszi gyepszőnyeget vettünk több millióért. Pedig dehogy is! Sajnos nem mi nyertük meg a lottó ötöst. Mindent mi magunk csináltunk, az első kapavágástól az utolsó fűnyírásig. De ami a legfontosabb, hogy a szaktudás és a velem együtt gondolkodás nélkül ma nem lenne zöld gyepem.

Köszönöm!

Ami még megdöbbentő és csodálni való: amikor bejött az első nagy meleg hullám, vette a Füves asszony a fáradságot és felhívott, hogy mit permetezzek szét a gyepen, hogy minden jól viselje a forróságot. Mindezt csak azért, mert gondolt rám és a füvemre. Jó érzés volt. KÖSZÖNÖM!

Hogy mi a jövő? Vakond fogás és űzés, mert sajnos  még  mindig be-be néz hozzánk. Illetve fűnyírás ezerrel, négy naponta!

Szabó-Jilek  Ádám
2014. augusztus 31.