Rólunk írták-webshop

Beszámoló Kovács Gábortól

2023.09.17 09:01
Beszámoló Kovács Gábortól

Megosztom a tapasztalataimat és kálváriámat.

2018 őszén újonnan épült házunk körüli kertet szerettük volna a feleségemmel minél előbb kialakítani.

 

A 2019-es év tavaszán a földterület megtisztításával és friss föld behordásával zajlott, majd elkezdtük a járda mellett a kerítés építést is. Mivel párhuzamosan zajlott a kettő építése, a friss földet nem kellett gyomtalanítani, nem volt benne sok pajor, mivel nagyon fokozatosan hordtuk szét.

 

Szomszédok és környékbeliek ajánlásával az ICL Performance fűmagkeveréket vetettük el 2020 tavaszán. Ami után nem sokkal, júniusban, a szomszédból egy nagy adag agyagos föld leplet kaptunk egy nagy eső által. (mert ők azzal töltötték fel a kertjüket). Az agyag szépen leszivárgott,de a fű kikelt, így nem kezdtünk neki a földcserének, csak még egyszer újra vetettük a foltosan kikelt területeket.

 

2020-ban tavaszán és nyarán csak az ICL New Grass-t és a Stress Controlt kapta, majd ősszel Biosolt és Pre-Winter-t, majd 2021-ben tavasz beállta előtt még egy kis Biosolt. A Biosolt szintén ajánlásra kaptuk, de nekünk egyáltalán nem volt jó hatással, gyógyszer szaga volt a kertnek és fekete foltok is megjelentek, ami valószínűleg tintagomba.

 

Az első évben még üde, nagyjából 100 m2-es füves kert felületünk ezután leépülésnek indult. Keserűsó, Amalgerol, Amistar, Switch különböző felváltásávail kezdődött a füvünk gombátlanítása. Mondhatom, hogy az Amistar semmit nem ért, a Switch első alkalmakkor hatásos volt, megindult növekedni a fű, de gyakran élettelen szürke foltok jelentek meg, taposásra elhajlott a fűszál és a szürke penész miatt visszatérően élettelen lett.

 

2021-ben elkezdtünk kutakodni, hogy mi lenne a jó irány, mert az ICL burkolt termékei nem váltak be, ezért DCM Szerves trágyát próbáltunk. A Gazonstart tavasszal bevált, Amalgerol, Keserűsó és a sok locsolás miatt nyár elejéig szép volt a kert, ekkor a párás meleggel ismét elindult a panészgomba, amit a Switch 2-4 heti ismétlése megfogott. De a nyár vége felé ismét visszatértek a korábbihoz hasonló élettelen fűszálak, ekkor azt gondoltuk, hogy az őszi esők meghozzák az eredményt, ami így is lett és a DCM Grass-Care segített ősszel.

 

2022-ben folytatni szerettük volna az ICL és a Biosol nélküli kertfenntartást, így a hirdetések útján akadtam Éva termékeire és elkezdtem olvasgatni.

Mivel kevés időm volt a munka mellett, bár az alapok összeálltak, és már néhány alapvető nyomelem ritmust ismertem: tavasszal nitrogén, de ne túl sok mert jön a gomba, azután kálcium a forró napokon, és kálium. Majd ősszel ismét mehet egy kis nitrogén, de hiányzott a bio kultúra, vagyis a később megismert huminsav és az organikus kiegészítők, mint az Esstence Origo.

 

Ezért 2022-ben tavasszal a Sprintet kipróbáltuk, majd az őszi idényben a gyepbetegségre való organikus növénykondicionálót, akkor jött el a várva várt kép, ismét élettel teli lett a kert füvesítése!!! 

2023-ban már tanulva a korábbiakból, a DCM szerves trágya után nyáron már csak a Esstence gyepbetegség kezelőt használtam, amivel lassú de fenntarthatóbb eredményt hoztunk össze.

 

Az eredmény mellett veszteség is volt, az egybefüggő füves kert itt-ott megritkult, így felülvetéshez a Barenburg árnyéktűrő fűmagkeveréket fogjuk használni és a jövőre való tekintettel a jobb mikroorganizmusok miatt a Vivisolt fogom kiszórni (talán az agyag problémát is megoldhatja).

Tavasszal már nem kell keresnem semmit, ahogy megindulnak a reggeli meleg párás napok, egyből az Origót és a Humint fogom kiszórni, továbbá a DCM Vital Green-t. Ha jövő őszig beválik a recept, akkor továbbra is ez fogom használni.

 

Fenti soraimmal azon kertet maguknak gondozó sorstársaimnak kívánok segíteni, akik még a fűmag kiszórása előtt állnak.

Javaslom, hogy a telek elrendezése és az éghajlatnak megfelelő fűmagkeveréket válasszatok, majd a Humint, DCM szerves trágyát és az Esstence Origo termékeket használjátok mindenképpen!!!

 

Kedves Éva! Köszönöm, hogy segített, köszönöm, hogy én is segíthetek másoknak a történetemmel!!!
Kovács Gábor