Dísznövények

A KÚSZÓNÖVÉNYEK GONDOZÁSA

MGÉ
MGÉ
2015.12.05 12:49
A KÚSZÓNÖVÉNYEK GONDOZÁSA

Sokszor azt mondjuk, ha minden növény gondozása olyan egyszerű lenne, mint a kúszónövényeké, akkor a kertfenntartás nem igényelne időráfordítást. Ez persze erős túlzás, de általánosságban elmondható, hogy a kúszónövények szívós és hálás növények. Könnyedén alakíthatók tetszésünk szerint.  

Alkalmazási lehetőségeik sokfélék; szívesen használjuk térelválasztóként vagy egy-egy régi kerítés vagy falfelület esetén egyszerű takaróként. Rengeteg színben és formában találunk kúszónövényeket, így könnyedén kiválaszthatjuk a nekünk tetszőt.

A kúszónövények gondozása a legtöbb esetben egy nyári és egy őszi mérsékelt visszavágást jelenti, tavasszal pedig egy erősebb metszést. Növényvédelem részéről inkább a levéltetvek és a nemrég behurcolt amerikai lepkekabóca ellen kell védekezni Actara 25 WG, vagy Mospilan 20 SP permetezésével, ami nem egyszerű feladat a növény méretéből adódóan.

Rovarölők használatakor kifejezetten kötelező a légzéstvédő maszk használata, de kúszó növény estében amikor felfelé permetezünk nem ajánlatos használatát félvállról venni.

A fagyérzékeny növényeket érdemes a téli időszakra elszállásolni. Emellett természetesen szükség van a víz- és minimális tápanyagigény kielégítésére. A jelentős méretű levélzet miatt havi rendszerességgel ajánlott a növények állapotát ellenőrizni, aminek köszönhetően a levélzet szebben fog előkerülni a teleltetésből, a virágzás pedig tartósabb lesz egész nyáron.

Molnár gábor Éva, a füvesasszony