Rólunk írták-webshop

Bajnóczy István ajánlása

MGÉ
MGÉ
2024.06.16 15:48
Bajnóczy István ajánlása

István 4 éve lépett a vegyszermentes kertápolás útjára. Mondhatom, hogy ez idő alatt megjárta  a pokol sokféle bugyrát az újrakezdésekkel, átalakításokkal, de az eredmény önmagáért beszél. Ismerd meg a teljes történetét: 

2019 novemberében költöztünk a jelenlegi otthonunkba, Délegyházán. Az előző tulajdonos nem foglalkozott a kerttel, némi fűmagot elszórt és mint látható a terület nyomokban tartalmaz is növényzetet.

2020 áprilisi az állapot. Ekkor kezdtem el az interneten kutatást folytatni annak érdekében, hogy hogyan lehet szép, egészséges gyepet teremteni az udvarra. Mivel próbálok környezettudatosan élni, ezért azokat a termékeket kerestem, melyek nem a műtrágyaipar termékei. Így találtam rá a Kertfüvesítés oldalára, ahonnan meg is rendeltem a DCM tápot, mely termékcsalád azóta is minden évszaknak megfelelően kiszórásra kerül a fűre.

 

A harmadik és negyedik ép már a DCM hatásának az eredménye, illetve a heti kettő fűnyírásnak, ami az elején inkább por nyírás volt, mert ahogy beindult a fűnyíró, az utcában tudták, hogy én dolgozom, mert hatalmas porfelhő borította az utat is  Itt még annyi volt a hiba, hogy csak esténként tudtam locsolni, slaggal, de soha nem gombásodott be, azóta sem.

Őszre már azt lehet mondani, szép zöld volt az udvar, még egy kis szellőztetés is jól jött neki, sikerült kiszedni az elhalt fűszálakat. Itt vettem felül az ismeretlen fajtájú gyepet Barenbrug Watersaver maggal, mely nekem nagyon bevált, szeretem az esősebb szálú füvet, illetve a gyerekek és a kutya is szereti próbára tenni.

2021-ben az utcafronti területet is bevetettem, melynek előkészületeiről készült csak kép 

2021 augusztusára már ilyen állapotba került a gyep, aminek hatására már nekem is könnybe lábadt a szemem.

Aztán következett a szellőztetés, ami ilyenkor kicsit számomra leharcolttá teszi a füvet, de tudom, hogy utána ismét gyönyörű lesz. Itt úgy döntöttem, hogy a korábbi utcafronti területet körbe szegélyezem és rendezett körülmények közé vetek BB WS fűmagot.

 

Elérkezett 2022 tavasza, amikor is egy nagy döntést hoztam. A locsolás időpontjai miatt öntözőrendszer került kialakításra, mely munkálatok azért erősen megviselték az növényeimet. De mint látható, a jó termékeknek köszönhetően hamar talpra álltak és régi formájukban tündököltek.

Sajnos mivel szegélyezésre is sor került, így ősszel látható volt, hogy a fűnyírás során a magasságok miatt biztosan szép, magyar káromkodások fogják elhagyni a számat, ezért úgy döntöttem - a feleségemmel egyeztetve -, hogy új vetés lesz. A mag maradt a BB WS, most már kizárólag csak ez a fajta van vetve. Szépen kikelt, megkapta a DCM termékeket és télre igazán tetszetős volt.

 

Aztán megérkeztünk 2023 tavaszához, amikor is a sírás kerülgetett. Tele volt mindenféle csoda gyommal. Ott tartottam, hogy az egészet felgyújtom, levegyszerezem, felszántom. Komolyan. Aztán a feleségem türelemre intett, elkezdtem hetente 3 alkalommal nyírni és láss csodát...

 

Elkezdett besűrűsödni, a gyomok kikopni, de sajnos a szárazságfoltok is megjelentek. De nem adtam fel

 

Júliusra így nézett ki. Igaz, közben lelkesen kapta a Humin Garden Sol terméket és hozzá az Amalgerolt. JA és természetesen a DCM tápokat évszaknak megfelelően.

A 2023 őszi és 2024 tavaszi munkálatokat nem dokumentáltam, így azzal kapcsolatban képekkel nem rendelkezem. DE minden bizonnyal jó munkát végezhettem, hogy 2024 áprilisában a képen látható állapotban volt a gyep.

 

Ezek pedig a mostani állapotát tükrözik. Az utcafronti gyepet az itt lakó gyerekek használják, mindenki megáll egy kicsit játszani, fetrengeni benne, mert jó puha és csiklandozza őket. Az udvari gyep pedig a gyerekeim és a kutyáink otthona és persze imádják. Én is nagyon szeretek benne gyönyörködni, tudom mennyi áldozattal járt, hogy ilyen legyen és még kell is dolgozni, hogy ilyen maradjon.

Én személy szerint nagyon hálás vagyok Évának, hogy megmutatta az utat, itt-ott még néha fel-le csúszok, de remélem, hogy az ő általa ajánlott termékeknek és módszereknek köszönhetően még sokáig szép, zöld gyepem lesz.

Köszönöm neked, hogy ezt leírhattam és hogy 4 év munkáját most így összefoglalva láthattam. Kicsi könnycsepp is megjelent a szemem sarkában.

Hatalmas ölelés Neked!

István