Dísznövények

A TUJA SÖVÉNY GONDOZÁSA

MGÉ
MGÉ
2016.02.18 13:10
A TUJA SÖVÉNY GONDOZÁSA

A kertfenntartás nem lehet sikeres a sövények megfelelő gondozása nélkül.

A sövények minden esetben a kert épített jellegét hangsúlyozzák, így nem csoda, ha a fenntartás alapvető feladatát a sövénynyírás képezi. Kétféle metszést kell megkülönböztetnünk; a fenntartó és a fiatalító metszést.

A fenntartó metszést évente szükség szerint két vagy három alkalommal végezzük. Nyáron  erősen figyelembe véve  a hőmérsékletet alakulásátKánikula előtt nem ajánlatos vágni a növényeket.Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a sövény keresztmetszetét téglalap vagy nyújtott trapéz alakúra formáljuk. Ha felfelé szélesedő sövényt alakítunk ki, az alja fel fog kopaszodni a beárnyékolás miatt.

téli időszak vége felé elvégezhető az úgynevezett fiatalító metszés, amikor a növény magasságát és szélességét formáljuk. Az ilyen metszés a tavaszi hónapokra valóban elcsúfítja a sövényt, de a nyár közepére nyoma sem marad a beavatkozásnak.

A sövény gondozása során főként az első évben kell figyelnünk a gyommentesítésre, amikor a gyomok még jelentős mértékben vonhatnak el tőle vizet és tápanyagot.

A tápanyagpótlásra ideális volt régen az istállótrágya és komposztföld is, de manapság a kertész már zsákból tápanyagoz vagy flakonból. Lombhullató sövény estében nincs akkora gond a tápanyaghiány miatt, mert azt korrigálhatjuk legkönnyebben és néhány levél vesztése nem okoz problémát a növénynek, de egy örökzöld sövény esetében a lombvesztés vagy lombsárgulás teljes esztétikai romlást idéz elő.

 Mégis leggyakoribb az, hogy akkor nyúl a kertészkedő valamilyen megoldás felé, amikor már pánikra van oka. Egy örökzöld sövényre levéltrágyás permetezéssel nagyon nehéz hatni, mégpedig a viaszos öreg levelek miatt. Különben is csak 1,5 %-os dózissal tudunk rá kezeléseket végezni, míg gyökérre öntözve könnyedén 3%-ig el tudok menni. Én ezt tartom leghatékonyabbnak. Nem beszélve arról, hogy magas sövény estében sokkal kényelmesebb egy tápanyagpótlás kiszórása, vagy kiöntözése.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony