Blog

A NAPELLENZŐ KERTI KELLÉK?

MGÉ
MGÉ
2019.01.20 10:05
A NAPELLENZŐ KERTI KELLÉK?

A megfelelő napellenző a harmonikus kerti élet kötelező kelléke lett?

Igazán szerencsések azok, akik kertes házban élnek, hiszen a megfáradt hétköznapok után lehetőségük nyílik arra, hogy ha csak egy talpalatnyi zöldövezetben is, de virágok, örökzöldek és fák látványában gyönyörködve eresszék ki a gőzt.

Ennek a miliőnek a kényelme miatt többen vagyunk, akik keressük azokat a kiegészítőket és megoldásokat, melyek lehetővé teszik a saját oázisunk otthonos komfortjának kialakítását. Nekem is csak múlt nyáron sikerült rádöbbennem arra, hogy milyen egyszerű egy megfelelő árnyékolóval ezt elérni szinte azonnal. Erről könnyen megbizonyosodtam mivel meghívást kaptam a Napellenzővilág csapatától, hogy kövessem végig velük egy munkájukat a helyszíni felméréstől és az árajánlat adásától kezdve a termék felszereléséig bezárólag.

Az első benyomások, avagy ez itt a kert

Utunk egy kis külvárosi családi házhoz vezetett. Fiatal anyuka és apuka, két aprócska gyermek, csendes környezet. Rögtön a kertbe irányítottak minket, ahol a kicsi teraszon ülve álltunk neki a tervezésnek és a beszélgetésnek. A talajtól mintegy 30 centiméterre magasodó kiülő tökéletesen ideális volt arra, hogy szemügyre vehessük a teljes kertet, melyet kellemesen zöld kerítés határolt, de a gyerekek miatt a hinta és a homokozó még nagyobb szerepet kapott, mint a dísznövények. Egy szolid sövény, és néhány törzses díszfa, valamint egy örökzöld díszítette csak a kis kertet, ahol a gyermekek láthatóan jól érezték magukat, hiszen a kertet egész délután és este sütötte nap.

Bár a Napellenzővilágos fiúk még csak az elképzeléseknél és a lehetőségeknél tartottak, én csakhamar megtapasztaltam, hogy miért is olyan fontos a család számára az, hogy mielőbb árnyékoló kerülhessen a teraszra. Miután a család kedvesen megkínált minket kávéval és süteménnyel, meg is jegyeztem, hogy bár még csak nyár eleje van, a tűző napsütés mégis egészen megizzasztott.

Ezzel rá is tapintottam a lényegre, hiszen a családfő ecsetelte, hogy a legmelegebb nyári napokon teljesen használhatatlan a kertjük a megfelelő árnyékolás hiánya miatt, ezért döntöttek a napellenző mellett, ahol kellemesen felfrissülhetnek majd a gyerekek a nagy játszadozás alatt, kánikula idején is a szabadban játszhatnak a ponyva árnyékában, hovatovább a vendégeket szintén kellemesebb helyen tudják majd fogadni, a közös családi reggelik, ebédek és vacsorák elfogyasztásáról nem is beszélve.

A feleség hozzátette, hogy szívesen nevelgetne egynyári növényeket a teraszon, azonban a tűző napsütés miatt erre nem igazán volt lehetősége eddig, így reményei szerint a kert otthonosabb arculatához is nagyban hozzájárul majd a leendő napellenző, de szempont volt, hogy a fix tetővel ellentétben egy teljesen behúzható és eltüntethető megoldást találjanak, mert télen szeretnék, ha sok fény áramlana a lakásba.

A végeredmény önmagáért beszélt

A család végül egy a lakás homlokzatához igazított, kellemes színt választott és fehér csíkos csuklókaros napellenző mellett döntött, melynek szélessége pontosan illeszkedett a teraszhoz, sőt mi több, extra motorizációt is kértek hozzá egy beépített szélérzékelő szenzorral, ami arra alkalmas, hogy nagy szélben vagy vihar idején felismerje a veszélyt, és biztonságba húzza a szerkezetet.

A Napellenzővilágos csapat a szerelés napján nem sokat tétlenkedett, nem telt el talán egy óra se a megérkezésünktől, és a szerkezet máris felszerelve, beállítva, bekötve, működőképes állapotban fogadta a lakókat. Közben a gyerekek is megérkeztek az óvodából, akik csodálkozva, hüledezve nézték a tesztelgetett árnyékolót, miközben a homokozóban ülve arról beszélgettek, hogy milyen jó lesz nemsokára az árnyékban jégkrémezni. A végeredmény pedig tényleg önmagáért beszélt, a család arcáról nem lehetett volna letörölni a mosolyt, mikor az elkészült árnyékolót próbálgatták, egyedül én vonultam kicsit háttérbe, hogy a kerttel együtt vehessem szemügyre a napellenzőt.

Hogy mit láttam? Egy olyan kiegészítőt, ami nélkül korábban egyszerűen  használat nélküli volt a kert. Dacára a zöld pázsitnak és a pár dísznövénynek, a napellenző egy barátságosabb közeget, mondhatni biztonságos hangulatot varázsolt az egésznek.

Miután megkínáltak minket egy kis frissítővel, még legalább fél óráig maradtunk a teraszon, immáron a napellenző alatt ücsörögve, és megelégedve tapasztaltam, hogy hiába mozdult időközben felfelé a hőmérő higanyszála, a kellemes árnyékban jól éreztem magam, nem izzadtam meg, mint korábban, a helyszíni felméréskor. A gyerekek is előszeretettel futottak oda hűsölni az önfeledt játék során, a szülők arcán is megelégedés látszott, így most már biztosan ki merem jelenteni, hogy a megfelelő napellenző valóban a harmonikus kerti élet kötelező kelléke lett.

Szívből tudom a kertbarátoknak ajánlani
Molnár Gábor  Éva, a füvesasszony