Blog

ESSTENCE ORIGO SPRINT GYORSAN REGENERÁLJA A GYEPET, KAPCSOLAT A TALAJJAL

MGÉ
2020.01.31 10:04
ESSTENCE ORIGO SPRINT GYORSAN REGENERÁLJA A GYEPET, KAPCSOLAT A TALAJJAL

Tavaly az egyik munkám kapcsán próbáltam megoldást találni arra, hogy egy kiemelt virágvályút hogyan lehetne jó minőségű földdel feltölteni.

 

Itt a közelünkben, Szeged környékén nagy kihívást jelent a megfelelő minőségű talaj előállítása, termőföld vásárlása, hiszen a rengeteg építkezés hatására a lehetőségek beszűkültek. Feltételezem igaz ez az egész országra is.

Emiatt a kertépítők nagyon nehéz helyzetbe kerültek, mert a kertet nem csak megálmodni és létrehozniuk kell, hanem életre kelteni és életben tartani is.

De megvalósítani ezt csak élő talajjal lehet.

A tápanyagok körforgásához nem elég a növény, akinek szüksége van és a talaj, amiben ott csücsülnek az ásványi anyagok, a talajélet azaz a mikroorganizmusok sokasága nélkül nem tudnák a növények felvenni a táplálékukat.

 

Mit tehetsz a megfelelő talajélet eléréséhez?

 

Nekem van egy bevált helyem, ahol igazán jó minőségű barna homokos földet tudok vásárolni, de az építtető cég a fenti esetben a duzzasztott agyagkavics, vagyis liapor használatát javasolta.

Igen ám, de bármilyen jó ez az alapanyag, 20 m³ mennyiségű földet irreálisan magas áron lehet vele bekeverni, ráadásul a szállítási költség ezt mintegy a duplájára növelné.

Emiatt kezdtem neki az internet világában megoldást keresni a problémára, hogy milyen lehetőségem van az 1 m mélységű virágvályú talajának lazán tartására.

Ekkor botlottam bele újra a gyökéritató nevű találmányba. Több évvel ezelőtt már hallottam erről az innovatív megoldásról, ám akkor nem hozott különösebben lázba, hiszen a kertek általában öntözöttek. Akkor még úgy véltem, hogy a gyümölcsösgazdáknak és a kertészeteknek hasznos igazán.

A gyökéritató tulajdonképpen egy magas ásványi anyag és humusz tartalmú csövecske.Különlegessége, hogy akár szájnyílásával felfelé, akár lefelé helyezkedik el, vizet és levegőt tárol, melynek hatására a tápanyagok feltáródnak és kifejtik jótékony hatásukat a növények gyökereinek közvetlen közelében.

Mivel a kertek általában öntözőrendszerrel ellátottak, ezért nem elsődleges szempont  volt a vízzel való spórolás. Számomra ez ma már egy fájó pont, hiszen az elmúlt években határozottan a fenntartható kertépítés irányába fordultam.

A napokban ismét belebotlottam a gyökéritatóba, és most amikor ismét elolvastam a termékismertetőt, új lehetőségeket fedeztem fel benne. Bevallom, 2012-ben a gyökéritató forgalomba kerülésekor álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha is fogom használni, vagy ajánlani.

A termék az öntözővíz felére csökkenésével kecsegtet, nagyszerű lehetőségeket rejtve ezáltal magában. Használatával lehetővé teszed a mikroorganizmusok elszaporodását, élővé téve ezzel a talajt, hiszen a csövecskék a talajban felfogják a vizet és a levegőt is. A víz tartalékul szolgál a növénynek és otthont ad a mikroorganizmusok szaporodásának.

 

Hiszek benne, hogy bármilyen föld képes termővé válni, mert a benne lévő talajélet képes arra, hogy megpuhítsa a kötött talajt, illetve homokos föld esetén  is megszüntesse a tömörödést.

Amennyiben ez sikerül, gyorsan pozitív változás fog végbe menni.

A hangsúly a mikroorganizmusok élet-körülményein és mennyiségén van. Mindenhol megtalálhatók, de nem mindegy, mennyi és milyen fajok.

A televízióban is folyton azt hallod, egyél probiotikumokat, mert ezek felelősek a bélrendszer, ezen keresztül pedig az egész szervezet problémamentes működéséért.

 

Ugyanígy működik a talaj esetében is!

 

Sajnos, a fűre szórni nem lehet a gyökéritató apró csövecskéit. Új füvesítés esetén érdemes lehet a talajhoz keverni őket, de ha már van egy szép kerted ezért ne szedd fel a gyepet.

Szerencsére van más megoldás is arra, hogy a talajéletet helyreállítsd, megerősítsd. A DCM szerves trágyák és az Esstence termékek együttes alkalmazása hatékonyan szorítják vissza a talaj patogénjait, helyet adva az ideális mikroorganizmus közösségnek.

A tavaly bemutatkozott Esstence termékcsalád legújabb tagja az Origo Sprint kifejezetten a gyepfelületek helyreállítására lett kifejlesztve. Egyetlen permetezéssel a gilisztahumusz kivonat olyan gyorsan tud hatni a gyep életterére (azaz a talajra is), mint ha sprinterfutókkal népesítenéd be stadiont verseny előtt.

Az Origo Sprinttel gyorsan, látványos fejlődést érhetsz el, akár egy frissen épített kertről van szó feltöltött talajjal, akár egy régóta vegetáló gyepállományról.

 

Összefoglalva a lényeg

A talajélet egyensúlyához 3 dologra van szükség:

  • vízre
  • tápanyagokra
  • jó mikroorganizmusokra (sokra)

A gyökéritató jó szolgálatot tesz ültetésekkor, mert a talajok vízháztartásán azonnal tud javítani és mivel 3-4 év alatt lebomlik, még tápanyagként is hasznosul. A talajélet mennyiségének növekedéséhez otthont ad, de a gyepek ápolására nem használható kedvező tulajdonságai ellenére sem. 

Ezért én a gyepápolásnál könnyen kezelhető mikrogranulátot és a permetezhető gilisztahumusz-alapú Esstence Origo Sprint-et ajánlom, amivel könnyedén  és  nagyon rövid  időn  belül( 2-3  hét) alatt látványosan változást generálhatsz a talajban is és a gyepen is.

 

Tedd turbó fokozatba ezt a fejlődést  Esstence Origo Sprint használatával!

Gyomirtózott talajokra vetett fűmagot erőteljesen segíti  bokrosodásra.

Egészséges, szép kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony