Blog

ESSTENCE ORIGO SPRINT GYORSAN REGENERÁLJA A GYEPET, KAPCSOLAT A TALAJJAL

MGÉ
MGÉ
2020.01.31 10:04
ESSTENCE ORIGO SPRINT GYORSAN REGENERÁLJA A GYEPET, KAPCSOLAT A TALAJJAL

Tavaly az egyik munkám kapcsán próbáltam megoldást találni arra, hogy egy kiemelt virágvályút hogyan lehetne jó minőségű földdel feltölteni.

 

Itt a közelünkben, Szeged környékén nagy kihívást jelent a megfelelő minőségű talaj előállítása, termőföld vásárlása, hiszen a rengeteg építkezés hatására a lehetőségek beszűkültek. Feltételezem igaz ez az egész országra is.

Emiatt a kertépítők nagyon nehéz helyzetbe kerültek, mert a kertet nem csak megálmodni és létrehozniuk kell, hanem életre kelteni és életben tartani is.

De megvalósítani ezt csak élő talajjal lehet.

A tápanyagok körforgásához nem elég a növény aminek szüksége van a talajra, amibe kapaszkodik. hanem a talajéletre is. Azaz a mikroorganizmusok sokasága nélkül nem tudnak a növények felvenni a táplálékot megfelelő minőségben.

Mivel a kertek általában öntözőrendszerrel ellátottak, ezért nem elsődleges szempont volt eddig a vízzel való spórolás.Számomra ez ma már egy fájó pont, hiszen az elmúlt években határozottan a könnyen fenntartható kertápolás irányába fordultam.

A napokban ismét elébbem került a víztakarékosság témája, és most amikor ismét elolvastam az írást teljes mértékben egyetértettem vele. Bevallom, hogy 10 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar érinteni fog bennünket az égi áldás hiánya.

Az öntözővíz felére csökkentése csak szárzaságtűrésre neveléssel érhető el, ami nem elhanyagolandó tényező, akár figyelembe vesszük a tápanyagkimosódást vagy a városi vízhasználat költségeit.

Hiszek benne, hogy ha gondosan fordulunk erőforrásaink, mint a vízfelhasználás takarékos felhasználása irányába, a kertünk  talajainak minőségét is tudjuk javítani ezzel, mert a túl sok víz inkább árt mint használ.

Amennyiben ez sikerül, gyorsan pozitív változás fog végbe menni.

A hangsúly a mikroorganizmusok élet-körülményein és mennyiségén van. Mindenhol megtalálhatók, de nem mindegy, mennyi és milyen fajok.

Sajnos, a füves területeket már talajmunkával, eszközökkel nem lehet meglazítani, de hatni tudsz rá.

Szerencsére van megoldás  arra, hogy a talajéletet helyreállítsd, megerősítsd. A DCM szerves trágyák az Esstence termékek és a huminsavak együttes alkalmazása hatékonyan szorítják vissza a talaj patogénjait, helyet adva az ideális mikroorganizmus közösségnek.

Az Esstence termékcsalád tagja az Origo Sprint kifejezetten a gyepfelületek helyreállítása miatt került a polcra.Kúraszerű permetezéssel a gilisztahumusz kivonat  gyorsan tud hatni a gyep életterére (azaz a talajra is), mint ha sprinterfutókkal népesítenéd be stadiont verseny előtt.

Az Origo Sprinttel gyorsan, látványos fejlődést érhetsz el, akár egy frissen épített kertről van szó feltöltött talajjal, akár egy régóta vegetáló gyepállományról.

 Legfontosabbak összefoglalva

A talajélet egyensúlyához 3 dologra van szükség:

  • vízre
  • levegőre
  • tápanyagokra
  • humuszra
  • jó mikroorganizmusokra (sokra)

Például a gyökéritató jó szolgálatot tesz ültetésekkor, mert a talajok vízháztartásán azonnal tud javítani és mivel 3-4 év alatt lebomlik, még tápanyagként is hasznosul. A talajélet mennyiségének növekedéséhez otthont ad, de a gyepek ápolására nem használható kedvező tulajdonságai ellenére sem.Nem lehet belemunkálni a talajba és nem lehet kijuttatni a füves területekre sem.

Ezért én a gyepápolásnál könnyen kezelhető folyadékot, HUMIN Garden -Sol oldatot és a permetezhető gilisztahumusz-alapú Esstence Origo Sprint-et ajánlom, amivel könnyedén és nagyon rövid  időn  belül( 2-3  hét) alatt látványosan változást generálhatsz a talajban is és a gyepen is.

Tedd turbó fokozatba ezt a fejlődést  Esstence Origo Sprint használatával!

Gyomirtózott talajokra vetett fűmagot erőteljesen segíti  bokrosodásra és a védi a magot a betegségektől.

Egészséges, szép kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony